10 alkalom, amikor a Barátok közt lesokkolt minket

Szombaton végérvényesen véget ér a Barátok közt. Minden idők legsikeresebb magyar sorozata 23 évadot élt meg az RTL Klubon, mi pedig összeszedtünk 10 médiatörténetet író jelenetet, amellyel sikerült a nézőket ledöbbenteni!

Magdi anyus és a galacsin

Sokáig az örök potyázó Vili bácsi felesége, Kertész Magdolna (Fodor Zsóka), vagyis Magdi anyus volt a Mátyás tér megkerülhetetlen karaktere, már csak azért is, mert mindenbe beleütötte az orrát. 2009-ben aztán lehet, hogy a készítőknek is elegük lett belőle, így csúnyán elbántak vele. Csakhogy nem a halála volt sokkoló, hanem az, milyen banális módon történt. A lépcsőház takarítása közben vette észre, hogy egy eldobott papírgalacsin miatt vissza kellene mennie, de legurult a lépcsőn. Bár még életben volt, amikor egy postás rátalált, túl későn hívtak hozzá mentőt. A jelenet természetesen azonnal mémmé vált: a neten fellelhető, többszáz paródiavidó között alig lehet találni olyat, ami változtatás nélkül mutatná be a szomorúan tragikus, eredeti jelenetet. Magdi anyus azóta párszor visszatért, hogy szellemként tanácsot adjon.

Berényi Miki a sírrabló

Féltestvére és szerelmi vetélytársa, Berény Attila (Domokos László) felbukkanása váratlanul érte a mindig mindenre felkészült Berényi Miklóst (Szőke Zoltán), a Barátok közt karizmatikus főgonoszát, aki a végére már nem is volt olyan gonosz. Itt viszont még elemében volt, és mindent megtett, hogy elintézze ellenfelét, és, hogy többet tudjon meg róla, még egy sírrablásra is vetemedett. Ő és Novák Laci (Tihanyi Tóth Csaba) tényleg kinyitottak egy sírt, majd hazavitték az ott talált dobozt abban a reményben, hogy abban pénz van. Aztán kiderül, hogy abban egy gyerek, Attila rég elhunyt húgának a hamvai vannak, ami konkrétan halottgyalázás, és ez tényleg sokkoló húzás volt – kapott is Miklós egy rendes verést Attilától.

András kegyetlen halála

Bár az építész András volt a Berényi család élő lelkiismerete, 2012-ben a néha kissé teszetosza építészt (R. Kárpáti Péter) a sorozat producerei kiírták a sorozatból, arra hivatkozva, hogy karaktere „elfáradt” és képtelen már megújulni: a történet szerint egy jótékonysági rendezvényen a Miklós által felbérelt Laurik Igor (Nagy Sándor) verőemberei összetévesztik Andrást Berényi Attilával, aki az üldözői elől egy toronyház tetejére menekül és véletlenül megcsúszva, a mélybe zuhanva meghal. Van olyan, hogy egy karaktertől meg kell válni, de mivel Andrást éppen felszarvazták, ez különösen kegyetlen lezárás volt számára.

Hujber Feri, az ördögi

A sorozat egyik legutáltabb figurája volt Szokolay Albert, annyira, hogy a karakter viselt dolgaiért állítólag meg akarták verni az őt játszó Hujber Ferencet – ha hihetünk a városi legendának. Szokolay legocsmányabb tette a sorozat bombázója, Tilda megerőszakolása, pedig a lány – akit ekkor még Erdélyi Tímea  játszott - a barátnője volt, csak még várni akart a dologgal, a „diszkópatkány” viszont a kocsijába csalta, és erőszakkal tette a magáévá. Ami egy átlagos szappanoperától azért kicsit durva lépés, de Albertnek voltak más szemét húzásai is, például Géza megkéselése.

Szabó Győző le akarja lőni Hannát

Még 2012-ben, a sorozat 6000. részénél gondolták a készítők, hogy dobnak egy nagyot, és egy közönségkedvenccel ünneplik meg a kerek epizódfordulót, és erre Szabó Győzőt nyerték meg. Aki egy Vadkerti Zsombor nevű figurát alakított, aki frissen került ki a sittről, bár ez nem látszott rajta, mert roppant elegáns volt. Vadkerti egy adósságot behajtani érkezett a Mátyás térre, és kint kiderült, Hanna (Nyári Diána) szélhámos anyjával szűrte össze a levet, hogy a lányt megfosszák nem csekély örökségétől. A nagy leszámolásra egy erdőben került sor, ahol a Hanna gyámjaként „funkcionáló” Claudia élete is veszélybe került, de a hölgyek megúszták a dolgot, az egzotikus látogató azonban kevésbé volt szerencsés.

Alíz belevág a pornóba

Mint tudjuk, Bartha Zsolt minden piszkos bizniszben benne van – a biznisz amúgy is a kedvenc kifejezése -, és egy ponton úgy döntött, belevág a pornófilm készítésbe is. Csakhogy a szerepre kinézett „színésznőt” a magát örökké bajba keverő Alíz elbátortalanítja, így Bartha szereplő nélkül marad. Persze azonnal feltalálja magát, és a neki amúgy is sok pénzzel tartozó pincérlányra osztja a szerepet, aki kénytelen beleegyezni, pedig ekkortájt Ádámmal (Solti Ádám) jár – akinek Zsolt egyébként pont ellopta a méregdrága kameráját. A dologból a legutolsó pillanatban végül nem lett semmi, de addig sikerült felcsigázni a nézőket, és ironikus módon a legvégére pont Alíz és Zsolt lettek a széria álompárja.

Juli és Zsuzsa ketrecharca

Nagy kavarásba kezdtek a sorozat alkotói, amikor 2011-ben egy rövid időre visszahozták a 4 éve távozott Berényi Zsuzsát (Csomor Csilla), András feleségét, aki sokszor megcsalta férjét, és annak legjobb barátjával lépett le. Azután került a képbe Illés Juli (Mérai Katalin), aki szintén nem tudott hű maradni – volt valami áldozattípus ebben az Andrásban, nem? -, és az időközben előkerült új Berényi testvérrel, Attilával szűrte össze a levet. Csakhogy ezt még titokban tartották, de ekkor érkezett vissza a házba a nagy kavarógép Zsuzsa, aki egy percig sem titkolta ellenszenvét Juli iránt, illetve azt, hogy vissza akarja szerezni férjét. Ahogy azt a kép is mutatja, a dolgok tettlegességig fajultak.  

Bartha Zsolt, az asszonyverő

Bartha Zsolt (Rékasi Károly) tulajdonképpen Berényi Miklós tahó verziója, ő is gátlástalan, bármire hajlandó, kisiskolásokat használt drogfutárnak és felgyújtotta a nője kávéházát, illetve folytathatnánk, de a szeretteit mindig megvédi. Ezért is volt jókora meglepetés, amikor bántalmazni kezdte élettársát, Zsófit (Kiss Ramóna), és nem csak verbálisan. A lányra kimért verések tényleg brutálisak - a háttérben részben az húzódik, hogy Zsófi lefeküdt Gézával, részben az, hogy kavart valamit Zsolt háta mögött Claudiával. Az RTL nyilván nem csak a dramaturgia miatt tette be ezt a jelenetet, hanem társadalmi üzenete is volt a sorozatnak – nem először és nem utoljára.

Berényi Balázs a Dunába veszik

A készítők sokáig nem tudták, mihez kezdjenek a trónörökössel, vagyis Berényi Balázzsal (Aradi Balázs), akit egy ideig az új gonosznak állítottak be, de valahogy nem működött a dolog. A hírek szerint a fiatal színész is a távozáson gondolkodott, és talán ezért éltek ezzel a megoldással. Hogy apjának imponáljon, Balázs az építkezésen spórol az építőanyagokon, ezért miatt baleset történik, amelynek egy Roxi nevű lány az áldozata, akinek le kellett vágni a lábát. Ezért a két testvére üldözőbe veszi Balázst, aki éppen Illés Péter (Kiss Péter Balázs) kocsijában ül Hannával (Nyári Diána) és Lindával (Munkácsy Kata). A hosszú autós üldözés után a kocsi a Dunába csapódik, és Balázs nem kerül elő. Ez egyben évadzáró is volt, de a rutinos sorozatnézők tudják, ha nem kerül elő a holttest, az illető életben van! És valóban, Balázs visszatért! Aztán megint elment!

Bartha végez Berényi Mikivel – és még káromkodik is!

Bartha Zsolt és Berényi Miklós rivalizálása adta hosszú éveken át a sorozat keretét, ami persze nem akadályozta meg a két gazfickót abban, hogy alkalmi szövetséget kössenek időnként. Aztán eljött az a pont, amikor Zsolt egy hangtompítós pisztollyal lepuffantotta a Barátok közt örökös rosszfiúját, a magyar Jockey Ewingot, Berényi Miklóst, miután az a családját emlegette. Ez ráadásul mozgókép történeti mérföldkő: főműsoridős napi szappanoperában nemigen kiabáltak olyat sem előtte, sem azóta, hogy „A kurva anyádat, dögölj meg!”

Amennyiben értesítést szeretne kapni az olimpiával kapcsolatos Port.hu tartalmakról, kattintson ide és iratkozzon fel az értesítésekhez.

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu