10 dolog, amit nem tudtál A nagy Gatsbyről

Baz Luhrmann 2013-as filmjében olyan sztárok szerepelnek, mint Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire vagy Carey Mulligan. Tudj meg még többet A nagy Gatsbyről cikkünkből!

1. A címszerepet alakító Leonardo DiCaprio és Tobey Maguire a való életben is barátok, már gyerekkoruk óta. És kollégákként sem ez az első együttműködésük: mindketten szerepelnek a Don kocsmája című 2001-es filmben.

2. Tom és Myrtle lakásában a háttérben látható a falon egy fotó a film regényeredetijét jegyző F. Scott Fitzgerald impulzív feleségéről, Zeldáról.

3. Leonardo DiCaprio azért akarta mindenféleképpen eljátszani Jay Gatsby szerepét, mert nagyon megragadta az ötlet, hogy valaki a semmiből jön, és a saját képzeletéhez igazodva alkotja meg magát.

„Gatsby egyike a legikonikusabb karaktereknek, mert olyan sokféleképpen lehet értelmezni:

reménytelen romantikus, megszállott őrült vagy veszélyes gengszter, aki a vagyonába kapaszkodik” – nyilatkozta a színész a figuráról.

4. Baz Luhrmann forgatókönyvíró-rendező szerint Gatsby Long Island-i villájának a belsejét régi középiskolájának a berendezése ihlette, Ausztráliából.

5. A film narrációjának jó pár sorát nem A nagy Gatsbyből, hanem F. Scott Fitzgerald egyéb műveiből, például a My Lost Cityből vették.

6. Carey Mulligan épp egy divatshow gálavacsoráján vett részt, amikor Baz Luhrmann felhívta a hírrel, hogy ő kapta Daisy Buchanan szerepét. „Könnyekben törtem ki a terem közepén, Karl Lagerfelddel és a többi hírességgel körülöttem.

Szerintem azt hitték, megőrültem”

– mondta az esetről a színésznő.

7. Gatsby nagyszabású partiján az a jelenet, amikor a Tobey Maguire által alakított Nick megpróbál elvenni egy pohár bort a pincér tálcájáról, de valaki megelőzi (a beágyazott videón 3 perc 53 másodperctől látható), utalás arra a részre a Pókember 2-ből, amikor a szintén Maguire által játszott címszereplő többször egymás után ugyanígy hoppon marad.

8. Tom Buchanan szerepére Joel Edgerton előtt esélyes volt Ben Affleck, Bradley Cooper és Luke Evans is. Daisy Buchanan megformálására felmerült Amanda Seyfried, Rebecca Hall, Rachel McAdams, Keira Knightley, Blake Lively, Abbie Cornish, Michelle Williams, Natalie Portman, Eva Green, Anne Hathaway, Olivia Wilde, Jessica Alba és Scarlett Johansson neve is, míg Jordan Baker majdnem Hayley Atwell lett.

9. A forgatást egy ponton el kellett halasztani, mert Baz Luhrmann-nek megütötte a fejét egy mozgó kameradaru. A rendező sebét három öltéssel kellett összevarrni.

10. Leonardo DiCaprio a negyedik Jay Gatsby a filmtörténelem során. Korábban Warner Baxter, Alan Ladd és Robert Redford formálták meg a figurát az 1926-os, az 1949-es, illetve az 1974-es feldolgozásban. Érdekesség egyébként, hogy DiCaprio ugyanabban az évben, 1974-ben született, amikor az előző A nagy Gatsbyt bemutatták.


(via IMDb)