10 dolog, amit nem tudtál az Armageddonról

A film, amit nemcsak a nézők imádnak gyűlölni, de még a benne szereplő színészek is elhatárolódnak tőle. Ha egy újranézésre nem is tudjuk rávenni magunkat, ezt a tíz vicces érdekességet azért érdemes elolvasni róla.

1. Az Armageddont maga a NASA is használja a vezetőképzéssel foglalkozó programjában – a leendő menedzsereknek az a feladatuk, hogy minél több hibát fedezzenek fel benne (168 darabig szinte mindenki eljut). A film DVD-kommentárja szerint egyébként a rendező, Michael Bay tudatában volt azoknak a ténybeli tévedéseknek, amikkel tele van a mű (köztük például olyasmikkel, mint hogy tűz üt ki az űrben), de úgy vélte, egy csomó nézőnek ez fel sem tűnik, és sokkal fontosabb a pontosságnál a szórakoztatás.

2. A Rockhoundot alakító Steve Buscemi egyszer elmesélte: nagyon örült neki, hogy az Armageddonban a sok szerencsétlen figura és kisstílű bűnöző után végre egy hős geológust játszhat. De kiderült, hogy miután őt választották a szerepre, átírták a forgatókönyvet, és hozzáadtak pár olyan tulajdonságot a karakterhez, hogy jobban hasonlítson azokhoz a lúzerekhez, akiket általában a színész megformál.

3. Bruce Willisnek annyira nem jött be Michael Bay rendezői stílusa (amit egyébként egy másik színész, a Transformersben játszó Megan Fox egyszer Hitleréhez hasonlított), hogy nem volt hajlandó többet együttdolgozni vele.

4. A színészek között olyanok is voltak, akiknek nem Michael Bayjel közvetlenül, hanem a kész filmmel volt problémájuk. Ben Affleck konkrétan elhatárolódott az Armageddontól, Steve Buscemi azt mondta, csak azért vállalt szerepet benne, hogy vehessen egy nagyobb házat, Billy Bob Thornton pedig szintén azt vallotta be, hogy csak a pénzért csinálta.

5. De nemcsak a színészek gondolják azt, hogy az Armageddon rossz film, maga a rendező, Michael Bay is úgy véli, ez a legsilányabb munkája. 2013-ban a Miami Heraldnak adott interjúban bocsánatot is kért miatta, és elárulta, hogy ha tehetné, az egész harmadik felvonást újraforgatná, mert szerinte azért sikerült a film olyan rosszul, mert túl kevés idejük volt a forgatásra (mindössze 16 hét).

6. Pénz, illetve felszerelés ugyanakkor volt dögivel, hiszen a stáb összesen 19 milliárd dollár értékű eszközzel dolgozott a forgatás során. Ebbe beletartozott egy működő olajfúró torony és egy igazi űrhajó is.

7. A Bruce Willis által alakított Harry Stamper szerepére először Arnold Schwarzeneggert akarták felkérni, lánya, Grace szerepére pedig Milla Jovovich, Robin Wright és Denise Richards is esélyes volt. Rajtuk kívül egy közelebbről meg nem határozott szerepben az INXS néhai frontembere, Michael Hutchence is játszhatott volna a filmben, de ő sajnos elhunyt a forgatás előtt.

8. Az sem volt mindig biztos, hogy Liv Tyler elfogadja Grace Stamper szerepét, hiszen kétszer is nemet mondott. Később viszont hősiesen küzdött, hiszen az Armageddont egyszerre forgatta a Doktor zsiványokkal, így ingázni kényszerült Los Angeles és Csehország között. Grace szerepe egyébként az eredeti forgatókönyvben sokkal kisebb volt, nem volt benne például a szerelmi szál közte és a Ben Affleck alakította A.J. között, de amikor egy felmérés kimutatta, milyen népszerű volt a forgatás idején bemutatott Titanic a tinilányok körében, írtak kettejüknek egy rakás romantikus jelenetet.

9. Bruce Willis a forgatás alatt a saját lakókocsiján kívül kapott egy olyat is, ami edzőteremnek volt berendezve, és nagyjából 175 ezer dollárba került. A sztár állítólag egyszer sem használta.

10. Bruce Willisnek az segített, hogy elsírja magát abban a jelenetben, amikor búcsút vesz Grace-től, hogy kirakta maga elé a lányai fotóját.


(via IMDb)