10 dolog, amit nem tudtál Az olasz melóról

A Charlize Theron, Jason Statham és Mark Wahlberg főszereplésével készült dögös akcióthriller szombaton a tévében, a filmről szóló érdekességek pedig cikkünkben.

1. Az olasz melóban fontos szerep jut az autóknak és a száguldozásnak, Charlize Theron pedig annyira beleélte magát a szerepébe, hogy a forgatás ideje alatt kétszer is megbüntették gyorshajtásért, amikor a saját kocsiját vezette: közel 65 km/órával lépte túl a megengedett sebességhatárt.

2. A gyorshajtós trükkökre külön kaszkadőrcsapat képezte ki a szereplőket, de Jason Statham több interjúban is elárulta, hogy ő ezen felül kapott két nap oktatást Damon Hill autóversenyzőtől is. Ennek ellenére minden stábtag egyetértett abban, hogy Charlize Theron volt a legügyesebb sofőr a színészgárdából.

3. Az autós kaszkadőrmutatványokat tehát minden főszereplőnek betanították, de volt valaki, aki ennél egy kicsivel több törődést igényelt: Mos Def – ő ugyanis

New York-i lakos lévén még vezetői engedéllyel sem rendelkezett.

4. Mivel a film meglepően jól teljesített a mozipénztárakban, felmerült, hogy készülne hozzá egy folytatás A brazil meló címmel, amelyben Mark Wahlberg, Charlize Theron, Jason Statham és Seth Green is megismételnék a szerepüket. De a projekt kulcsemberei 2004-ben távoztak a Paramount Pictures stúdiótól, így a második rész sosem realizálódott – bár időről időre felmerül lehetőségként.

5. A köztudottan összeférhetetlen Edward Norton nem győzte hangsúlyozni, hogy akarata ellenére vett részt Az olasz melóban. Mivel három filmre szóló szerződést kötött a Paramounttal, az 1996-os Legbelső félelem után további két produkciójukban is szerepelnie kellett – ám ő sorra dobta vissza a forgatókönyveket. A stúdió megelégelte a dolgot, és kötelezték rá, hogy ezt a filmet most már vállalja el. A színész a forgatáson állítólag folyamatosan mártírkodott, és gyakran került összeütközésbe a stáb többi tagjával. Majd amikor a box office-sikereket követően az egyik producer minden szereplőnek küldött egy kis ajándékot, Norton a következő üzenettel küldte vissza:

„add oda valakinek, akit valóban kedvelsz – vagy aki valóban kedvel téged.”

Micsoda cukipofa!

6. Mark Wahlberg egyébként eredetileg pont Norton szerepét, Steve Frazellit akarta volna eljátszani, de F. Gary Gray rendező úgy gondolta, ő lehet a tökéletes Charlie. A direktor azután választotta ki a figurára, miután megnézte a Boogie Nightsban.


7. Amikor a forgatókönyvírókat, Donna és Wayne Powerst felkérték, hogy írjanak egy remake-et az 1969-es klasszikusból (amelyben egyébként Michael Caine és Noël Coward mellett Benny Hill is szerepelt!), szándékosan nem nézték meg az eredeti Az olasz melót, és utána is csak egyszer látták. Nem akarták ugyanis, hogy befolyásolja őket, mert inkább csak inspirációként szerették volna felhasználni a saját filmjükhöz, nem pedig egy szabályos újrát készíteni belőle. Eredetileg egyébként a James Bond-filmek forgatókönyvíróiként ismert Neal Purvis és Robert Wade feleltek az új Az olasz meló scriptjéért, akik egy meglehetősen hűséges feldolgozást készítettek – csak aztán változott a koncepció.

8. A Los Angeles-i Hollywood Boulevard és Highland Avenue kereszteződésénél kialakult dugót a filmesek 300 kocsi bevetésével rekonstruálták, és az itt játszódó autós üldözéshez addig példátlan módon egy teljes hétre lezárták a környéket. A forgatás idején egyébként elég nagy volt a forgalom a városban, mivel Az olasz meló mellett pont akkor forgatták ugyanezen a helyszínen a S.W.A.T. – Különleges kommandót és a Hollywoodi őrjáratot is.

9. Annak ellenére hogy Donald Sutherland és Charlize Theron apát és lányát alakítanak a filmben, egyetlen közös jelenetet sem vettek fel velük.

Az egyetlen képsor, amelyben együtt szerepelnek, amikor telefonon beszélnek, de azt is külön forgatták, és utólag vágták össze.


10. Saját bevallása szerint F. Gary Gray rendező sírt a röhögéstől, amikor Seth Green improvizált abban a jelenetben, amelyben Jason Statham figurája flörtöl a Becky nevű kábeltévés szerelőlánnyal, Green karaktere pedig szinkronizálja magának a kocsiban, hogy vajon mit mondhat a férfi a nőnek. A DVD-kiadáson szerepel egy olyan extra is, amelyben a színész összes poénját egymás után rakták – itt nézhetjük meg.

A NetCom kábeltévé furgonján szereplő telefonszám, az 1-800-555-0199 egyébként megegyezik azzal, amit A bennfentesben Al Pacino és az Amerikai szépségben Kevin Spacey használ (csak az előhívószámok különböznek). Nem ez az első alkalom, hogy a filmeseknek ugyanaz a telefonszám jutott az eszükbe: ahogy arról 10 dolog, amit tuti nem vettél észre a Harcosok klubjában című cikkünkben is írtunk, Marla Singernek ugyanaz a száma, mint egy másik kultfilm, a Memento Teddyjének.


(via IMDb)

 

A Port.hu zenés sorozata első évadának utolsó részében Király Attila színész és szinkronszínész ült be a dobok mögé.