10 érdekesség, amit a Holmes-rajongók sem biztos, hogy tudtak a Sherlock és énről

Michael Caine és Ben Kingsley 1988-as vígjátékában felcserélődtek a szerepek: egy részeges kamu-Holmes segítette Dr. Watsont, a zseniális detektívet a nyomozásban.

Miközben a fél világ azt várja, mikor készül végre el a harmadik Sherlock Holmes mozifilm Robert Downey Jr. és Jude Law főszereplésével, hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hány kiváló mozifilmes és tévés adaptáció született korábban a popkultúra legismertebb angol mesterdetektívjéről. Ezúttal Michael Caine és Ben Kingsley 1988-as vígjátékáról, a Sherlock és énről szedtünk össze néhány érdekességet, abból az apropóból, hogy szombat este levetíti a Duna televízió.

1. Ebben a Sherlock Holmes-feldolgozásban Watson volt a mesterdetektív és Holmes a szerencsétlen sidekick. Bár a film forgatókönyvírói, Gary Murphy és Larry Strawther híresen nagy Sherlock Holmes-rajongók voltak, direkt olyan filmet akartak, amiben megfordulnak a szerepek: Dr. Watson (Sir ben Kingsley) egy briliáns elméjű nyomozó, de hogy a titokban megoldott bűnügyek ne hátráltassák a szakmai előmenetelét az orvostársadalomban, felbérel egy állástalan, alkoholista színészt a szoknyapecér ripacs, Reginald Kincaid személyében (Michael Caine), hogy ő játssza el a mesterdetektív Sherlock Holmest

2. Ez volt a forgatókönyvírók első és utolsó saját mozifilmje. Gary Murphy és Larry Strawther a tévé világból jöttek, soha előtte nem dolgoztak mozifilmen. Igaz, a Sherlock és én után sem, mert nagyon megorroltak a kritikuskirály Roger Eberttől kezdve a patinás Variety magazin szerkesztőségéig minden újságíróra, amiért szinte csak közepes értékelést adtak a filmre. Ugyanakkor a nézőknek kifejezetten tetszett a Sherlock és én, amit mi sem bizonyít jobban, hogy rendszeresen bekerül a Sherlock Holmes Top10-es összeállításokba.

3. Eredetileg nem is Ben Kingsley lett volna a főszereplő! Ma már furcsa belegondolni, milyen lett volna ez a kifordított Sherlock Holmes-film olyan verzióban, ahol Danny DeVito vagy Sir Sean Connery alakítja a mesterdetektív Dr. Watsont – eredetileg ugyanis ők is nagy esélyesek voltak a főszerepere.

4. Ben Kingsley és Michael Caine mindketten imádták a filmet. Többször is nyilatkoztak arról, hogy semmi pénzért nem cseréltek volna szerepet, ez a rendhagyó Sherlock Holmes feldolgozás szerintük pont amiatt volt jó, mert Kingsley játszotta az okos Dr. Watsont, míg Caine a mindent elszúró kamu-Holmest.

5. Egy korábbi Sherlock Holmes-színész is beugrott a Sherlock és én-be cameózni. Bár Jeremy Brett nem szerepelt a filmben, egy hasonlóan ikonikus sztár szíves örömest csatlakozott a stábhoz: Peter Cook, aki az 1978-as A sátán kutyájában játszotta el a baskervlille-i véreb után nyomozó Sherlock Holmest, itt a The Strand Magazine szerkesztőjét alakította, aki megjelentette Dr. Watson Sherlock Holmes-novelláit.

6. Sherlock házinénije is felbukkant már más Holmes-produkciókban. Sherlock Holmes otthonát és irodáját, a Baker Street 221B-ben lévő ingatlan morózus főbérlője, azaz házinénije a novellákban, filmekben és tévésorozatokban is rendre visszatérő Mrs. Hudson volt. A Sherlock és én-ben az a Pat Keen kapta meg ezt a szerepet, aki korábban az 1983-as The Baker Street Boys című tévésorozatban szintén Mrs. Hudsont alakította.

7. Mi magyarok, a film munkacímét tartottuk meg. Angliában Without a Clue, azaz Nyom nélkül címen ismerik a Sherlock és én-t, a Sherlock and Me csak egy munkacím volt, akárcsak a The Imposter of Baker Street, vagyis A Baker Street szélhámosa.

8. Ugyanaz volt a zeneszerző, aki a Rózsaszín Párduc fülbemászó taktusait írta. A film kellemes kísérőzenéjét a híres komponista, Henry Mancini írta. Ő egyébként két évvel korábban is zeneszerző volt egy Sherlock Holmes-ihletésű produkcióban, a Basil, a híres egér detektív című Disney-mesében.

9. 1988 a viktoriánus nyomozók éve volt! Ahhoz képest, hogy 1987-ben volt a 100. évfordulója a Sherlock Holmes-történetek megszületésének, még a rá következő évben is számos mozgóképre vitt viktoriánus detektívtörténet született Angliában és a nagyvilágban is. No persze ez leginkább annak volt köszönhető, hogy 1988-ra esett egy másik 100 éves évforduló: Hasfelmetsző Jack hírhedt gyilkossága Whitechapelben! Michael Caine maga is forgatott a Sherlock és én-nel egy időben egy kétrészes Hasfelmetsző-minisorozatot Jack the Ripper címmel, miközben Sherlock Holmes ikonikus megformálója, Jeremy Brett 1988-ban egy színdarabban valamint A Sátán kutyája tévéfilmben is eljátszotta a pipázó mesterdetektívet.

10. Sherlock Holmes atyja, Sir Arthur Conan Doyle nem kapott alkotói kreditet! Az alkotók csak egy felirattal emlékeztek meg róla a stáblista végén: „Elnézést kérünk Sir Arthur Conan Doyle-tól, Sherlock Holmes és Dr. Watson kitalálójától.”