10 érdekesség, amit tuti nem tudtál a Féktelenülről

Keanu Reeves és Sandra Bullock 1994-es akciófilmjét sokan csak „a buszos Die Hard”-ként emlegették, és maga Bruce Willis is esélyes volt a főszerepre, csak végül sok más kollégájához hasonlóan ő is nemet mondott.

1. Száguldó vonatok adták az ötletet a száguldó buszos filmhez

Graham Yost forgatókönyvírónak először az édesapja, a kanadai tévés műsorvezető, Elwy Yost mesélt az 1985-ös Szökevényvonat című Jon Voight-filmről, amelyben egy irányíthatatlanul száguldó vonat állt a történet középpontjában. Az apa azonban rosszul emlékezett: ebben a filmben szívrohamot kapott a masiniszta, ezért vált irányíthatatlanná a szerelvény, és valójában egy 1975-ös japán filmben, a The Bullett Trainben volt az az alapszituáció, hogy a gonosztevők pokolgépet szereltek egy járműbe, ami felrobban, ha bizonyos minimumérték alá csökken a sebesség, így a rendőröknek az idővel versenyt futva ki kell találnia, hogyan hatástalanítsák a száguldó robbanószerkezetet. Innen jött tehát Graham Yost ötlete, hogy ne egy elszabadult vonatba, hanem egy buszba kerüljön bomba, amit csak egy félelmet nem ismerő zsaru, bizonyos Jack Traven tud megállítani. Az eredeti forgatókönyv tényleg elejétől végéig egy buszon játszódott volna (vagyis nem volt még benne sem liftes, sem metrós jelenet), és a nagy fináléban a járműnek csattant volna a Hollywood feliratnak, porig rombolva Los Angeles ikonikus jelképét.

Forrás: InterCom

 

2. Többen is úgy vélték, a Féktelenül „csak egy Die Hard-film, busszal”

Yost, miután megírta a forgatókönyv első változatát, elvitte az ötletét a Paramount Picturesnek, ahol komoly érdeklődést váltott ki az akciódús sztori. Már John McTiernant is kiválasztották rendezőnek, aki ebben az időben a Ragadozó, a Drágán add az életed és a Vadászat a Vörös Októberre miatt a blockbuster akciófilmek koronázatlan királyának számított. McTiernan azonban végül visszautasította a megbízást, mivel úgy érezte, hogy a forgatókönyv túlságosan is a Die Hard újragondolása. Stephen Baldwin, aki az első választás volt Jack Traven szerepére, szintén amiatt mondott nemet, mert úgy érezte, hogy a karakter túlságosan hajaz John McClane-re. Sőt Keanu Reeves is nemet mondott elsőre, még szerencse, hogy aztán meggondolta magát. 

3. A Die Hard rendezője helyett a Die Hard operatőre karolta fel a filmet

McTiernan végül Jan De Bontot javasolta maga helyett rendezőnek, akinek már volt tapasztalata az akciófilmek terén, mivel ő volt két korábbi McTiernan-produkció, a Die Hard és a Vadászat a Vörös Októberre operatőre. Az ígéretes forgatókönyv ellenére azonban a Paramount elutasította a projektet, mivel úgy érezték, hogy a közönség nem akar majd egy olyan filmre beülni, ami két órán keresztül egy buszon játszódik. Graham Yost és Jan De Bont nem estek kétségbe, gyorsan elvitték az ötletüket a Paramount fő konkurenséhez, a 20th Century Fox stúdióhoz, amely történetesen pont a Die Hard 1-2 forgalmazója volt. Ám a Fox is csak azzal a feltétellel adott zöld utat a projektnek, hogy a buszon kívül is legyenek akciójelenetek. Ekkor javasolta azt Jan De Bont, hogy a film kezdődjön egy irodaház liftjében, ahol megmutatkozhat a főhős talpraesettsége is – ő ugyanis a Die Hard forgatása idején bennrekedt egy liftben, ami elakadt a toronyház 40. emeletén, ki kellett másznia a tetőnyíláson, majd át kellett ugrania egy másik liftre(!), hogy megmeneküljön. Erre a liftes nyitójelenetre már a Fox stúdió is ráharapott, megkezdődhetett a munka.

 

4. Keanu Reeves csak a sokadik választás volt a főhős szerepére

Állítólag Jan de Bont ötlete volt, hogy Keanu Reeves legyen a fifikás zsaru, Jack Traven, mert a rendező látta korábban az 1991-es Holtpontot, és úgy érezte, hogy az ilyen karakterek jól állnak Reevesnek. Ő azonban nem állt elsőre kötélnek (lásd fentebb), ezért olyan neves sztároknak is felajánlották a főszerepet Keanu Reeves és Stephen Baldwin mellett, mint Kevin Bacon, Alec Baldwin, William Baldwin, Michael Biehn, Jeff Bridges, Jim Carrey, Nicolas Cage, Bruce Campbell, George Clooney, Kevin Costner, Tom Cruise, Johnny Depp, Michael Douglas, Richard Dreyfuss, Clint Eastwood, Harrison Ford, Richard Gere, Mel Gibson, Tom Hanks, Michael Keaton, Christopher Lambert, Dolph Lundgren, Viggo Mortensen, Chuck Norris, Brad Pitt, Dennis Quaid, Mickey Rourke, Kurt Russell, Arnold Schwarzenegger, Tom Selleck, Sylvester Stallone, Patrick Swayze, John Travolta, Jean-Claude Van Damme és Bruce Willis – ám ők mind nemet mondtak.

 

5. Woody Harrelson és Wesley Snipes is nemet mondtak

Az 1992-es Zsákolj, ha tudsz! nagy sikere után Wesley Snipes és Woody Harrelson is szóba kerültek, mint a Féktelenül főszerepére esélyes sztárok, ám mindketten elutasították az ajánlatot. Később viszont mégis leforgatták az 1995-ben mozikba kerülő Pénzvonatot, ami lényegében ugyanaz volt, mint a Féktelenül, csak vonattal (ráadásul mindkét film zenéjét Mark Mancina szerezte).

 

6. Fél Hollywoodnak felajánlották a film női főszerepét

A Féktelenül őrült hajszájában legalább olyan fontos szereplő az egyik bátor utas, Annie Porter, mint Jack Traven, a lány segítsége nélkül ugyanis hősünk sem tudná végrehajtani minden idők egyik legveszélyesebb és leglátványosabb mentőakcióját. Érdekesség, hogy Yost eredeti forgatókönyvében Annie még egy afroamerikai mentősnő volt, mert a szerepet kifejezetten Halle Berrynek írták, de ő végül nem vállalta el a felkérést. Így aztán a karakterét megváltoztatták, és Jack komikus segítője lett belőle, akit az ismert tévés Ellen DeGeneres játszott volna. Később Meryl Streepnek és Kim Basingernek is felajánlották Annie szerepét, de mindketten visszautasították, akárcsak Anne Heche,
Rosanna Arquette, Kim Basinger, Glenn Close, Joan Cusack, Geena Davis, Cameron Diaz, Carrie Fisher, Bridget Fonda, Jodie Foster, Melanie Griffith, Daryl Hannah, Mariska Hargitay, Anjelica Huston, Diane Lane, Jennifer Jason Leigh, Heather Locklear, Kay Lenz, Halle Berry, Madonna, Demi Moore, Tatum O'Neal, Gwyneth Paltrow, Sarah Jessica Parker, Michelle Pfeiffer, Julia Roberts, Meg Ryan, Winona Ryder, Jane Seymour, Ally Sheedy, Brooke Shields, Sharon Stone, Meryl Streep, Emma Thompson, Lea Thompson, Jennifer Tilly, Marisa Tomei, Kathleen Turner, Sigourney Weaver és Debra Winger.

 

Forrás: InterCom

 

7. Sandra Bullock két héttel a forgatás megkezdése előtt került be a stábba

A színésznő ekkor már túl volt a kultikus A pusztító című 1994-es sci-fin, de ettől függetlenül neki is ugyanúgy részt kellett vennie egy Keanu Reeves-szel közös olvasópróbán, mint a többi jelöltnek. Miután kiderült, hogy a két sztárszínész között abszolút megvan a megfelelő kémia, Sandra Bullock olyan lelkesen vetette bele magát a forgatásba, hogy a film kedvéért még buszt vezetni is megtanult. Sőt, olyan profi lett, hogy elsőre át is ment a vizsgán (a biztonság kedvéért azért a jeleneteiben két kormány volt a buszban: az egyiket ő tekergette, a másikat pedig a busz tetején ülő profi autós kaszkadőr)

 

8. Jack Nicholson is esélyes főgonosz volt

Sőt, Robert De Niro és a zenész Phil Collins neve is szóba került, mint a bombagyáros Howard Payne. Végül Dennis Hopper kapta meg a gézengúz szerepét. A film főgonosza egyébként az eredeti forgatókönyvben a főhős segítőtársa lett volna, ám a producerek úgy ítélték meg, hogy a közönség nem fogadná el ezt a fajta hirtelen pálfordulatot, így Jack Traven kollégája, Harry (akit végül a film kasszasikerével kapcsolatban kezdetben igen szkeptikus Jeff Daniels alakított) végig jófiú maradt, az őrült bombakészítőt pedig egy külön karakterként írták meg. Az ötletet, miszerint a hős barátja egyben a konspiráló főgonosz is, Graham Yost végül a Rés a pajzson forgatókönyvének megírásakor használta fel.

 

9. Mit írt a Féktelenülről a korabeli Filmvilág?

Harmat György a patinás folyóirat 1994/8-as számában írt a Láttuk még rovatban egy rövid cikket az „izgalmas, látványos, jól felépített kalandfilmről”:

Attraktív beállítások tömege, monoton vágások, kápráztató speciális effektusok, a nézőt az események középpontjába helyező sztereohang (Lucas cége készítette, nem véletlenül Skywalker Sound a neve), humor, székhez szögező feszültség, rendkívüli ügyességgel meglepetést provokáló fordulatok: a három főszerepet ezek után akárki eljátszhatná.

10. Kasszasiker lett a film, egyértelmű volt, hogy kell folytatás

A nagyjából 30-37 millió dolláros büdzséből leforgatott Féktelenül annak idején 350,4 millió dollárt kaszált a mozikban, amivel az 1994-es esztendő ötödik legnyereségesebb blockbustere lett (olyan nagy klasszikusokat beelőzve, mint a Dumb és Dumber, a Négy esküvő és egy temetés az Interjú a vámpírral). Nem is volt vitás, hogy kell egy folytatás, ami végül 1997-ben került mozikba Féktelenül 2. – Teljes gőzzel címmel – de már Keanu Reeves nélkül. A második részben (amelyben Sandra Bullock és Jason Patric győzték le az aktuális gonosztevőt) egy száguldó busz helyett egy száguldó hajón rohan a vesztébe, és mivel a vízi jelenetek köztudottan költségesek, nincs is mit csodálkozni azon, hogy a film büdzséje 160 millió dollár környékére kúszott fel. A bevétel azonban épp hogy csak meghaladta a 164,5 milliós összeget, így harmadik rész már nem is készült a Féktelenülből.