10 tény a Benny Hill Show-ról, ami után biztos, hogy te is a Benny Hill-zenét fogod dúdolni!

Alfred Hawthorne Hill 1955-től 1989-ig vágta a vicces pofákat és stírölte a csajokat. Sosem derült ki, hogy a túl sok szexista poén vagy Mr. Bean miatt szüntették-e be a műsort.

1. Az stand upos Benny Hillen kezdetben nem nevetett senki. Az 1992-ben elhunyt Alfred Hawthorne Hill egy igazi tévére termett sztár volt, a szó szoros értelmében vett nagy nevettető. Az apja és a nagyapja is cirkuszi bohócok voltak, így az eltúlzott, harsány mozdulatokkal való játék, a pantomimes poénok vagy épp a szöveg nélküli, régi Chaplin-filmeket és Stan és Pan-szkeccseket idéző, tortadobálós, csinos nőkre kacsintgatós viccek már nagyon fiatalon meghatározták a későbbi pályáját. Hill már a második világháború után fellépett a saját maga által írt, hangszerelt és eljátszott jeleneteivel, de a stand up műfajban nem aratott átütő sikert, mert a lámpaláza miatt élőben sokszor belesült az otthon tökéletesre csiszolt poénokba. Az '50-es években a rádiónál is dolgozott, de átütő sikert nem ért el ebben a műfajban.

2. Végül aztán 34 éven át nevetett a brit közönség a Benny Hill-poénokon. Bár Benny Hill stand uposként és rádiósként megbukott, a tévézésben igazán otthonos közegre talált, hiszen itt az élő poénszórással ellentétben bármennyiszer fel lehetett venni egy-egy elrontott viccet. A Benny Hill Show kisebb-nagyobb megszakításokkal 1955-től 1989-ig, 34 éven át futott Nagy Britanniában. Először a BBC stúdiójában készült, majd 1969-től a Thames Television égisze alatt folytatódott a bolondozás, egészen 1989-ig.

3. A Benny Hilly Show Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb tévéműsorává vált. A széria csúcsán, 1971-től 1977-ig igen imponáló, 21 milliós nézettséget produkált!

4. A kevés szöveg és a könnyen érthető poénok miatt világszerte nagy siker volt a sorozat. A Benny Hill Show sugárzási jogát összesen 97 ország vásárolta meg az elmúlt évtizedekben, köztük Ausztrália, Gibraltár, Spanyolország, India, Macedónia, Görögország, az Egyesült Államok és Magyarország.

5. Magyarországon először a Szeszélyes Évszakokban láthattuk Benny Hillt. Antal Imre legendás tévéműsorának szerkesztői előszeretettel csempésztek be Körmendy János kabarétréfái és a Defekt Duó politizáló népdalai közé angol és amerikai import humort. Itt találkozhattak először a magyar tévénézők Droopy kutyával, Mr. Beannel és persze Benny Hill-lel is. Utóbbit ráadásul le is koppintotta a műsor gegcsapata – Tahi Tóth László Variációk című, felgyorsítva lejátszott, némafilmeket idéző tréfái le sem tagadhatnák, ki volt az ihletőjük!

6. Nálunk Gálvölgyi János volt Benny Hill állandó magyar hangja. Sőt, Gálvölgyi sem csinált különösebben nagy titkot abból, hogy brit kollégája hatással volt rá: ő maga is előszeretettel használta a Gálvölgyi Show-ban a felgyorsítva ugrálós, lenge ruhás nőket stírölős, rabok lábára bilincselt vasgolyóval focizós burleszk jeleneteket.

7. Nem is a Benny Hill Show-hoz készült a Benny Hill-zene! Ki ne ismerné a Benny Hill Show főcímzenéjét? Azt viszont valószínűleg csak a jazzrajongók tudják, hogy az intróban hallható, fülbemászó dal, a Yakety Sax nem a show-hoz készült, hanem 1963-ban találta ki Boots Randolph amerikai szaxofonos.

Bár a jazzmuzsikusok véleménye szerint ezt az egyszerűnek tűnő dalt sokkal nehezebb eljátszani, mint ahogy azt egy átlagember gondolná, a 2007-ben elhunyt Boots Randolph azért még idős korában is igen tempósan és virtuózan fújta a fellépésein:

Ráadásul igazából Randolph is csak átdolgozta és kicsit felgyorsította The Coasters Yakety Yak című, 1958-as rock & roll-nóta szaxoszofonszólóját.

8. A poén, ami sosem megy ki a divatból: a bennyhillizátor! A Benny Hill Show intrója mára lényegében a vicces bénázások örökös aláfestő zenéje lett. És a mai napig működik: még a halálosan komoly videók is szuperviccesek lesznek, ahogyan a szereplői elkezdenek Chaplin-tempóban, felgyorsítva ugrálni a Yakety Sax taktusaira! Az olyan oldalak, mint a Bennyhillifier.com vagy a Bennyhillthis.com segítségével bármilyen YouTube-videó alá berakhatjuk a jól ismert zenét – én például Lakatos István kollégám interjúját bennyhillizáltam az előbb!

9. A túl sok szexista poén miatt vették le végül műsorról a show-t? A sorozatot rengeteg támadás érte a '80-as években amiatt, hogy már csak újrahasznosítja a régi poénokat, politikailag inkorrektek a viccei, valamint megalázza a nőket azzal, hogy naiv, buta biodíszletnek állítja be őket. Benny Hill ezeket a támadásokat persze elintézte annyival, hogy ha bármi gond lenne a vicceivel, akkor nem néznék őt ennyien. A szexista vádat pedig azzal hárította, hogy az ő szkeccseiben pont a nők az öntudatos, céljaikat mindig elérő karakterek, míg ő szinte mindig egy botcsinálta, kelekótya, duci bohóc, aki folyton ügyeskedik és ravaszkodik, de a végén mégis mindig pórul jár. 

10. Mr. Bean nyírta ki a Benny Hill Show-t? A műsor megszűnésének igazi okáról máig megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint a Thamesnél valóban betelt a pohár amiatt, hogy a jogvédők és a nőegyletek folyton bepanaszolták a show-t a lenge ruhás lányok miatt. Mások szerint a megszűnés oka prózaibb volt: az 1989-ben már 450 ezer angol fontra rúgó gyártási költség túl sok volt már a tévétársaságnak (ez mai árfolyamon nagyjából 450 millió forintnak felelne meg), emellett a vezetőség szerint Hill poénjai ellaposodtak, és a népszerűsége is bezuhant (az utolsó, 1989-ben leadott epizód már csak 9,5 milliós nézettséget produkált, vagyis a felére esett vissza a '70-es évekhez képest). Egyesek tudni vélik azt is, hogy a Thames ekkor már inkább egy másik komikust, Rowan Atinsont tolták volna előre, aki a Mr. Bean-szkeccsekben szintén keveset beszélt, így a burleszkre és pofavágásokra épülő poénoktól itt is hangos külföldi sikereket várt a gyártó (a Mr. Bean pilot epizódja valóban adásba is került 1990. január 1-jén). Az igazságot senki sem tudja, de talán mindegyik fenti elem benne volt valamennyire a pakliban, amikor a Thames Television főnöke John Howard Davies 1989 nyarán behívatta Benny Hillt az irodájába, és személyesen jelentette be neki, hogy a Benny Hill Show-t kaszálják, a komikus pedig ki van rúgva. Jól mutatja a helyzet furcsaságát, hogy Hill meg volt győződve arról, hogy a népszerűsége az egekben van, és azért hívatta be a főnöke, hogy szerződést hosszabbítsanak, és egy új sorozat tervéről beszélgessenek. Talán ez a nagy népszerűség utáni hirtelen bukás is közrejátszott abban, hogy a mindig csak a munkájának élő, nőtlen és gyermektelen, elmagányosodott Hill 1992 februárjára kórosan elhízott és szívinfarktust kapott, majd két hónappal később egy újabb trombózisba már belehalt – tévénézés közben, kedvenc karosszékében ülve.