5 kultfilm, aminek évek óta ígérgetik a folytatását

Hol késik már az Alien 5? És a Beetlejuice 2? Hát a Penge 4? Rendhagyó heti tévéajánló.

A múlt héten két folytatást is bejelentettek: a Bill és Ted 3 mellett valószínűleg elkészül majd az Austin Powers 4 is. Mindkét filmet régóta ígérgették már a főszereplők, így az eheti tévéajánlókba is csupa olyan folytatást szedtünk össze, amikről évek óta felröppennek hírek, de a mai napig nem készültek el.

Hétfő: A végső megoldás: Halál

A héten a tévében is elcsíphető, börtönbolygón játszódó Alien 3 igen viharos körülmények között készült el. Rengetegszer át kellett variálni a forgatókönyvet, amibe beleírt többek között a cyberpunk atyja, William Gibson is, de David Ficher rendező végül az űr-fegyenctelepet kitaláló David Twohy ötletét vitte tovább (a film izgalmas keletkezési körülményeiről ebben a cikkben írtunk bővebben). Ficher pont azért, hogy ne lehessen egykönnyen folytatni a franchise-t, a film elején kinyírta Hicjst és A bolygó neve: Halálban megmentett kislányt (ami miatt James Cameron egy óriási baklövésnek tartja az Alien 3-at), a film végén pedig Ripley is meghal, gyomrában az új Alien királynővel...

A főszereplő halála persze nem riasztotta vissza a filmeseket, és egy klónozós sztorival folytatódott 1997-ben az Alien-széria (Jean-Pierre Jenuet Feltámad a Halálját kedden lehet megnézni a DIGI Filmen). Ezt, és a harmadik részt tette volna zárójelbe Neill Blomkamp sokat emlegetett Alien 5 filmterve, amivel 2015-ben jelentkezett: a bizarr Ripley-Alien hibrid vázlatrajzai felrobbantották az internetet, és nagyon sokan reménykedtek abban, hogy A bolygó neve: Halál ezzel igazi folytatást kap. A Ridley Scott-féle Alien: Covenant azonban beelőzte fontossági sorrendben az Alien 5-öt – ami nem teljesített túl jól a pénztáraknál, és mivel időközben a Fox filmrészlege átkerült a Disneyhez, jelenleg nincs is napirenden egy újabb Alien-film.

Kedd: Men in Black - Sötét zsaruk 3

1997-ben mutatták be minden idők egyik legjobb sci-fi vígjátékát, a Men In BlacketMa már nagyon furcsa belegondolni, hogy eredetileg Clint Eastwood és Chris O'Donnell lettek volna a főszereplők. Végül Will Smith és Tommy Lee Jones vonultak be a filmtörténelembe a címbéli fekete zakós, sötét napszemüveges kormányügynökökként, akik elkapják a Földön randalírozó űrlényeket, amíg mi alszunk.

A franchise 2012-ben, egy időutazós harmadik résszel bővül trilógiává, és mivel a brand több, mint 1,6 milliárd dollárnyi bevételt termelt, a Sony már 2013-ban meglebegtette a negyedik részt – de már Will Smith nélkül! A következő években aztán a rapper-színész hol megígérte, hogy leforgatja a filmet, hol meg bejelentette, hogy soha többé űrlények (valószínűleg nem akarta megadni neki a stúdió a szokásos 20 milliós sztárgázsit). Sokáig ráadásul úgy volt, hogy a 21 Jump Streettel kasszát robbantó Channing Tatum és Jonah Hill lesznek az új rész öltönyös UFO-vadászai, de végül idén márciusban megszületett a verdikt: Tessa Thompson és Chris Hemsworth főszereplésével forgatják le a Men In Black 4-et. Csak kérdés, hogy mikor, hiszen a két Marvel-sztár valószínűleg még évekig szuperhősfilmeket fog forgatni.

Szerda: Szellemirtók 2

Nagyon nehéz eldönteni, hogy melyik film a jobb: az 1984-es Ghostbusters vagy az 1989-es folytatása? Az első rész nagy érdeme, hogy zseniális könnyedséggel és fergeteges humorral építette fel egy horrornak is simán beillő családi vígjátékban azt a szellemkergetős franchise-t, amit a mai napig el lehet adni rajzfilmként, akciófiguraként és mozifilmként. A második részben viszont ott volt a festményen keménykedő Vigo, a Kárpátok Ostora, Moldávia bánata, vagyis minden idők egyik legjobban eltalált filmes gonosza! Épp ezért furcsa, hogy Bill Murray, Dan Aykroyd és a többiek miért nem bővítették trilógiává a Szellemirtókat a legnagyobb sikereik csúcsán? A Columbia stúdió is csak a 25. évforduló környékén kapott észbe: 2009-ben került volna mozikba a Szellemirtók 3, amiben Dr. Wenkman lett New York polgármestere, a régi Szellemirtók-brigád tagkai pedig a saját cégük lótifutijaivá lettek lefokozva, miután sokadszorra is leamortizálták a várost. De persze csak ők (meg néhány hozzájuk csapódó fiatal, többek között Dana és Dr. Wenkman fia, Oscar) tudják megakadályozni az újabb apokalipszist, amit ezúttal egy Cthulhu-szerű szörny meg a kultistái szabadítottak volna el.

2009-ben végül csak egy videojátékkal folytatódott a Szellemirtók franchise, de abban legalább az eredeti színészek kölcsönözték a karaktereik hangját. 2016-ban elkészült a csajos Szellemirtók, ami eléggé megosztotta a rajongókat, de állítólag lesz folytatásaDan Aykroyd pedig tavaly ősszel lebegtette meg, hogy lehetne egy Ghostbusters tévésorozat, amiben a Stranger Things tinijei lennének a Szellemirtók, akiknek két bevetés között be kell járni a középiskolásba is. 

Csütörtök: Beetlejuice

Idén lett 30 éves TimBurton kultikus horrorvígjátéja, amiben Michael Keaton egy festett képű szellemként terrorizálja a halandókat. 2005 környékén meg is lebegtette, hogy örömmel visszatérne ízléstelen ruhákban parádézó Beetlejuice-ént, 2010-ben pedig már Geena Davis is arról beszélt a sajtónak, hogy leforgatná a folytatást. Sőt, 2015-ben Winona Ryder is benne lett volna a buliban, ám a második rész azóta sem készült el.

Pedig az elmúlt három évtizedben számos forgatókönyv megszületett a folytatáshoz, az egyikben például Beetlejuice Hawaiion őrültködött volna. Egy ideje már maga Tim Burton is pedzegeti, hogy leforgatná a Beetlejuice 2-t – most leginkább minden azon múlik, hogy legújabb filmje, az élőszereplős Dumbo hogyan teljesít majd a pénztáraknál. Ha kasszát robbant, bizonyára megcsinálhatja a Beetlejuice 2-t is a Disneynek.

Péntek: Penge 2

A Marvel-képregények morcos vámpírvadásza 1998-ban kapott saját mozifilmet, amit 2002-ben Guillermo Del Toro folytatott egy horrornak is beillő második résszel. 2004-ben egy harmadik filmben is visszatért a napszemüveges-bőrkabátos Wesley Snipes, és 2010-ben már maga a sztár is jelezte, hogy készen állna a folytatásra, ám ezután 3 év börtönre ítélték adócsalás miatt, így a Penge franchise sem folytatódott. Pedig ötletek lettek volna hozzá: az elmúlt években felmerült egy Netflix tévésorozat ötlete, az eredeti Pengével a főszerepben. Jött volna egy reboot, Penge 4 címmel, amiben Wesley Snipes már csak mellékszereplő lett volna, aki besegít az új főhősnek, Penge lányának, aki szakmáját tekintve szintén vámpírvadász.

De készült volna egy Underworld/Blade crossover is, amiben Kate Beckinsale és Wesley Snipes együtt aprították volna a vámpírokat, ám ebbe végül nem ment bele a Sony. Két éve ráadásul sajnos maga Kevin Fiege producer, a Marvel filmuniverzum atyaúristene nyilatkozta azt, hogy hiába tombol a képregényfilmes őrület, egy ideig biztosan nem lesz új Penge, pláne nem Wesley Snipes főszereplésével.