9 dolog, amit nem tudtál A kék lagúnáról

A nyolcvanas évek egyik ikonikus szerelmesfilmjét négy évtizeddel később sem tudjuk kiverni a fejükből. Szerencsére vasárnap ismétli a Filmcafé.

1. A kék lagúna című filmet sosem a filmművészet nagy alkotásai között tartották számon, valamilyen oknál fogva itt Kelet-Európában mégis különleges helyet foglal el a szívünkben. Az 1980-as bemutató idején Amerikában szétszedték a kritikusok, és szerepel azon a listán, amin a híres filmkritikus, Roger Ebert a szerinte legrémesebb filmeket foglalta össze.

 

2. Ha az egyetemes filmművészethez nem is járult hozzá a film, egy biológiai felfedezést ennek köszönhetünk. A filmet a Fidzsi-szigetek egyik magánszigetén forgatták, és egy John Gibbons nevű herpetológusnak, azaz hüllőszakértőnek feltűnt, hogy a benne szereplő iguánák egy korábban sosem dokumentált fajhoz tartoznak. A biológus ezután személyesen is ellátogatott a magánszigetre, hogy ezt a hiányosságot pótolja.

 

3. Eredetileg a két főszereplő minden jelenetben meztelenül szerepelt volna, de erre egyetlen színésznő sem volt kapható. Sok mindenkinek felajánlották a szerepet,  Jennifer Jason Leigh, Carrie Fisher, Linda Blair, Jodie Foster és Daryl Hannah is megfordult a szereplőválogatáson, de végül az akkor 14 éves Brooke Shields vállalta el azzal a feltétellel, ha a jelenetek jó részében lehet rajta ruha. Így is sokszor látható topless szerelésben, ilyenkor a színésznő hosszú parókáját hozzáragasztották a mellkasához, hogy ne látszódjon semmi, aminek nem szabad.

 

4. A meztelen jeleneteket testdublőrrel vették fel, viszont a színésznő eredeti dublőrének eltört a gerince egy balesetben. Végül a delfinek idomárja ugrott be a helyére, aki pont hasonló alkat volt, mint Shields.

 

5. A kék lagúna Randal Kleiser szerelemprojektje volt, két évvel korábban ő rendezte minden idők egyik legnépszerűbb táncos-énekes filmét, a Grease-t. Hogy a stáb kellőképp felvegye A kék lagúna hangulatát, a rendező őket is nomád körülmények között tartotta. A Fidzsi-i magánszigeten nem voltak utak, se víz, se elektromosság, viszont egymást érték a csodálatos tengerpartok. A stábnak egy sátortábort vertek fel, és a technikai felszerelést és az élelmiszereket egy hajón tárolták.

 

6. A film alapja egy 1908-ban megjelent könyv az ír Henry De Vere Stacpoole-tól, aki hajóorvosként egzotikus tájakat járt be, majd A kék lagúna sikere után főállású íróvá vált, és kényelmesen éldegélt a vidéki Angliában.

 

7. A kék lagúnát már az 1980-as változat előtt is megfilmesítették kétszer. Előbb egy némafilm készült belőle, majd 1949-ben Jean Simmons főszereplésével forgatták le a történetet a Fidzsi-szigeteken, és Angliában ez lett az év egyik legnépszerűbb filmje. Brooke Shields után 1991-ben a fiatal Milla Jovovich tért vissza a kék lagúnába, és 2012-ben is készült egy tévés adaptáció, ami a jelenben játszódik, és kevesebb benne az erotika, de a kritikusok kegyesebben bántak vele.

 

8. Az 1980-as változat máig a leghíresebb a sok filmadaptáció közül, és egy dolgot még a kritikusai is elismernek, mégpedig az operatőr, Néstor Almendros munkáját, akit a filmért Oscarra jelöltek.

 

9. A szigetet, ahol forgatták, tulajdonképpen bárki meglátogathatja, ugyanis romantikus turistapararicsomként működik, de egy időben egyszerre csak 14 párt fogadnak. A körülmények viszont már nem olyan nomádak, mint a filmben.