A film, aminek a betétdalát mindenki ismeri - Sellők

A szeleburdi család édes-bús hétköznapjait bemutató filmet bármikor újra lehet nézni - és érdemes is.

A Sellők azok közé a filmek közé tartozik, aminek talán el sem lehetne mesélni a sztoriját, hiszen lássuk csak: van egy két lányát egyedül nevelő meglehetősen szabados nő, az egyik lánya mélyen vallásos (vagy legalábbis össze van zavarodva), de közben szerelmes is lesz, az anyukának is csapja a szelet egy fickó, a kislány meg csak vicces - és mindez a 60-as években. A Sellők egy romantikus vígjáték/filmdráma, és egyszerűen csak jó nézni: bájos, vicces, szomorú, amikor kell, jó karakterekkel és egy sikeres, bár az unalomig játszott betétdallal. Valószínűleg nem létezik olyan, aki ne hallotta volna már vagy tucatszor Cher The Shoop Shoop Song (It's in His Kiss) című dalát.

A film Patty Dawn azonos című coming-of-age regénye alapján készült (nálunk sajnos nem jelent meg), és az alkotógárda többször alaposan lecserélődött, mire végre moziba került. Először Lasse Halström (Gilbert Grape, Árvák hercege), majd Frank Oz (Rémségek kicsiny boltja, Isten nem ver Bobbal, és Jim Henson állandó alkotótársaként Breki és Miss Röfi, továbbá Yoda megszemélyesítője) rendezte volna, végül Richard Benjamin dirigálhatta le. Benjaminnak elég jól ment a nyolcvanas évek közepén és a kilencvenes évek elején, hiszen számos, hiszen olyan, mára klasszikusnak tekinthető filmeket forgatott, mint a Tom Hanks-féle Pénznyelő, a Marslakó a mostohám, a Philadephiai zsaru és persze a Sellők.

A szereposztás sem alakult egyszerűen: amikor megkeresték az írónőt, hogy megfilmesítenék a regényét, még Barbra Streisand lett volna Mrs. Flax, Winona Ryder szerepét Emily Lloyd játszotta volna és Bob Hoskins karakterét valójában a kezdetektől fogva Dudley Moore-nak írták. 

Christina Ricci tíz évesen játszotta el a magának való, vicces kisebbik lányt, ez volt az első filmszerepe. És a Cher révén világhírűvé vált dal valójában Merry Clayton 1963-as felvételének feldolgozása, ami amúgy rá egy évre, Betty Everett előadásában lett sláger.