A Szomszédok legegzotikusabb hajkölteményei

A Hány Bőrt Lehet Még Lehúzni A Szomszédokról, Ennyire Uborkaszezon Van? Kommentkommandó kérésére ezúttal a teleregény karaktereinek legfelkavaróbb, illetve legillusztrisabb frizuráit vesszük górcső alá a korai epizódokból.

Julcsi

Bár C. C. Catch Hear What I Say című, 1989-es lemeze a német eladási listákon is csupán a 75. helyre kapaszkodott fel, ez Mágenheim Julcsit aligha tántorította el attól, hogy az ő fényképét lobogtatva toppanjon be a fodrászszalonba. Balszerencséjére a hivatásos hajszobrász egy hanyagul rögzített Aranypók-cégérnek köszönhetően szörnyethalt az Alkotás utcában, így jobb híján egy félvak kutyakozmetikus ugrott be helyette.

Juli

Jelen értekezésünket egyetlen tőmondattal – Julcsi anyja, pont – rövidre zárhatnánk, ám nem mehetünk el egy fontos tény mellett: Mágenheimné fél pályafutását menő fodrászok társaságában töltötte el, fejtetője azonban többnyire a legextrémebb frizuratechnikai diszkóbalesetek helyszínéül szolgált. Az uszkártupír és a hókotrófrufru egyszerre történő felvonultatása pl. azt az érzetet keltette bennünk, mintha meteor csapódna árvíz sújtotta házunkba, vagy szépérzékünkbe. (Szerencsésebb esetben Juli atombunker méretű válltömései gyorsan elterelték figyelmünket frizurájáról.)

Jutka

A Szomszédok a legszemléletesebb ellenpélda a buddhista tézisre, miszerint csak a változás, ami állandó: a pedagógusfizetés ma és 35 éve is kiváló ösztönzésnek bizonyult az elitista fodrászüzletek 5 km-es körzetének elkerülésére. Vágási tanárnő is jó eséllyel a DIY-mozgalom híve volt, más kérdés, hogy szúró-vágó eszközként használta a hajsütő vasat saját hajzuhatagával szemben. Mindez amolyan Csukás István-i eredménnyel bírt, a korai epizódokat elnézve benne volt a pakliban ugyanis, hogy a fején elhelyezkedő entitás így szólal meg az iskolához érve:

Picúr, megvárhatlak?

Sümeghy

Noha a rendszerváltás után a jampik az erszényes farkas és a dodó madár sorsára jutottak, egyes 70-es, 80-as férfiak jóvoltából hajviseletük tovább élt. A Lantos utca elsőszámú konfliktusgenerátora, Sümeghy Oszkár jóval gyakrabban hivatkozott a Don Giovannira, mint a Hotel Mentholra, frizurájához a piros alapon sárga kockás zakó passzolt volna igazán. Jelentős különbség volt azonban, hogy szovjet hajlakk helyett vélhetőleg – puritán nyugdíjashoz méltó módon – langymeleg libazsírral érte el a kívánt hatást. A hajszobrászathoz használt piros nyelű fésű ma már biztosan muzeológiai értékkel bír.

Mágenheim doktor és Gábor Gábor

Szomszédok-függőként megszokhattuk (bár sosem értettük), hogy a Szomszédok 70 alatti férfi főszereplőit egytől egyig James Dean-kaliberű szexszimbólumként ábrázolták. Közülük is az inverz irokézfrizurát viselő Mágenheim doktor volt leginkább kitéve a női szexragadozók - Karakas Ágnes, Klarissza - zaklatásának, és akkor még nem beszéltünk házasságon kívüli mellékprojektjeiről. (Más kérdés persze, hogy a mentőszolgálat Brad Pittje hasonlóan laza hangnemben csevegett az ügyvédnővel és a kis medikával, mint Petőfi az első randin Szendrey Júliával.) A szintén hajzuhatag-deficites Gábor Gábor kapcsán eleinte joggal hihettük, hogy két nagy szenvedélye, az ital és a nők közül csak az egyikhez jut hozzá rendszeresen. Ám idővel kiderült, hogy a Dr. Bubó-fizimiska és a kitömött pénztárca együtt tökéletes afrodiziákum a szépségszalonba járó háztartásbeliek és kolléganők számára.

Feri

Vágási Feri gyerekkoráról vajmi keveset tudunk: a legenda szerint a Fóti Gyermekvárosban nevelkedett, és amíg az ügyeletes nevelő a szobatársait fegyelmezte, ő beleesett egy kád Bánfi-hajszeszbe. Bár ekkor mindezt átokként élte meg, már huszonévesen kiváló esélyekkel indult a gazdagréti Mick Jagger-imitátorversenyeken. A Mágenheimtől és Gábor Gábortól inkasszózott hajhagymái akkor is áldásnak bizonyultak, amikor a környékbeli huligánok bozótvágó késsel támadtak rá, az ugyanis gond nélkül kicsorbult frizurájában.

+1: Kenéz elvtárs

A teleregény erdeitisztás-frizurájú szereplői közül külön fejezetet érdemel az öreg pártállami nyomdász, akinek morózus mivoltát végletekig fokozta, hogy olykor megspórolta fodrászának ötforintos tiszteletdíját. Az elburjánzó pamacsoknak köszönhetően pedig olykor kísértetiesen hajazott(!) a Tim Curry által alakított Pennywise bohócraJelentős különbség volt azonban köztük, hogy Kenéz nem gyerekekre, hanem imperialista nyomdászkollégákra vadászott.