Ad még egyáltalán jó sci-fit a tévé?

Persze! Újranézhetjük a Loopert és a Men In Black 2-t, de lesz egy rakás Star Trek és egy igazi '80-as évekbeli gyöngyszem, az űrlényeket lángszórózó Cooper ügynökkel!

Hétfő: Gyilkos az űrből (A rejtőzködő)

Aki azt hiszi, Kyle MacLachlan a Dűne és a Twin Peaks között nem csinált semmi kultikusat, nagyobbat nem is tévedhetne! Az 1987-es A rejtőzködő-ben ugyanis pont azt a figurát hozta, amit évekkel később David Lynch és Mark Frost tévésorozatában: egy természetfeletti jelenségekre specializálódott, különc FBI-ügynököt.

A rengeteg akciójelenettel, és nagyon menő, '80-as évekbeli diszkózenével megbolondított film igazi B-kategóriás, trash sci-fi – de szerencsére a veszettül szórakoztató fajtából. A történet főkolomposa, egy földönkívüli parazita testről testre járva végez véres ámokfutást egy amerikai nagyvárosban. A rendőrség nem érti, hogy válhatnak tisztes állampolgárok (mint például a fenti képen látható Claudia Christian, aki később a Babylon 5-ben is szerepelt) dühöngő rablógyilkosokká, akik pont úgy lőnek szét mindent, mintha csak egy Rambo-folytatásban szerepelnének. Az üggyel megbízott Beck nyomozó (Michael Nouri) teljesen tehetetlen, szerencsére még időben kap segítséget kedvenc FBI-ügynökünktől.

Kedd: Star Trek 6 - A nem ismert tartomány

Ez az 1991-es Star Trek-mozifilm volt az utolsó klasszikus Trekkie-film, amiben Kirk kapitány (William Shatner) cowboymentalitással oldotta meg a csillagközi konfliktusokat. Az ezután következő, Nemzedékek című filmben ugyanis már Picard kapitány (Patrick Stewart) vette át a stafétabotot, miután a karakter igen népszerű lett Az új nemzedék tévésorozattal.

A Star Trek 6. viszont még igazi, régi vágású Shatner-film volt, középpontjában a Föderáció és a klingonok örök rivalizálásával. A felek ugyan a filmben tárgyalóasztalhoz ülnek, ám merényletet követnek el a klingon követek ellen, a gyanú pedig az Enterprise legénységére terelődik. Kirk kapitány és McCoy egy börtönbolygóra száműzve próbálja tisztázni magát a vádak alól, és kideríti, ki volt az igazi tettes. Érdekesség, hogy ez volt az első Star Trek-film, amit Magyarországon bemutattak a mozik (fél év csúszással az ), melynek hatására a rajongók az első Star Trek Klubot is hamarabb alapították meg, mint az első hivatalos magyar Star Wars Fan Clubot, ami csak '96 októberében szerveződött össze.

Szerda: Star Trek: Mindenen túl

A tavalyi Star Trek 3 bevétele nemcsak, hogy elmaradt az előző kettőétől, de elég megosztóra is sikeredett. Vannak, akik ezt tartják a 2009-ben rebootolt franchise eddigi legjobb darabjának. Mások viszont (és közéjük tartozom én is) egyáltalán nem örültek annak, hogy az új rendező, Justin Lin eltávolodott a J.J. Abrams féle space fantasy hangulattól, és inkább egy intergalaktikus Halálos iramban-epizódot csinált, bénán salakmotorozó Kirk kapitánnyal.

Az Enterprise űrhajó ezúttal a galaxis ismeretlen szegletébe téved, ahol darabokra szakad egy agresszív űrnépség támadása során. A mentőkapszulákban külön-külön elmenekülő legénység kénytelen egy örökös harckészültségben lévő, barbár bolygón túlélni. Ez a Lostba oltott Halálos iramban-recept azonban sokszor nagyon csikorog: minden jelenetet az ajtót berúgó macsóskodás ural, és bár a fegyvermániás, kemény nő (Sofia Boutella) egyenrangú tagja lesz ennek a hősködő férfiklubnak, a nőies nő (Zoe Saldana) itt csak megmentésre váró biodíszlet lehet. Persze soha rosszabb Star Trek-filmet!

Csütörtök: Looper - A jövő gyilkosa

Íme a film, amivel Rian Johnson kiérdemelte, hogy ő rendezheti meg a 2017-es év legjobban várt blockbusterét, Az utolsó JediketA Looper - A jövő gyilkosa egy egész tisztességesen összehozott időutazós sci-fi, ami a feje tetejére állítja a jó öreg időparadoxont.

Mert ugye ha visszautazok az időben, és emiatt a szüleim meghalnak, akkor a múltban ragadva én is meghalok, hiszen meg sem fogok születni, így már a saját jelenemben sem fogok tudni visszautazni a múltba. A Looper ott csavar egyet ezen, hogy a bérgyilkost alakító Joseph Gordon-Levitt a maffia által a jövőből visszaküldött embereket guylkolászik jó pénzért, egy nap viszont pont a saját, idős énjét (Bruce Willis) kellene megölnie, ami nem kevés bonyodalmat okoz.

Péntek: Men in Black - Sötét zsaruk 2

A Sötét zsaruk 2 megszületése valahol magától értődő volt, hiszen az 1997-es első rész majdnem 600 millió dollárt kaszált. Ez még ma is szép summa lenne, 20 éve pláne az volt. A folytatásnak azonban 2002-ben olyan kasszarobbantó blockbusterekkel kellett megmérkőznie, mint A két torony, a Harry Potter és a titkok kamrája, A klónok támadása és a Pókember, így már nem tudta megismételni az első rész zajos sikerét.

Pedig a folytatás szinte mindenben hozta az első Men in Black szintjét. Ezúttal is egy olyan buddy cop filmet kaptunk, ahol K és J nyomozók (Tommy Lee Jones és Will Smith) egy olyan New Yorkban kergetik a bűnözőket, ahol a keményen dolgozó kisemberek között mindenféle mókás űrlények és egyéb szörnyfajzatok is akadnak.