Csináltak egyáltalán jó filmet a Jóbarátok-sztárok a sorozat után?

Igen. Rachelt és Rosst mindenki imádta, de Jennifer Aniston és David Scwimmer is ki tudtak lépni a régi karaktereik árnyékából.

Hétfő: Jóbarátok

A Jóbarátok legalább annyira meghatározó tévésorozata volt a '90-es éveknek, mint az X-akták és a Twin Peaks. Ma már persze nem biztos, hogy akkorát szólna, ha három teljesen hétköznapi lány (Jennifer AnistonCourteney CoxLisa Kudrow) és három tök átlagos srác (Matt LeBlancMatthew PerryDavid Schwimmer) életét követnénk 10 évadon át, amint szülői segítség nélkül próbálnak saját egzisztenciát és családot alapítani New Yorkban, de ez nem nagyon akar nekik összejönni, ezért inkább folyton egy kávézóban ücsörögnek. A '90-es évek fiataljai viszont nagyokat nevethettek azon, hogy vannak nálunk is nagyobb lúzerek a világon.

Érdekesség, hogy Courtney Cox eredetileg Rachel szerepét kapta volna meg, később derült ki, hogy Monica karaktere jobban állna neki. A forgatókönyvírók fejében Ross eredetileg úgy nézett volna ki, mint Eric McCormack, aki később a Will és Grace című sorozat főszereplője lett. Chandlert Craig Bierko alakította volna, aki ráadásul civilben is Matthew Perry haverja volt, de esélyes volt a szerepre a Két pasi meg egy kicsi sztárja, Jon Cryer is. Azt már persze sosem tudjuk meg, hogy velük mennyire lett volna sikeres ez a sorozat.

Kedd: Családi üzelmek

A Jóbarátok-szereplők közül leginkább Jennifer Aniston tudott sikeresen szakítani a sorozatbeli karakterével, vagyis a gazdag szülők ellen lázadó, kicsit üresfejű, de a barátaival többnyire rendes Rachel-lel. A 48 éves színésznő az elmúlt évtizedekben készített filmjeiben általában mindig egy szép és humoros szinglit, vagy egy rossz házasságban vergődő feleséget alakított, akinek valahogy sosem jött be élet, és sosem talált rá az álomférjre. Persze a végén minden jóra fordult.

A Családi üzelmeknek is pont ugyanez ez a receptje, annak ellenére, hogy azért ez egy füvezős-autókázós prosztóvígjáték, aminek a csúcspontján Jennifer Aniston sztriptíztánccal szereli le az őket épp kivégezni akaró gengsztereket. A sztori röviden: egy adósságcsapdában vergődő drogdíler (Jason Sudeikis), a nagy lóvé reményében egy táncosnőből lett kamuanyukával és két alibigyerekkel akar behozni Mexikóból egy lakóautónyi drogot. De persze közben egy rakás olyan hülye helyzetbe keveredik, ami igazából semmivel sem különbözik Adam Sandler idétlen, fingós poénjaitól, Jennifer Aniston jelenléte és a sztori romkom-jellege azonban mégis elviselhetőbbé teszi az egész filmet.

Szerda: Boldogság bármi áron

Jennifer Aniston természetesen ebben a filmjében is hasonló karaktert alakít, mint az összes többiben. Azaz: egy határozott és szép nőt, aki nagyon vágyik a szeretetre, de annyi csalódás érte már az életben, hogy egy kiállhatatlan, cinikus fúria lett, aki elmart maga mellől a minden rokonát és barátját. Az egyetlen, aki még megmaradt a zsörtölődő remetelány mellett, az Nina (Anna Kendrick), aki ugyanabba a terápiás csoportba jár, ahová ő.

Nina azonban öngyilkos lesz. Főhősnőnk megkeresi a nő exférjét (Sam Worthington), és hamar megtalálják a közös hangot: a két abszolút érzelmi mélypontra került ember szépen elkezdi kihúzni a másikat a totális apátiából.

Csütörtök: American Crime Story - Az O.J. Simpson-ügy

Szegény David Schwimmernek is elég sokat kellett tepernie azért, hogy a hollywoodi producerek ne a Jóbarátok balfácán dinoszauruszkutatóját lássák benne. Az 50 éves sztár végül a filmjeivel nem is igazán futott be, annál jobb volt viszont a későbbi sorozataiban. Jól hozta például Az elit alakulat szemétkedő kiképző tisztjét, és Az O.J. Simpson-per tévéváltozatában alakított ügyvéd karakter (Kim Kardashian apja, Robert Kardashian!) is igen emlékezetes volt.

Az O.J. Simpson-ügy a mai napig megosztja a közvéleményt, annak ellenére, hogy a bíróság 1995-ben felmentette a kettős gyilkossággal megvádolt, sztársportolóból lett színészt. Vannak azonban, akik úgy vélik, ez csak Simpson „all star ügyvédcsapatának volt köszönhető, akik profin kihasználták a kiemelt médiafigyelmet, és kíméletlenül lecsaptak a töketlenkedő ügyészségre, az eljárási hibák sorozatát vétő nyomozókra és a bizonyítékaikat jó pénzért a sajtónak eladó tanúkra. David Schwimmer, John Travolta és Cuba Gooding Jr. tévésorozata sem az igazságot akarta kideríteni, inkább csak bemutatni azt a sokszor gátlástalan és kíméletlen jogi csatározást, ahol a vádat és a védelmet igazából a legkevésbé érdekli az, hogy a vádlott valóban elkövette-e a kettős gyilkosságot.

Péntek: Jobbulást, Bobby!

A tisztaságmániás Monica nagyon szórakoztató karakter volt a Jóbarátokban, az őt alakító Courtney Coxnak viszont nem jött össze egy igazán látványos hollywoodi karrier. Szerepelt ugyan az Ace Venturában, és a négy Sikoly-mozifilm sem lenne nélküle ugyanaz, de ezekkel a szerepekkel közel sem kaszált annyit, mint kolléganője, Jennifer Aniston, aki elég sok filmért kapott 20 milliós sztárgázsit.

A Jobbulást, Bobby! is egy átlagos romantikus vígjáték, főszerepben egy nagypofájú, szókimondó tévés showmannel (Vincent Gallo), aki a sok szupermodellel és celebbel való flörtölés után szeretne már végre családot alapítani. Ezt élő adásban jelenti be, csakhogy azonnal porig rombolja vele a karrierjét a tévétársaságnál. Friss munkanélküliként aztán elutazik New Yorkba, hátha ki tud békülni a volt csajával, Lilyvel (Courteney Cox), aki természetesen kezdetben hallani sem akar arról, hogy bármit is újrakezdjen a bunkó exével.