Ez a minimum, amit elvárunk a magyar kereskedelmi tévéktől 2024-ben

Itt az idő, hogy a sok éve tartó minősíthetetlen, alja, botrányos, pusztítóan alpári műsorok és azok szereplői kicsit háttérbe szoruljanak! Vagy mégsem?

Az ilyen idők hozhatják el a tévézés újabb fénykorát. Vagy legalább az évet, amikor nem kell a szekunder szégyentől szűkölve a távirányítóért nyúlni, hogy kikapcsoljuk a tévét. 2022 és 2023 különös év volt. Lehet, hogy az RTL nem ilyen lelkesen tekint erre az időszakra, de mezei nézőként, halandó tartalomfogyasztóként van minek örülni. Ez tény. Az RTL elvesztette elsőségét. Az, hogy ki a piacvezető,  nyilvánvalóan a hirdetési költések miatt, a bevételi oldalról nézve fontos szempont. (Hogy a piaci alapon hirdető ügyfelekre mennyire van rászorulva a TV2, azt most hagyjuk, de azt érdemes megjegyezni, hogy így vagy úgy, de a TV2 milliárdokkal többet költhet műsorok gyártására, mint az RTL. Via HVG)

A TV2 az elmúlt években tudatosan kezdte bombázni a vidéki közönséget, főként őket szolgálta ki az olyan tartalmakkal, mint a Szerencsekerék vagy a Zsákbamacska. Ezek azok a napi game show-k, amiknek a gyártása nem igényel túl sok erőfeszítést, rendkívül költséghatékonyak, és amikre még nem érkezett megsemmisítő, de még csak egy semlegesítő válaszcsapás sem a konkurencia részéről. Oké, ilyen lett volna a Tippelj és vidd el!, de egyáltalán nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. 

Az RTL új vetélkedője sok(k) volt a nézőknek, így zuhan napról napra a nézettség

Itt vannak a Tippelj és vidd el! drasztikusan csökkenő számai.

Tovább

Az RTL-nél pedig első körben erre, a Szerencsekerékre kellene megtalálni az ellenszert. Mert hiába vannak szép számokat produkáló hétvégi szuperprodukciók, azért az év jelentős részben inkább hétköznapokból áll. Azokat is meg kell nyerni. Lehet, hogy Gundel Takács Gábor hozza meg a sikeres formátumot az Ugrás című műsorral, de az is lehet, hogy a The Floor (A Padló) lesz, ami majd hosszabb távon is bevethető a TV2 ellen a hétköznapokban. (Via Media1)

Ez a kísérletezés a legjobb, ami a nézővel történhet.

Végre nem egy sokadik évaddal jelentkező valamit kapunk, amiben hiába hoznak be újításokat, nem tud olyan friss élményt nyújtani, mint egy éppen debütáló műsor.

Kell egy egyszerű, szinte fillérekből, cérnából és gombokból is összerakható műsor, ami kellően szórakoztató, illetve nem utolsó sorban minden napra tud szolgálni valami hírt, ahogy azt teszi megállíthatatlanul a Szerencsekerék. Ehhez kell egy még nem elkoptatott arc is.

Szerencsekerék: talán sosem történt még ennyire bosszantó bukta

Szendy Lilla kajakozónak csak félig sikerült kitalálnia a feladványt a vetélkedő kedd esti, sportolókat szerepeltető adásában.

Tovább

 

Új műsorvezetők, zsűrik, arcok, szerepkörök 

Semmi baj nincs Ördög Nórával, Till Attilával, Kasza Tibivel, Stohl Bucival, Lékai-Kiss Ramónával, Sebestyén Balázzsal, Miller Dáviddal, Istenes Bencével, Nádai Anikóval, Puskás-Dallos Péterrel, de az a helyzet, hogy nem ártana egy-két új arc, akit idővel meg lehet szokni, szeretni vagy épp utálni. Világos, hogy a nagyobb műsorok kísérőműsorait feltörekvő fiatalok kapják, de ez nem elég. Meg nyilván nem megy ez egyik napról a másikra, de példának okáért az is üdítően hatott, hogy a Sztárboxot Héder Barna és Szujó Zoli vezette. Kicsit adta magát a helyzet, de mégis jól jött ki az alkalmi vérfrissítés, hisz akár Sebestyén Balázs is vezethette volna (derült ki az egyik adásból), de milyen jó, hogy ez nem így történt. És az is milyen jó volt, hogy az X-Faktor mentorai helyett a Voice új coachai ültek be a piros forgószékekbe (Curtis, Miklósa Erika, Trokán Nóra, Manuel). 2024-ben nagy valószínűséggel nem lesz Voice, mert nem olyanok lettek a nézettségi adatok, ami indokolná az azonnali második évadot, illetve be is jelentették, és már lehet is jelentkezni az X-Faktor 2024-es évadába. Az is biztos, hogy a mentorok összetétele is változni fog, mert szinte mindig változik, illetve ByeAlex tett olyan kijelentést, hogy köszöni szépen, neki ez elég volt. 

A kérdés, hogy a TV2 csinál-e bármit a Sztárban Sztár leszek!-kel. Egyrészt semmi oka nincs rá, mivel verhetetlen a formátum. Vonzza a nézőket még mindig. De, ha maradunk annál, hogy mi az, amit elvárnánk, ha már szórakoztatásról van szó, akkor talán lehetne emelni a tétet, kicsit pihentetni a formátumot és feltámasztani a Megasztárt. Talán nem is nagyon állna távol a nosztalgiázni nem restellő tévénézőktől a műfaj, pláne, ha sikerülne a zsűribe, ha csak az első adás idejére is beültetni a régi nagy neveket. 

Megaszomorúság lett a Megasztárból

Az egykor közkedvelt tehetségkutató emlékadása nem egy vidám múltidézés lett, hanem egy életről lehozós savazás némi bezzegrégenezéssel felütve. De ezzel együtt is nagyon tanulságos volt újra összehozni a régi versenyzőket, a készítőket, a zsűrit.

Tovább

Zenés-, táncos mulatságból nem lesz hiány, és ebben a műfajban sok újdonságra nem érdemes számítani, viszont gasztroműsor tekintetében kellene némi vérfrissítés. Az biztos, hogy még egy évad Konyhafőnök, legyen az VIP vagy Junior, teljesen mindegy, már nagyon nehezen menne le az emberek torkán. És bár a Séfek séfét még mindig beveszi az emberek gyomra, azért lehet, hogy ezen sem ártana módosítani valami drasztikusat. 

Ami a beköltözős, utazós celebes realityket illeti, na itt már fel van adva a lecke. Van egy Ázsia Expressz, ami nem is Ázsiában játszódik - aminek feltehetőleg azért nem merik megváltoztatni a címet, mert félnek, hogy az emberek nem jönnének rá, hogy ez ugyanaz, amit szerettek, csak más a kontinens és ezért a cím is. Aztán van egy Párharc, Farm VIP meg egy Nyerő Páros. Kicsit erősebb ebben a mezőnyben a TV2, így nem is csoda, hogy már nagyon a celebes bödön legaljáról kell kikaparni a potenciális kontentgyártó percembereket.

Párharc: a kínos kellemetlenség legalja

A mindig aktuális kérdés újra felmerül: van ennél lejjebb? Egyelőre nincs.

Tovább

A formátumok milyenségét, a megvalósítást vagy a játékokat nem nézve csak szorítkozzunk az ember anyagra, amiből dolgoznia kell a tévéknek. Itt az idő, hogy kicsit mellőzzük végre az Alekoszokat, Győzikéket, de még a Rékasi Károlyokat is. És most nem a gőgös demagóg, belbudai sznob bölcsész, a fal felé fordított katódcsöves tévén is csak Mezzót néző kultúrharcos értelmiségi szól belőlem.

Nem gondolom, mert nem vagyok hülye, hogy az ilyen realitykben többdiplomás atomtudósokat kéne mutogatni. Arra ott van a Géniusz című műsor. Ugyanakkor nem is kellene teljesen kamu emberek, kamu műsorozását eladni úgy, mintha REAL lenne. Persze, cirkusz kell a népnek, világos, csak nem mindegy, ha úgy nézi a show-t, hogy csak ámul és bámul, el van képedve, megfeledkezik mindenről, nem pedig úgy, hogy érzi, itt most csúnyán át van verve.  Lehet, hogy a nézők egy részének ez nem fáj, hisz lehet látni a nézettségi adatokat, de talán egy próbát megérne minőségi embereket szerepeltetni, akik talán minőségibb kontentet is tudnak majd letenni az asztalra. Ha meg nem, hát a vágószobában úgyis csodákat lehet csinálni.

Azért is gondolom, hogy ez nem egy lehetetlen elképzelés, mert Az árulókkal sikerült megcsinálni. Nem lehet összehasonlítani semmivel, ami eddig ment a magyar tévében, de példának tökéletes, mert a sztárparádén túl (Görög Zita, Dr. Gyenesei Leila, Sváby András, Szalai Bence, Nagy Zsolt) a műsor minősége meghozta a nézettséget.

Röviden összefoglalva tehát, hogy mit várunk a 2024-es tévézéstől:

még újabb formátumokat és kevesebb trasht.

De, hogy egész konkrét legyek:

több jó, kevesebb rossz!