George Clooney minden minőségben

Hősünk nem csupán a nagy nemzetközi instantkávé márka reklámarca és sikeres színész, hanem lelkes producer és igen kreatív rendező is, ahogy az a hétvégén is kiderül.

Szép kis nap! (1996)

George Clooney ekkora már befutott a Vészhelyzetnek köszönhetően, de filmsztár még nem volt, vagy csak éppen hogy, nem úgy, mint filmbeli partnere, Michelle Pfeiffer. És mindketten elvált szülőket játszanak, a 90-es évek vígjátékainak kedvenc karaktereit, csak nem egymástól váltak el. Clooney egy élete egyik legfontosabb riportján dolgozó riporter, akinek volt felesége hirtelen úgy dönt, hogy férjére hagyja a kislányukat. Eközben a szintén rendkívüli tárgyalás előtt álló Pfeiffer gyerekgyűlölő főnökétől igyekszik távol tartani kisfiát. Az egynapos iskolai kirándulás mindkettőjük számára remek megoldásnak ígérkezik. Azonban a gyerekek lemaradnak a buszról, így a két szülő megállapodik abban, hogy felváltva vigyáznak rájuk. Na, lesz köztük valami? A film egyik betétdala, a For the First Time egyébként érdekes módon Oscar-jelölt lett, Kenny Loggins előadásában.

Egek ura (2009)

Itt már az őszülő halántékú, de így is egyre sármosabb Clooney-t ismerjük meg, és Ryan Bingham szerepét kifejezetten rá, az ő adottságaira írták A negyvenes éveiben járó Ryan munkaerő-leépítési szakértő, abból él, hogy mások helyett elvégzi a piszkos munkát, mert ő szebben, kíméletesebben és ügyesebben intézi el a dolgokat. Munkájából kifolyólag szinte egész életét a repülőtereken, a gépeken vagy szállodákban tölti. Nem csoda, hogy agglegény, nem is akar megállapodni, minden, amire szüksége van, elfér a bőröndjében. Tulajdonképpen egyetlen igazi célja van: a 10 millió törzsutas mérföld elérése, és egy nap találkozik a szintén törzsutas Alexszel (Vera Farmiga). Csakhogy az ő cégét is eléri a modern távleépítés szelleme, amit egy fiatal kolléganő (Anna Kendrick) képvisel. Bár szerintünk nem feltétlen az a kategória, de az Egek ura Oscar-jelölést hozott mind Clooneynak, Vera Farmigának, magának a filmnek és Jason Reitman rendezőnek!

A hatalom árnyékában (2011)

Ryan Gosling és George Clooney ugyanabban a filmben? Ez kisebb szenzáció! Ráadásul a politikai thriller és a moralitásmese mezsgyéjén egyensúlyozó filmet maga Clooney rendezte, nem is akárhogy. Hőse az idealista Stephen Meyers (Gosling) egy kampányon dolgozik. Mindenét arra teszi fel, hogy Mike Morris kormányzót (Clooney) hatalomra segítse, mert Morris elnökjelöltként olyan áttörő ötletekkel áll elő, melyek megváltoztathatják a politika menetét. Stephen a kampány legerősebb időszakában hibázik: csapdát állítanak neki, hogy botrányba keverve lehetetlenítsék el. A túlélés kulcsa: kettős játék, és politikában előbb-utóbb mindenki besározódik. Fontos szerepben tűnik fel Marisa Tomei és a néhai Philip Seymour Hoffman is – Gosling eredetileg az ő karakterét játszotta volna, őt pedig Leonardo diCaprio, de Leo végül visszalépett, igaz, megmaradt executive producernek. A forgatókönyvet is jegyző Clooney a legjobb adaptált forgatókönyv jelölésig jutott, ami szép szó.

Suburbicon (2017)

Ami azt illeti, Clooney arcát itt nem is láthatjuk, a főszereplő viszont az a Matt Damon , akivel már oly sokszor játszott együtt – ő most inkább rendezett, producerkedett és írt. Az 1950-es években járunk, Suburbiconben, a rendezett, tiszta, szellős kertvárosban, ami nem csak tökéletes hely amerikai középosztály számára, de meg is testesíti azt. A Lodge család is boldogan él itt, nem is találhatna ideálisabb várost gyermekneveléshez. Csakhogy a békés felszín alatt kiábrándító valóság lapul. Gardner Lodge (Damon) apaként és férjként is olyan helyzetbe kerül, ahol a jól bevált módszerek már nem alkalmazhatók. Márpedig eltökélt célja, hogy megvédi házát, gyermekét és mindent, amit oly gondosan épített évek óta. Akkor is, ha az emberi romlottság legmélyebb bugyraiba kell is leásnia magát érte. Julianne Moore kettős szerepben brillírozik, Clooney pedig egy jellegzetes Coen testvérek bűnfilmet készített, ami nem meglepő, mert Coenék társforgatókönyvírói voltak a filmnek vele együtt.