10 dolog amit nem tudtál a Blöffről

Néha van szerencsénk látni a tévében Guy Ritchie második nagyjátékfilmjét, a Blöff című gengszterfilmbe oltott akciókomédiát. Fogadjunk, hogy nem hallottátok még róla ezt a tíz érdekes információt, amit összeszedtünk nektek!

1. Brad Pitt annyira szerette Guy Ritchie első nagyjátékfilmjét, A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacsövet, hogy megkereste a rendezőt azzal, hogy mindenképpen szeretne bekerülni a következő filmjébe. Ritchie igent is mondott – csak azután jött rá, hogy egy nem létező szerepet ajánlott fel a színésznek, mert nincs a forgatókönyvben számára alkalmas karakter.

Ekkor az alkotó újraírta a scriptet, és így került bele a pusztaöklű cigány bokszoló, Mickey figurája.

A karakter egyébként azért lett cigány, mert Pitt nem tudta magáévá tenni a londoni akcentust, de a hős nagyon túlzó dialektusával nem volt probléma. Ez a koncepció pedig fricskaként is remekül működött: ez volt a válasz Ritchie részéről azoknak a fanyalgóknak, akik arra panaszkodtak, hogy több karakter beszédét sem értették A Ravasz, az Agy…-ban, hogy ennek a figurának pedig nemcsak a néző, de a film többi hőse sem értette a szavait. Brad Pitt egyébként annyira hálás volt a lehetőségért, hogy átszellemült method actorrá, és mivel Mickey meglehetősen szurtos volt, a színész is visszafogta a tisztálkodást a forgatás ideje alatt.

2. Amikor Vinny és Sol a fogadóiroda előtt Golyófogú Tonyra várnak, hogy odaadják neki a gyémántot, valójában nem a figurát alakító Vinnie Jones tűnt fel, hanem egy dublőr – mivel a színész nem tudott eljönni aznap a forgatásra: éppen börtönben volt, mert előző éjjel verekedett.

3. A filmben szereplő kutyával olyannyira nem volt egyszerű együtt dolgozni, hogy az egyik jelenet felvételekor az állat tényleg megtámadta a Solt játszó Lennie Jamest, és ágyékon harapta. A színész ugyan nem sérült meg súlyosan, de a biztonság kedvéért a kutyát lecserélték az incidens után.

4. A film költségvetése nem engedte meg, hogy sok statisztát használjanak, ezért a bokszolós jelenetben a közönség mindig ugyanabból a csoportnyi emberből állt, akik folyton átmozogtak a nézőtér megfelelő részére, amikor a kamera épp azt a helyet vette.

5. És ha már pénztelenség: Bunkó Polford szerepét az alkotók eredetileg Sean Connerynek szánták, akinek tetszett is a forgatókönyv, és nagyon kíváncsi volt A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacsőre is. Miután gyorsan szerveztek neki egy vetítést a filmből, Connery azt mondta:

„Ez egy nagyon jó film, de ti nem engedhettek meg magatoknak”.

A szerepet így végül egy sokkal kisebb név, Alan Ford játszotta el, aki egyébként már A Ravasz, az Agy…-ban is szerepelt.

6. A kissé kaotikus végeredményt látva nem gondolnánk, de a Blöff forgatása során nagyon katonásan mentek a dolgok. Erről Guy Ritchie maga gondoskodott oly módon, hogy bevezette a bírságolást. Pénzbírság járt a késésért, ha valakinek alkalmatlan helyen és időben csörrent meg a telefonja, ha valaki elszundikált a forgatáson, ha visszapofázott, ha nem volt elég vicces a jelenetben és akkor is, ha rinyált vagy panaszkodott. Az egyik stábtagot még azért is megbüntették, amiért nem gondoskodott megfelelő számú kávéscsészéről a büféasztalnál.

7. Guy Ritchie állítólag egymillió dollárt fizetett Madonna Lucky Star című dalának felhasználásáért. Ez különösen annak fényében pikáns, hogy a Blöff bemutatása után pár hónappal már házasok voltak.

8. A „fuck” szó összesen 163-szor hangzik el a filmben.

9. A Blöffben 26 embert ölnek meg, viszont a legtöbb gyilkosság a színen kívül történik.

10. Éles szeműek magát a rendezőt is kiszúrhatják, mivel kiosztott magának egy cameót: abban a bárban, ahol először megpillantjuk Doug „a Fej” Denovitzot, ő a háttérben újságot olvasó férfi.


(via IMDb)