Horror is meg nem is, de zseniális! - Cloverfield Lane 10

Ez volt 2016 egyik legjobb filmje, pedig az első, amúgy fantasztikus előzetes megjelenéséig a legtöbben azt sem tudták, hogy készül, és még a benne játszó színészeknek sem árulták el a címét.

Volt ugyebár a 2008-as kézikamerás szörnyfilm, a Cloverfield, ami fillérekből készült, és nagyon nagy siker lett, de történeténél fogva nem igazán lehetett folytatni, pedig J.J. Abrams, napjaink csodaproducere ezt szerette volna. Aztán gondolt egyet, és fogott egy sokat dicsért, akkor még The Cellar, vagyis A pince című forgatókönyvet, icipicit átíratta, de csak annyira, amennyire kellett, majd kerített hozzá egy tehetséges, de még ismeretlen rendezőt, és már kész is volt az ugyanazon filmes univerzum egyik más szegletében játszódó Cloverfield Lane 10.

 

És mi a címen kívül a közös a két filmben? Mindkettőben rettenetes idegen lények támadják meg bolygónkat – legalábbis így tudja az a fiatal lány, aki egy földalatti bunkerben tér magához egy autóbaleset után. Egy nagydarab férfi üdvözli, és elmondja neki, hogy megmentette az életét, amikor lehozta ide, a kinti világ pedig javarészt elpusztult. A radiátorhoz is csak azért bilincselte, hogy ne csináljon ostobaságot, és ne izguljon, mert évekre elég készletet halmozott fel. És hősnőnk nem tudja, mert nem is tudhatja, hogy a pasas igazat mond-e – és ebben nem tud neki segíteni a másik túlélő, egy törött karú fiú sem -, ahogy azt sem, mi vár rá idelent.

Az elsőfilmes Dan Trachtenberg briliáns módon tartja mind hősnőjét, mind nézőit bizonytalanságban, zseniálisan építi a feszültséget, és elképesztően ügyesen teremt hangulatot. Amikor az egyik főszereplő John Goodman, akkor persze amúgy is garantált a hangulat, és a hatalmas méretű, mackós színész tökéletesen hozza a kiismerhetetlen és kiszámíthatatlan karaktert. Partnere Mary Elizabeth Winstead, akinek „csak” a bajbajutott lányt kell játszania – és aki mellesleg csak akkor tudta meg a végleges címet, amikor kijött az első előzetes -, ami egy klasszikus horror elem, csakhogy itt nem feltétlenül horrorról van szó. Trachtenberg egyszerre zsonglőrködik a thriller, a suspence, a horror és a szörnyfilm elemeivel, ide-oda táncol közöttük, hogy bizonytalanságban tartson minket, és teszi mindezt rengeteg humorral és apró, remek ötlettel.  És íme az elmúlt évek egyik legjobb előzetese:

És igen, elkészült a folytatás, jobban mondva a Cloverfield moziverzum újabb darabja, a jövő februárban a mozikba kerülő God Particle, amelyet a nigériai születésű Julius Onah rendezett, és ami egy nemzetközi űrállomáson játszódik, ahol nagy a baj. Alig várjuk!