Kedvenc sorozataink legidegesítőbb karakterei

Lehet egy sorozat úgy is borzasztóan sikeres és szerethető, ha valamelyik fontos karaktere - akár a főszereplője - halálosan irritáló. Erre hozunk fel néhány példát.

Dr. Elliot Reid - Dokik

A Dokik bizony egy furcsa képződmény volt, amikor megszületett, az oly népszerű kórházi sorozatok és a mindent taroló sitcomok törvénytelen gyermekeként egy igazi mamlasszal a főszerepben, de pillanatok alatt közönségkedvenc lett. Főhősünk a medikus J.D. (Zach Braff), az ő kalandjait követhetjük a kórházban, ahol dolgozik, de vele majdnem egyenértékű karakter a legjobb barátja, a sebésznek készülő Turk (Donald Faison) és a medika Elliot (Sarah Chalke) – utóbbi természetesen hősünk szerelme is,

akivel amolyan csiki-csuki kapcsolatban vannak.

Elliot örökös bizonytalansága, időnkénti mulyasága és furcsa szokásai valahogy mindig kizökkentették a nézőket - még úgy is, hogy itt MINDENKINEK furcsa szokásai voltak -, és bár neki is voltak szerethető vonásai és tettei, mindig volt benne valami irritáló.

Forrás: NBC

 

Joffrey Baratheon - Trónok harca

Az HBO epikus fantasy sorozata zsúfolásig tele volt erkölcsileg kétes vagy kifejezetten visszataszító, vérszomjas karakterekkel, de az ifjú Joffrey király a legrosszabb volt mind közül. Ő volt a Trónok harca Draco Malfoya, csak nagyobb hatalommal. A Jack Gleeson által mesterien alakított Joffrey kegyetlen, szadista uralkodó volt, aki, bár csak anyja bábja volt, alattvalóit pusztán szeszélyből végeztette ki. A rajongók kedvenceivel, például Sansa és Ned Starkkal való bánásmódja sem javított a helyzetén, miközben kiderült, hogy Joffrey nem csak egy elkényeztetett, ostoba kölyök, de még gyáva is. Ehhez képest csoda, hogy a 4. évadig kihúzta, de a halála mindenki számára felemelő pillanat volt – megmérgezték ugyanis. Szegény Gleeson játéka annyira meggyőző volt, hogy a rajongók gyűlölködő reakcióira hivatkozva úgy döntött, hogy visszavonul a nemrég elkezdett színészettől.

 

Betty Draper - Mad Men - Reklámőrültek

A '60-as évek reklámjainak füstös világa áll a Mad Men, az AMC sikersorozatának középpontjában, de közben természetesen megismerjük a főszereplők magánéletét is. Betty Draper, született Betty Hofstadt, akit January Jones alakít, a sorozat főszereplője, Don Draper (Jon Hamm) felesége, majd a történet előrehaladtával a volt neje. Tökéletes külvárosi élete ellenére

a diplomás, egykori modell Betty gyakran hideg, éretlen és nyíltan ellenséges.

Persze érdemes hozzátenni, hogy Betty karakterét céltudatosan írták úgy meg, hogy az reflektáljon a korszak társadalmi normáira, és ezzel szemben kritikát fogalmazzanak meg, érzelmi ingadozásairól pedig legalább annyira tehet a férje, mint ő, de benne így is nagyon sok olyasmi van, ami miatt nagyon könnyű nem szeretni.

Forrás: AMC

 

Piper Chapman - Narancs az új fekete

Piper Chapmannek (Taylor Schilling) egy régen elkövetett ügy miatt börtönbe kell vonulnia, és az ő szemén keresztül pillanthatunk be a női börtönélet megpróbáltatásaiba és a fogvatartottak hihetetlen történeteibe. Vagyis a Netflix nagy sikerű sorozata igaz történet alapján készült, és ezek alapján nem túl merész dolog azt feltételezni, hogy az igazi Piper – akit nem Chapmannek, hanem Kemannak hívnak -, akinek a visszaemlékezéseit filmesítették meg, még az itt láthatónál is idegesítőbb, hiszen biztos sok mindent megszépített írás közben. Merthogy a széria, bár összetett háttérrel rendelkező, remekül kidolgozott karakterek egész sorát mutatja be, pont a főhős esetében csuklik meg. Pipert kiváltságos háttere, gyakran önző és naiv viselkedése, amellyel több társát is bajba sodorta, sokaknak bicskanyitogatónak bizonyult.

Forrás: Netflix

 

Carl - The Walking Dead

A még 2000-ben indult, azóta rengeteg irányba szétágazó posztapokaliptikus széria legnagyobb vonzereje a remekül kitalált karakterekben volt – legyenek azok nagyon szerethetők vagy gyűlölhetők a gonoszak esetében. Merthogy túlélőkről van szó, ahol a legkisebb hiba is katasztrofális eredményhez vezet, de akadtak olyan szereplők, akiket akkor is rühellt a közönség, ha jól voltak, és tulajdonképpen semmi rosszat nem tettek. Nem voltak olyan botlásaik, mint Lorinak, Rick Grimes feleségének, vagy Shane-nek, a legjobb barátjának, de Rick közelében járunk. Carlról, a fiáról van szó. A Chandler Riggs által játszott, szinte előttünk felnövő srácnak annyi hibája volt csupán, hogy

kicsit puha volt egy nagyon kemény világban.

Gyerekként, majd tiniként nyilván voltak melléfogásai, rossz pillanatai, pedig ő volt az, aki lelőtte Shane-t, hogy megmentse apját, és rengeteg mindent ki kell bírnia, számos sebesülést, rengeteg barát és a szeme elvesztését. A készítők a 8. évadot szinte neki szentelték, és méltó búcsút vettek tőle – de szegény Carl így is leginkább egy mém formájában él tovább.

Forrás: HBO

 

Mike Wheeler - Stranger Things

Bár rendkívül felkapott és nyilván tehetséges is, Finn Wolfhardban eleve van valami nyugtalanító, és ha ezt vegyítjük egy olyan irritáló karakterrel, mint Mike Wheeler, akkor elég furcsa elegyet kapunk. Bár Mike kapcsolata Elevennel (Millie Bobby Brown) a sorozat egyik legfőbb mozgatórugója, igazából nem tudjuk, mit lát benne Eleven.

Mike hajlamos arra, hogy igazi paraszt legyen,

például amikor folyton megjegyezéseket tesz Willhez, hogy az miért nem szereti a lányokat, de alapjáraton is ő a Stranger Things egyik legundokabb szereplője – no nem mintha Will annyira szerethető lenne. Gyakran fordul elő, hogy Mike csak úgy ott van, nem segít a többieknek, viszont folyton nyafog és panaszkodik. Bár az idő során érettebbé vált, Elevennel való kapcsolatában is gyakran volt kisajátító és éretlen. Magát a karaktert egyébként a Kincsvadászok (1985) Mikey Walsh-áról mintázták, ezért is Mike a keresztneve.  

Forrás: Netflix

 

Még 7 idegesítő karakter a tévéből

Kedvenc sorozatainkban szándékosan vagy pont az alkotói szándék ellenére rengeteg az idegesítő figura – így múltkori válogatásunk után újabb pofozni való, gyűlöletes karaktereket találtunk.

Tovább

 

Caillou - Caillou

A 2000-ben indult, majd ilyen-olyan formában több mint 25 éven át meglepő sikerrel futó, a világ minden részén átvett kanadai – párdon, francia kanadai-  sorozat olyan, mintha egyszerre akarna minket leszedálni és a falra mászatni. A Hélène Desputeaux gyerekkönyvei alapján készült széria hamar kivívta a minden idők legutáltabb gyerekműsora címet

- még a Family Guyban is foglalkoztak vele! -

, elsősorban a címszereplő 4 éves, de magát nagynak képzelő kopasz Caillou (a név kavicsot jelent) személyisége és szülei felelőtlen viselkedése miatt, és akkor még a narrátorról nem is beszéltünk. A kisgyerekek imádják, nekünk viszont elég egy részt megnézni, hogy az ember hetekig vakarja a fejét, hogy ez meg mi volt.

Forrás: Minimax

 

Magdi anyus - Barátok közt

Az RTL egykor oly sikeres telenovellája tobzódott az irritáló, ellenszenves és/vagy ostoba karakterekben, és meglepő módon a legtöbbjük nő volt. Mint a „nagyságos asszony” Klaudia, Szentmihályi Zsófi, Berényi „Hercegnőm” Timike, a csapodár, követelőző Berényi Zsuzsa vagy Janza Kata áskálódó, pénzéhes Ildikója, de

egyik sem volt olyan bicskanyitogató, mint Kertész Magdolna,

avagy Magdi anyus (Fodor Zsóka). Az egykori gyerekotthon gondnokának felesége mindenbe beleütötte az orrát, bár rendszerint jót akart, mindent elrontott és mindent elpletykált. Ráadásul mindenki után kémkedett, és pont ez lett a veszte, amikor 2009-ben kiírták a sorozatból: egy papírgalacsin miatt megbotlik, és lezuhan a lépcsőn. Mivel meghatározó karakter volt, a sorozat végére „szellemként” visszahozták, és még azzal a gondolattal is eljátszottak, mi lett volna a többi szereplő sorsa, ha ő nem hal meg.