Két zseniális, több nagyszerű filmet ajánlunk csütörtökre

A bal lábam és a Szemtől szemben mellett is lesznek igazán jó filmek csütörtökön a tévében.

A szikla - Film+, január 28. csütörtök, 21h

Hummel tábornok végzetes lépésre szánja el magát, kommandósaival elfoglalja Alcatrazt, és túszul ejti a turistákat. Amennyiben a kormány nem teljesíti követelését, San Franciscót vegyi támadás éri. A katasztrófa elhárítása egy módon lehetséges: a fegyvereket ártalmatlanítani kell az Alcatrazban. Ám a ki és a bevezető utat csak egy ember ismeri, a börtönben ülő egykori ügynök, aki egy tapasztalatlan vegyifegyver-szakértő segítségével kénytelen úrrá lenni a helyzeten, és megmenteni ötmillió ember életét.

 

Nyomás utána! - AMC, január 28. csütörtök, 21h

A humorral és izgalommal átszőtt film az immár klasszikusnak számító páros, Bud Spencer és Terence Hill stílusában készült. Rosco, a jóképű, munkanélküli vagány alkalomadtán hasbeszéléssel szórakoztatja önmagát és környezetét. Éppen stoppol az út mentén, amikor kis híján elgázolja egy kamion. Sürgősen felkeresi a legközelebbi kocsmát, ahol vélhetőleg a kamionos megpihent. Itt iszogat éppen Doug, a megtermett kalandor, aki nem ijed meg sem a saját árnyékától, sem egy kis verekedéstől. Nem kell sokat várni, hamarosan elcsattannak az első pofonok.

 

A bal lábam - Christy Brown története - M5, január 28. csütörtök, 21h

A film a súlyosan fogyatékos ír festőművész és író, Christy Brown önéletrajzi írásából készült. A megindító történet nemcsak az élet nehéz oldalát, a mindennapi harcot mutatja be, de helyet ad a finom humornak és az emberi melegségnek is. A címszereplő Daniel Day-Lewis és az anyát alakító Brenda Fricker egyaránt Oscar-díjat kaptak a filmben nyújtott teljesítményükért.

 

Horrorra akadva, avagy tudom, kit ettél tavaly nyárson - Filmcafe, január 28. csütörtök, 21h

Én tudom, hogy mit tettél a mátrixban tavaly nyáron a hatodik érzékeddel. Avagy itt egy kis sikoly, ott egy kis ideglelés! Népszerű horrorfilmeket parodizál fergeteges humorral a művéres vígjáték. Hat jó barátot kerget halálra egy sorozatgyilkos, aki egyesíti magában az összes stílusos kegyetlenséget. Ráadásul a média is üldözi őket egy kotnyeles riporternő, Gail (Cheri Oteri) személyében. Az elmúlt évben, pontosan Halloween éjszakáján történt autóbaleset apropóján kezdődik a testhőmérséklet visszaszámlálása: mínusz egy, mínusz kettő.

 

A tanítványok - Duna Tv, január 28. csütörtök, 23.05h

Fehér József, a tehetséges parasztgyerek a harmincas évek végén bekerül az egyetemre. A nagyhírű professzor, Magyary Zoltán diákja lesz, aki tanítványaival a közigazgatás reformján dolgozik, ezzel akarják elősegíteni a magyar társadalom fejlődését. Bár az akkori kormány, élén a szintén tudós Teleki Pállal, nem nézi jó szemmel a tanszék kutatásait és eredményeit, a tanítványok mégis egy életre elkötelezik magukat a professzor eszméi mellett. Ám mindez csak akkor válik egészé, ha a munka folytatódik, és van aki tovább viszi a dolgokat. De az ifjabb nemzedék úgy tűnik nem fogékony az elődök hite, a tradíciók iránt… A film 1986-ban a Magyar Játékfilmszemlén a társadalmi zsűri rendezői díját, valamint a szakmai zsűri operatőri, díszlet-és jelmeztervezői és Hollósi Frigyes a legjobb férfi alakítás díját kapta. A magyar filmkritikusok a rendezői díjat, és Eperjes Károlynak a legjobb férfialakítás díját ítélték oda.

 

Szemtől szemben - Mozi+, január 28. csütörtök, 23.10h

A szenvedélyes, ám kiváló Los Angeles-i zsaru, Hanna napok óta üldözi a bűnözők felső kasztjába tartozó, s eddig elfoghatatlannak tartott betörőkirályt, McCauley-t és bandáját. A két férfi a társadalom két ellentétes oldalán áll, ám néhány dologban hasonlítanak egymáshoz: mindketten "mesterségük" legjobbjai és mindketten a saját maguk alkotta törvények szerint élnek. Egyik nap Hanna _ szokásos megfigyelői munkája közben _ odamegy McCauley kocsijához, és meghívja őt egy kávéra. Beszélgetésük során kiderül, habár ellenségek, mégis ez a különös találkozás a bizonyíték számukra, hogy sokkal inkább megértik egymást, mint közelinek hitt barátaik, feleségük, barátnőjük. Másnap azonban folytatódnak a hétköznapok. A rendőr otthon a harmadik házasságáért küzd, az örök agglegény McCauley _ életében először _ szerelmes lesz, kettejük rabló-pandúr játszmája pedig folytatódik... A két méltán világhírű színész Robert De Niro és Al Pacino fantasztikus jutalomjátéka igazi filmes csemegét ígér a nézőknek!

 

Ne szólj száj! - SuperTV2, január 28. csütörtök, 23.20h

Dr. Nathan Conrad (Michael Douglas), a neves gyermekpszichiáter élete tökéletes. Sikeres, gazdag és gyönyörű feleségével (Famke Janssen) neveli egyetlen kislányukat. Amikor egy katatón, önmagába forduló, hirtelen dühkitörései miatt magánzárkába zárt 18 éves lány, Elisabeth (Brittany Murphy) kezelésével bízzák meg, nem tulajdonít túl nagy jelentőséget az esetnek. Nem sejti, hogy angyali kinézetű, agyongyötört paciense megváltoztatja az életét. Az első kezelés éjszakáján a pszichiáter lányát elrabolják. Az emberrablók, akik rejtélyes módon Conrad minden lépéséről tudnak, 12 óra múlva kivégzik a lányt. Egyetlen feltétellel engedik szabadon, ha a túszuk apja szótlan kezeltjétől, Elisabeth-től megtud egy hatjegyű számot, ami mindennél fontosabb a végsőkig elszánt bűnözőknek.