Meghalt Gudrun Ure, a Szupernagyi sorozat sztárja

A skót színésznő 98 éves volt.

98 éves korában, londoni otthonában hunyt el Gudrun Ure, aki Szupernagyit alakította a Szupernagyi című '80-as évekbeli brit tévésorozatban. A skót színásznő halálhírét unokahúga, Kate McNeill erősítette meg: nagyon kedves emberként hivatkozott rá, aki mindig örült, hogy ennyien ismerik őt és a leghíresebb sorozatszerepét.

Gudrun Ure 1926. március 12-én született a Stirling melletti Milton of Campsie-ben. Színészi karrierjét gyerekszínházban kezdte, az 1950-es évektől kezdve pedig már számos filmben, valamint televíziós és rádiós produkcióban is szerepelt, többek között ő játszotta Desdemonát Orson Welles oldalán az Othello 1951-es színpadi változatában.

Forrás: Don Smith/Radio Times/Getty Images

 

Gudrun ure legismertebb munkája, a 26 részes (plusz egy különkiadás) Szupernagyi tévésorozat Forrest Wilson mesekönyvein alapult. 1985 és 1987 között futott a Children's ITV nevű brit gyerekcsatornán, de 60 másik országnak eladták a vetítési jogait. 1988-tól kezdve a Magyar Televízió is nagy sikerrel vetítette idehaza, Szupernagyi szinkronhangja Pásztor Erzsi volt.

 

 

A történet főszereplője egy idős nagymama volt, aki Black feltaláló bűvös sugarától igazi szuperhőssé vált, és rendre megfutamította ősellenségét, Chisleton városának fő gézengúzát, a gaz Pernahajder Campbellt és az őt szolgáló kétballábas banditákat. Érdekesség, hogy Gudrun Ure már majdnem 60 éves volt a forgatás idején, de fiatalokat megszégyenítő lendülettel játszotta el az igazságtevő nagymamát, aki focizott, sprintelt és autót is vezetett, ha kellett.

(via BBC)