10 dolog, amit nem tudtál a Maverickről

Mel Gibson és Jodie Foster 1994-es westernkomédiája nemcsak újranézhető a tévében, de most tíz érdekességet is megtudhatunk róla.

1. Zane Cooper békebíró szerepét eredetileg Paul Newmannek ajánlották fel. William Goldman forgatókönyvíró eleve rá gondolt, mert régi barátja volt. Newmannek tetszett a script, és szívesen eljátszotta volna a szerepet, de a producerek sajnos túl keveset ajánlottak neki, így lett Cooper végül James Garner.

A Jodie Foster által megformált Annabelle-t játszhatta volna Meg Ryan, Julia Roberts vagy Michelle Pfeiffer is. Phil Collins pedig Not Dead Yet című memoárjában feltárta, hogy majdnem neki is adtak egy meg nem határozott szerepet a filmben, de végül lecsúszott róla.

2. A Zane Coopert játszó James Garner szerepelt abban az 1957-es sorozatban is, amin a film alapul: abban még a címszerepet, a fiatal Bret Mavericket játszotta, akit itt Mel Gibson keltett életre. Az első kártyajelenet egyik játékosát alakító Leo Gordon pedig nem más, mint az eredeti sorozat egyik forgatókönyvírója (négy epizódot jegyez) és vendégszereplője (öt részben tűnt fel 1957 és ’59 között).

3. Mel Gibson speciális különórákat vett, hogy megtanulja, hogyan kell előrántani a fegyvert a pisztolytáskából.

4. Amikor a nagy pókerverseny elején Cooper elmagyarázza a szabályokat, előhúzza a pisztolyait, és leszögezi, hogy ezek az egyedüli fegyverek, amik engedélyezve vannak a hajón. Amikor visszarakja őket a tokjukba, az egyiket elejti, de mintha mi sem történt volna, beszél tovább, és közben valaki visszaadja neki az elejtett fegyvert. Ez a jelenet nem így szerepelt a forgatókönyvben, a figurát játszó James Garner véletlenül ejtette el a pisztolyt, de szerepben maradt és játszott tovább, ami így eredményezett egy olyan vicces pillanatot, amit a rendező bent hagyott a végleges verzióban.

Ehhez hasonlóan azt a részt is az élet írta, amikor a Jodie Foster által játszott Annabelle azt várná, hogy Mel Gibson Maverickje lesegítse a postakocsiról, de a férfi ehelyett a nő napernyőjét ragadja meg, majd elsétál. Foster így egyedül kászálódott le a járműről, és jól el is esett. Ez annyira megtetszett Richard Donner rendezőnek, hogy a véletlen balesetet nemcsak benne hagyták a filmben, de több jelenetet is átírtak miatta, hogy a figura esetlennek tűnjön.

5. A nagy pókerverseny nevezési díja a XIX. század végén játszódó filmben 25 ezer dollár, ami XXI. századi árakra átszámolva nagyjából 600 ezer dollárnak felel meg.

6. Mel Gibson és Jodie Foster a forgatás során közeli barátokká váltak. Úgy volt, hogy az 1997-es Összeesküvés-elméletben is a színésznő játssza Gibson karakterének a szerelmét, de végül a Kapcsolat miatt átengedte Julia Robertsnek. Később mégis volt lehetőségük együtt dolgozni: A hódkóros című 2011-es filmnek Foster volt a rendezője, a színész pedig a főszereplője.

7. A Zane Cooper név tisztelgés Zane Grey westerníró és Gary Cooper színész előtt, aki szintén rengeteg westernfilmben szerepelt.

8. A filmben Corey Feldman is kapott egy cameót, mivel Richard Donner rendező vele forgatta még 1985-ben a Kincsvadászok című ifjúsági kalandfilmet. Feldman egy interjúban egyszer elárulta, hogy eredetileg Johnny Hardin szerepét szánták neki, de azt egy próbajáték után Mel Gibson megvétózta – így lett a színész végül az egyik bankrabló. Corey Feldmanről egyébként mostanában nem szerepei miatt hallhatunk, hanem Hollywood pedofiljait leleplező projektje miatt, amelynek keretében nemrég bemutatták a (My) Truth: The Rape of Two Coreys című dokumentumfilmjét is.

9. A Feldman által játszott bankrabló annak a Danny Glovernek a bandájába tartozik, aki több Halálos fegyver filmben is együtt játszott Mel Gibsonnal (nem mellesleg ezeket a filmeket is Richard Donner rendezte). Ezzel kapcsolatban el is helyeztek egy kikacsintást a Maverickben: amikor a két színész szemtől szemben áll egymással (miután Maverick lerántotta a bankrabló arcát takaró kendőt), megszólal a Halálos fegyver zenéje, és mindkét sztár arcán ott van, hogy mindjárt felismerik egymást. Ez végül mégsem történik meg, Glover figurája pedig távozik a helyszínről – méghozzá azzal a végszóval, amit az általa a Halálos fegyver részekben játszott Murtaugh is mindig hangoztat: „túl öreg vagyok én már ehhez a sz*rhoz!”

10. Feldmanen és Gloveren kívül a Maverickben van egy, a magyar szívnek kifejezetten kedves cameo is, hiszen a film operatőre Zsigmond Vilmos volt, aki Albert Bierstadt tájképfestő nyúlfarknyi szerepében fel is tűnik az egyik jelenetben.


(via IMDb)