15 dolog, amit nem tudtál a Nicsak, ki beszél!-trilógiáról

Aki szívesen nosztalgiázna, annak most több mint egy tucatnyi érdekességgel kedveskedünk.

1. A Nicsak, ki beszél! főhősnőjét alakító Kirstie Alley memoárjában megírta, hogy a forgatás során beleszeretett partnerébe, John Travoltába – ennek ellenére mindvégig hűséges maradt a férjéhez.

2. John Travolta egyszer azt nyilatkozta, hogy az általa eljátszott karakterek közül a Nicsak, ki beszél! filmek James Ubriaccója áll a legközelebb a saját személyiségéhez.

3. Amy Heckerling író-rendezőt az inspirálta a Nicsak, ki beszél! megalkotására, hogy férje, a szintén filmes Neal Israel elkezdett elváltoztatott hangon beszélni, amikor megszületett a gyerekük, így imitálva, vajon mire gondolhat a csecsemő. A bájos történet vége viszont elég szomorú: mikor kiderült, hogy a gyerek valódi apja Harold Ramis, a Heckerling–Israel házaspár rövid úton elvált.

4. Habár a közmegegyezés az 1994-es Ponyvaregényhez köti John Travolta nagy visszatérését, valójában az 1989-es Nicsak, ki beszél! volt az első fősodorbeli kereskedelmi siker, amiben a színész az 1983-as Életben maradni után szerepelt.

5. Mikey, a baba szinkronhangjának megkörnyékezték Chevy Chase-t, Bill Murray-t, Dan Aykroydot, Steve Martint és John Candyt is, de épp mind valami mást forgattak. Robin Williamst is felkérték, ő viszont túl sokat kért (annyira, hogy az megduplázta volna a produkciós költségeket). A szókimondó csecsemő hangja így Bruce Willis lett, aki Amy Heckerling rendező szerint a forgatáson rengeteg erősen korhatáros szöveget is adott a bébi szájába – ezek természetesen nem kerültek be a filmbe. (Nálunk egyébként Mikó István kölcsönözte a kis Mikey hangját, felejthetetlenül.)

6. A főhősnő, Mollie szerepére a filmesek először Geena Davist akarták, de ő A légy hírhedt szülős jelenete után nem akart még egyszer szülő nőt játszani a vásznon.

7. James megformálására pedig John Stamos volt az első jelölt, de őt sorozata, a Bír-lak producerei nem engedték el. Rajta kívül felmerült Michael Keaton, Mel Gibson, Jeff Goldblum, Griffin Dunne és Steve Guttenberg neve is még Travolta előtt. Mollie egyik randipartnerét, a Harry nevű könyvelőt pedig John Landis rendező cameózta volna, de végül nem vállalta el, mert nem akart gyerekekkel kapcsolatos filmen dolgozni az 1983-as Alkonyzóna tragikus helikopteres balesete után (a borzalmas katasztrófában a forgatáson meghalt egy színész és két gyerekstatiszta).

8. A Nicsak, ki beszél! folytatásában, a Nicsak, ki beszél még!-ben majdnem Richard Pryor (Dutyi dili, Vaklárma, Folt a zsákját) lett a fekete baba, Eddie hangja, de betegsége miatt nem tudta végigcsinálni: néhány korai előzetesben még az ő hangja hallható, de végül Damon Wayans lett a nagydumás totyogó szinkronhangja.

9. A Nicsak, ki beszél még!-ben látható Learjet repülőgép a való életben John Travolta tulajdona volt a forgatás idején.

10. Amy Heckerling egyszer egy interjúban elárulta, hogy csak a szerződése egyik apró betűs része miatt volt kénytelen megrendezni a folytatást, amihez egyébként semmi kedve nem volt. A harmadik filmet már nem is ő jegyzi.

11. A Nicsak, ki beszél még!-et 1990-ben jelölték a legrosszabb film díjára a Hastings Bad Cinema Society tizenharmadik évi Stinkers Bad Movie Awards gáláján (az év legrosszabb filmes teljesítményeit „elismerő” díjátadó neve körülbelül Bűn Rossz Filmdíjat jelent, és a ma is aktív Arany Málnának feleltethető meg).

12. A Nicsak, ki beszél! és folytatásai a nyolcvanas évek végi-kilencvenes évek eleji babafilmes boom részét képezik. A többi hasonló alkotás a Bomba bébi (1987), a Gyermekáldás? (1988), A családban marad (1989), a Három férfi és egy bébi (1987) és a Segítség, apa lettem! (1988).

13. A Nicsak, ki beszél most! Julie-ját megformáló Tabitha Lupien később a 2007-es Hajlakkban is együtt játszott John Travoltával, de abban a filmben csak egy kis mellékszerepe volt. És a Mikey-t alakító David Gallagher is találkozott még a vásznon a színésszel: mindketten feltűntek az 1996-os A csodabogárban.

14. Samantha szerepére a filmben először Olivia Newton-Johnt kérték fel, de nem tudta vállalni, mert mellrákkal küzdött. Így végül Lysette Anthony (Támadás a Krull bolygó ellen, Férjek és feleségek, Drakula halott és élvezi) játszotta el a figurát.

15. Kirstie Alley a Nicsak, ki beszél most! forgatása miatt elmulasztotta sorozata, a Cheers fináléjának bostoni ünneplését és egy Tonight Show-beli megjelenést a teljes csapattal – csak a forgatási helyszínről tudott videoüzenetet küldeni nekik. Miután ez a film a trilógia legrosszabbul sikerült darabja, nem biztos, hogy megérte az áldozat…


(via IMDb)