Twin Peaks VS Szomszédok – a szürreális Mortal Kombat

Vajon melyik 90-es évekbeli sorozat terhelte le jobban a magyar lakosság pszichéjét? Döntsön az olvasó!

1991-ben a Magyar Televízió kétfrontos támadást intézett a nézők pszichéje ellen. (És most nagyvonalúan feledkezzünk meg a Közjátékról, a Három kívánságról, a Szimat Szörény, a szuperebről és reklámok tucatjairól, melyeknek köszönhetően széles tömegeket nyilvánítottak katonai szolgálatra alkalmatlannak.) A Twin Peaks 1991 novemberében debütált az MTV1-en, és - kimondva-kimondatlanul - két funckióval bírt: hogy

megreformálja mindazt, ami addig „sorozat” címszó alatt napvilágot látott, valamint, hogy megismertesse a magyar nézőkkel a „mindfuck” fogalmát.

Csakhogy David Lynch és Mark Frost nem számolt azzal a harcedzettséggel (netán immunitással), melyre a magyar közönség a Szomszédok jóvoltából tett szert. Dadaista momentumokban ugyanis ez utóbbi sem szűkölködött, sőt hangyányi rosszindulattal azt is mondhatnánk: a teleregény ezek egybefüggő sorozata volt. Ezúttal nem kisebb kihívásra vetemedtünk, minthogy párbajoztassuk a Szomszédok és a Twin Peaks három – szerintünk - legszürreálisabb pillanatát. (A fairplay jegyében utóbbi sorozat különösen extrém 3. évadjából is válogattunk szkeccseket, ellenben a teleregény ominózus zuhanás-jelenetét kihagytuk.)

1. Laura Palmer hisztije…

A Twin Peaks második évadjának végére újra David Lynch kezébe került a kormánykerék, és maradéktalanul kompenzálta azon nézőket, akik szerint a sorozat bántóan közérthető irányt vett. Az utolsó epizódban Cooper ügynök a

Fekete Barlangban bolyongva összefut Laura Palmer doppelgangerével, aki hasonlóan fel van dobva, mint egy sertéstelepi szolgálatra ítélt luxusfeleség. J

ó, azóta láttunk már extrémebb megnyilvánulást Balaton Sound-backstage-ből kitessékelt ittas kishölgy részéről, de ’91-ben kétségtelenül sokkolt az iménti jelenet.

…VS Alma terrorelhárító manővere

90-es évek Magyarországán a kézigránátoknál már csak a fagyikék sportzakók bírtak bestiálisabb pusztító erővel, ráadásul mindkét dolog ugyanazon vállalkozói körhöz volt köthető. Horváth Ádám balladai hősnője azonban nem retten meg a hasonló jelenségektől, de hát mi mást is várhatnánk valakitől, aki a presszóban naphosszat a Világslágerek MIDI-ben válogatáskazettával edzi pszichéjét. Így a jelenet egyetlen sikeres terrorcselekménye az ominózus ájulás, célpontja pedig Thália istennő, aki maradéktalanul meg is semmisül a képsorok láttán.

2. Phillip Jeffries a sparhelten(?) duruzsol…

Az FBI-os Phillip Jeffries a Twin Peaks – Tűz, jöjj velem mozifilmben tűnt fel David Bowie alakításában, egy szintén nem túl szájbarágós jelenetben. Azonban még ez is regionális tévés tetőcserépreklám volt ahhoz képest, ami Lynch agyából 25 évvel később kipattant az eltűnt ügynökkel kapcsolatban. Jeffries ugyanis beszélő teáskannaként tér vissza, arról azonban egy szót sem ejt, hogy a Vasedény posztmodern akciócsoportja vagy csupán egy csokor anyák napi csattanómaszlag áll-e az ügy hátterében.

 

…VS Az olvasószoba pszeudo-mázolása

Kutya úr szociálpszichológiai eszmefuttatását hallva már-már késztetést érzünk egy demizson fagyálló benyakalására, ám a kádári munkamorál indirekt demonstrálása visszahozza életkedvünket. A kvázi Csupasz pisztoly-háttérjelenetben ugyanis

az avantgárd szobafestő kínosan ügyel rá, hogy munkaeszköze semmilyen kapcsolatba ne kerüljön a plafonnal.

 

3. A csöves démon tüzet tarhál…

Hogy ki és milyen módon buherál bele Lynch gyógyszeradagolójába, azt már sosem fogjuk megtudni, de tény, hogy a 3. Twin Peaks-évad 8. részénél még egy talicska százas szeg is könnyebben emészthető volt. Kiváltképp az a jelenet, melyben Jeszenszky Géza hajléktalan alteregója repeat-üzemmódban kér tüzet az arra kocsikázó házaspártól.

 

…VS Marihuánás aranylövés

Bizonyára széles tömegek játszadoztak már el a gondolattal, hogy mi lett volna, ha anno Danny Boyle helyett a 87 éves kistarcsai Sprőh Józsefnét bízták volna meg a Trainspotting rendezésével. Nos, a válasz látszólag egyértelmű: valami olyasmi, amit az alábbiakban láthatunk. De talán még egy mikroszekundum erejéig Sprőhné is elgondolkodott volna azon, hogy vajon a kábszeres trógerek hogyan tömködik bele a szárított marihuánaleveleket az injekcióstűbe.