Vasárnap végre ritkán látható, csodálatos filmeket is megnézhetünk a tévében

A Ragyogó napfény Alain Delonnal, vagy éppen Bagger Vance legendája Matt Damonnal és Will Smith-szel.

Hidalgo - A tűz óceánja - RTL Klub, november 8. vasárnap, 14.55h

3000 mérföld lóháton, a sivatagon át _ ez A tűz óceánja, a túlélési erőpróbák próbája. Évszázadok óta a legjobb arab telivérek és gazdáik vehetnek részt ezen a versenyen, ám a XIX. század végén a rajtvonalhoz áll Frank Hopkins (Viggo Mortensen), az amerikai cowboy. Hidalgo nevű musztángjával ő az első, aki kiáll a félelmetes hírű beduin lovasok ellen. Franket kezdetben csupán a büszkeség és a versenyszellem hajtja, később azonban már az életösztön. Mert ez a verseny igazi élet-halál harc. A tűzforró sivatagban Franknek nemcsak a természet erőit kell legyőznie, hanem meg kell küzdenie egy egzotikus, titokzatos világgal is.

 

Erin Brockovich - Zűrös természet - Filmcafe, november 8. vasárnap, 18.25h

Az állástalan, háromgyermekes Erin (Julia Roberts) végső elkeseredésében meggyőzi Edet, alkalmazza őt az ügyvédi irodájában. A jogban járatlan nő egy nap ráakad néhány, a telekkönyvi iratok közé helyezett orvosi leletre. Nem érti az összefüggéseket, ezért nyomozni kezd. Hamarosan hihetetlen következtetésekre jut: egy óriáscég gátlástalanul szennyezi egy kisváros vízkészletét, ami súlyos betegségeket okoz az ott lakók körében. Erin házról házra járva több mint hatszáz panaszos aláírását gyűjt össze, és Eddel karöltve megnyeri az USA történetében pereskedés útján kifizetett legnagyobb anyagi kárpótlást: 333 millió dollárt.

 

A berni követ - Film Mánia, november 8. vasárnap, 20h

Két hónappal Nagy Imre mártírhalála után, a Magyar Népköztársaság berni nagykövetségére két fiatalember hatol be, és fegyverrel támadnak a nagykövetség ott lévő dolgozóira. Túszul ejtik a nagykövetet, a rejtjelekhez szeretnének hozzáférni. Bekapcsolódnak a Szabad Európa rádió egyenes adásába, tiltakoznak a miniszterelnök és mártírtársai kivégzése ellen. Mit is akartak elérni ezzel a eleve bukásra ítélt akcióval? Az indíték homályos, bár helyi lapértesülések szerint, Nagy Sándor és Papp Endre a svájci magyar kommunista ügynökök aktáit akarta megszerezni. Ugyanakkor bizonyos forrásokból kiderül, hogy a támadók a megtorlások elleni tiltakozó, figyelemfelkeltő, demonstratív akciónak szánták fellépésüket. Ezt a célt elérték, mert az akció után heteken keresztül újra a magyar szabadságharc felé fordult a világ figyelme.

 

Bagger Vance legendája - RTL Spike, november 8. vasárnap, 21h

Savannah, Georgia állam, az 1930-as évek nagy világválsága után: Rannulph Junuh (Matt Damon) a környék legjobb golfozója. Szerencsés fickó, hiszen barátnője a város leggazdagabb polgárának lánya. A leendő apósé a legszebb golfpálya. Közbeszól az első világháború: Rannulph-ot elviszik katonának Európába. Egyedüli túlélője egy véres missziónak, de otthon halottnak vélik és lassan elfelejtik. Tizenöt év múlva visszatér városába. Emlékezetkiesésben szenved, ráadásul züllött életmódot él. Egykori apósjelölte öngyilkos lett, szerelme pedig a hitelezők elől próbálja megmenteni a családi vagyont, közte a golfpályát. Hirtelen ötlettől vezérelve a hölgy pénzdíjas golftornát hirdet, a leghíresebb golfozókat a városba csábítva. Néhányan emlékeznek még a csavargóra, aki istenien golfozott. A titokzatos életművész, Bagger Vance (Will Smith) a fejébe veszi, hogy újra klasszist farag a lecsúszott bajnokból. Persze csak ha Rannulph rájön, mi is az a golf.

 

Förtelmes főnökök - Cool, november 8. vasárnap, 21h

Dave Harken (Kevin Spacey) megalomán marketinges, Dr. Julia Harris (Jennifer Aniston) szexmániás fogorvos, Bobby Pellitt (Colin Farrell) pedig mindent tönkretesz maga körül. Ők hárman a világ legutálatosabb főnökei. Kurt (Jason Sudeikis), Nick (Jason Bateman) és Dale (Charlie Day) a szenvedő alkalmazottak, akik felbérelik Jonest (Jamie Foxx) három piszkos munkára. Jones azonban csak tanácsadóként hajlandó közreműködni, és azt tanácsolja, egymás főnökeit tegyék el láb alól. Az amatőr banda a sorozatokból vett fogásokkal vág neki a feladatnak.

 

Sully - Csoda a Hudson folyón - Viasat6, november 8. vasárnap, 21h

2009 telén az egész világ egy csoda lázában égett: egy kiváló pilóta, Chesley "Sully" Sullenberger (Tom Hanks) meghibásodott repülőgépével New York szívében, a Hudson folyó fagyos vizére szállt le, és így megmentette 155 utasa életét. De miközben a világ hősként ünnepelte a kapitányt, és a híradások mind kivételes ügyességéről és lélekjelenlétéről szóltak, vizsgálat indult. És amire a vizsgálat során fény derült, az egyáltalán nem a pilóta megbecsülését szolgálta. Sőt, azzal fenyegetett, hogy soha többé nem vezethet repülőgépet...

 

Mr. Jones - Jogában áll meghalni? - M2, november 8. vasárnap, 21.10h

A fiatal, csinos pszichiáternőnek vonzó férfibetege van, Mr. Jones (Richard Gere), aki mániás depresszióban szenved. Legalábbis ez áll a kartonján. Valójában Mr. Jones különös világban él, amiben a múlt titkai tartják fogva a férfit. Dr. Bowen azonban képes feltárni a lappangó titkokat, és ezzel eléri, hogy Jones visszanyerje régi önmagát. Eközben azonban nemcsak a férfi tárulkozik ki orvosának, de a doktornőt is romantikus érzelmek kerítik hatalmukba...

 

Ragyogó napfény - Duna Tv, november 8. vasárnap, 21.15h

Tom Ripley, a fiatal, vonzó éhenkórász kecsegtető ajánlatot kap egy gazdag amerikai gyárostól. Eszerint ha Olaszországból vissza tudja csábítani Philipet, a fiát, akkor gazdagon megjutalmazza. Tom kötélnek áll, és Philip nyomába ered. Olaszországban Tomot lenyűgözi és megbabonázza Philip magától értetődő gazdagsága, luxuséletvitele, egész életének a minősége. Aprólékosan kidolgozza, hogyan ölje meg Philipet, és tervét tökéletesen sikerül is végrehajtania. Majd bankokban, luxusszállókban, barátok és szülők, sőt Philip szerelme előtt is átvállalja a meggyilkolt szerepét, hamisítja a leveleit, az aláírását, átveszi a viselkedését, öltözködését...

 

Észvesztő - Film4, november 8. vasárnap, 21.55h

1967-ben járunk. A tizenhét éves Susanna semmiben sem különbözik a legtöbb amerikai tinilánytól; bizonytalan, összezavarodott, próbálja megérteni a változó világot. A pszichiáter beutalja a Claymoore kórházba, ahol Susanna egy csapat furcsa, fiatal nő között találja magát. Ők lesznek a legjobb barátai: az elragadó, ám beilleszkedési zavarokkal küzdő Lisa, az elkényeztetett Daisy, és a melegszívű Polly. Egy idő után azonban Susannának választania kell az intézetbeli és a kinti világ között.

 

Bridget Jones babát vár - TV2, november 8. vasárnap, 22h

Miután szakított Mark Dacy-val, Bridget Jones "boldogan él, amíg meg nem hal" terve nem igazán úgy alakult, mint várta. Negyvenes szingliként úgy dönt, hogy hírproduceri munkájára koncentrál, és régi és új barátokkal veszi körül magát. Most az egyszer Bridget teljesen ura a helyzetnek. Mi baj lehet? Ám Kupidó közbelép, és Bridget megismerkedik egy Jack nevű, jóképű amerikaival, aki úgy udvarol, ahogy Mark Darcy soha. És jön a váratlan fordulat: hősnőnk teherbe esik, de van egy bökkenő: csak 50 százalékos bizonyossággal tudja a baba apjának kilétét...

 

Az a hülye szív - RTL Klub, november 8. vasárnap, 22.30h

Féktelenül bulizni minden este, elsüllyeszteni egy sportautót egy medencében: Lenny számára valahogy így néz ki a kikapcsolódás, és más nem is érdekli, csak hogy jól érezze magát. Az édesapja villájában él, az ő pénzét költi, és valamiféle playboynak képzeli magát.
Ugyanakkor David, aki egy szürke lakótelepi házban él, egy nap fuldokolni kezd az ágyban, mire az anyja berohan vele az ügyeletre. A kamaszfiú születése óta szívbetegséggel küzd, senki sem tudja, megéri-e a tizenhatot.
Ez a két világ találkozik, amikor Lenny szívspecialista apja a srác gondjaira bízza Davidet. David világát korábban a kórházak és az orvosok, Lennyét a klubok és a csajok határozták meg. Hogy azért ne nehezítse meg annyira a saját életét, Lenny olyan élményekhez segíti hozzá Davidet, amiket ő már jól ismer: még mielőtt túl késő lenne, elviszi többek között menő ruhákat vásárolni és autót lopni. Csakhogy az ingyenélő Lenny egy ponton rádöbben, túl nagy felelősség került a kezébe, David élete egy cérnaszálon függ. A kamaszfiú pedig arra jut, hogy szeretne megismerkedni egy lánnyal, át akarja élni, milyen érzés szerelmesnek lenni, és ebben is Lennynek kell segítenie, aki eddigre már szoros barátságot ápol a fiúval. Olyan szorosat és vadat, mintha nem is lenne holnap – ami persze igaz is lehet.

 

Van az a pénz, ami megbolondít - Filmcafe, november 8. vasárnap, 22.45h

Bridget túl az ötvenen, a kertvárosi, jómódú, középosztálybeli nők életét éli. Gyerekei már felnőttek, ő évtizedek óta háztartásbeli. Sajnos több mint egy éve már a családfenntartó férje is munkanélküli, és elfogytak a tartalékaik. Ami még nem lenne nagy baj, de az elmúlt egy évben nem változtattak költekező életmódjukon, így teljesen eladósodtak. Dobra kerül a szép ház, oda az eddigi életük. Bridget állást keres, és mivel filozófia szakos diplomája semmit sem ér a piacon, takarítónőként helyezkedik el. Igaz, nem akárhol, az állami pénzverdében. A munkahely rendkívül termékenyen hat Bridget gondolkodására, és hamar rájön, hogy tudna pénzt szerezni. Ráadásul társakat is talál hozzá.

 

Szemtől szemben - Film+, november 8. vasárnap, 23h

A legprofibb rendőr játszmája a legprofibb bankrabló ellen. Neil McCauley (Robert De Niro) a bűnözők királya az évszázad bűntényére készül. Vincent Hanna nyomozó (Al Pacino), a rendőrség legjobb koponyája, aki már szinte mániákusan üldözi McCauleyt, bármi áron el akarja kapni. Hanna a leggyengébb láncszemet, Christ (Val Kilmer) figyelteti, akit a barátnője megzsarolásával próbál elkapni. A rablást végül sikeresen végrehajtják, a menekülési tervbe azonban hiba csúszik.

 

Legjobb szándékok - Duna Tv, november 8. vasárnap, 23.15h

A századelő Svédországában megismerkedik egymással két túlságosan eltérő egyéniség, egy férfi és egy nő. Henrik Bergman, szegény és korlátolt teológiahallgató és Anna Akerblom, önfejű, életvidám, jó házból származó fiatal hölgy. Kezdetben mindkét fiatal boldog, szerelmes, csupán Anna anyja boldogtalan, méltánytalannak tartja ezt a kapcsolatot. A fiatalok azonban két év múlva újra találkoznak és összeházasodnak. Távol a szülői háztól, Stockholmtól fenn, a messzi Északon új életet kezdenek. Kitakarítják és restaurálják a kis falu templomát, s Henrik Bergman istentiszteletein egyre több a hívő. Anna és Henrik a messzi Észak-Svédországban élnek, a vigasztalan paplak vigasztalan lakói mindketten. Az évszakok váltakozása, a hosszú telek, a túl rövid nyarak, a távoli idegenség, Petrus érkezése, Henrik rejtett agresszivitása egyre jobban elviselhetetlenebbé teszi házasságukat. Anna, aki képes egyformán szeretetreméltó, makacs és görcsös lenni, veszekedések, szemrehányások sorát indítja el. "Szeretjük mi egymást valójában? _ teszi fel egymásnak a kérdést ez az egymástól különböző két ember, s a válasz együttes keresése indítja el őket újra és újra ugyanazon az úton. Kétségeik szinte klasszikus, örökkön visszatérő _ se veled, se nélküled. "Az emberi elszigeteltségből és magányból a szeretet az egyetlen kivezető út" _ vallja Bille August. A Legjobb szándékok Ingmar Bergman szülei házasságának első tíz, viharos évéről szól, Bille August, a világhírű dán rendező teljességgel magáénak érezte élettörténetüket. Filmjéért méltán nyerte el Cannes-ban az Arany Pálmát, s felesége Pernilla pedig a legjobb színésznőnek járó kitüntetést. S még egy kis anekdótázás _ házasságukat pedig nem másnak, mint a "legjobb szándékok"nak köszönhetik. Díjak: Cannes-i fesztivál (1992) _ Arany Pálma: Bille August Cannes-i fesztivál (1992) _ Legjobb női alakítás: Pernilla August