5 érdekesség, amit biztosan nem tudtál a Bud Spencer-filmek zeneszerzőjéről

Guido de Angelis eredetileg viccnek szánta a Különben dühbe jövünk kórusdalát. A piros Buggyt is ő adta kölcsön a forgatáson Bud Spencernek, akivel még Az ördög jobb és bal keze 2 forgatásán barátkozott össze. A 72 éves olasz zeneszerzővel a november 29-i budapesti koncertje alkalmából készíthettünk e-mailben interjút.

Guido de Angelis óriási spagettiwestern-, sci-fi- és fantasyrajongó, aki a lehető legkülönfélébb filmes műfajokban alkotott, a Keomától kezdve a Yor, the Hunter of the Future-en át a The Mountain of the Cannibal Godig. Mégis, leginkább Bud Spencer és Terence Hill könnyed krimi-vígjátékaival lett ismert, hiszen alig akad olyan Bud Spencer-film, aminek nem ő és az öccse, Mauritio de Angelis írta volna a zenéjét.

Guido és Maurizio de Angelis

Guido és Mauritio de Angelisnek már a '60-as évek óta közös zenekara volt, és mivel ugyanabban a stúdióban vették fel a számaikat, ahol a híres olasz zeneszerzők a filmzenéket, szinte törvényszerű volt, hogy a ők is a filmiparban kössenek ki.

Jó hír a magyar Bud Spencer rajongóknak, hogy november 29-én a Papp László Sportarénában együtt lép lép fel a két testvér, valamint a legendás zenekaruk, az Oliver Onions, ami gyakorlatilag 1984 óta nem állt színpadra ebben a felállásban. A budapesti koncert alkalmából Guido de Angelisszel beszélgettünk, aki az idén elhunyt Bud Spencerről és a piros Buggy-ról is mesélt nekünk.

Íme az öt legizgalmasabb érdekesség!

1. Guido de Angelis kiváló munkakapcsolatot alakított ki Bud Spencerrel és Terence Hill-lel, de a forgatásokon kívül is nagyon jó barátságban volt velük. Abszolút egyet ért azzal a megközelítéssel, hogy Bud Spencer és Terence Hill filmjei azért lettek ennyire népszerűek Olaszországban, Németországban és Magyarországon, mert modern környezetbe áthelyezett, klasszikus tündérmesék, ahol a jó mindig győz, a gonoszok pedig mindig megbűnhődnek.

2. Legelső filmes munkája az 1971-es Csoda olasz módra volt, ennek a dalait még az öccse, Maurizio De Angelis nélkül komponálta. Az ördög jobb és bal keze 2-n viszont már együtt dolgozott a testvérpár, és ettől kezdve éveken át ugyanazt a profin kidolgozott munkamódszert használták. Először mindig elolvasták az aktuális Bud Spencer-film forgatókönyvét, és az első benyomások alapján rögtön nekiláttak érzésből megírni a filmzenét. Ezután mindig kimentek a forgatásokra további inspirációért, majd végül a stúdióban megnézték a vágott verziót, és ahol a dramaturgia indokolta, oda még utólag írtak egy-két dallamot. Guido szerint a legnehezebb munka a zeneszerzésben mindig az, hogy még a forgatás kezdete előtt olyan dallamokat kell írni, ami a rendezőnek is pont ugyanúgy tetszik, mint a komponistának.

3. Az 1974-es Különben dühbe jövünk emlékezetes kórusjelenete egy véletlennek köszönhette a megszületését. Guido kinn járt a forgatáson, és az egyik leállásnál Bud Spencerrel elkezdett viccből dúdolgatni egy mókás dallamot. Ám ez végül annyira megtetszett nekik, hogy bekerült magába a filmbe is. A zeneszerző ma már kifejezetten büszke arra, hogy a Lalalallalla 40 évvel a Különben dühbe jövünk bemutatója után is egy kedvelt dallam, amit mindenki azonnal felismer.

4. A Különben dühbe jövünk ikonikus, piros Puma Dune Buggy-je Guido de Angelis saját kocsija volt. Több jelenetben is ő száguldozott vele a forgatáson, de ma már nincs meg neki az autó, eladta egy olasz Buggy-rajongónak.

5. Guido de Angelis az összes olyan filmet a saját gyermekeként szereti, amikhez ő és a testvére komponálták a zenét. Mindet megnézte, amikor a mozik vetítették, és nagyon nehezen tudna közülük kiválasztani egyet, amelyikre a legbüszkébb. Ha meg kellene neveznie a legkedvesebb filmzenéit, akkor a Különben dühbe jövünk, a Szandokán, a Seriff az égből, az Akit buldózernek hívtak, a Mindent bele, fiúk!, A szavanna fia, a Zorro, a Piedone, a zsaru és a 80 nap alatt a Föld körül Willy Foggal című rajzfilm betétdala biztosan köztük lenne.

Amennyiben értesítést szeretne kapni az olimpiával kapcsolatos Port.hu tartalmakról, kattintson ide és iratkozzon fel az értesítésekhez.

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu