Készíts zenélő logót!

Egyedülálló emblémageneráló applikációt fejlesztett a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Az alkalmazással bárki készíthet magának zenélő jelet, amely működésében és megjelenésében a zenekar új, Bartók Divertimentójának első ütemeit rejtő logójához kapcsolódik.

A fejlesztés célja, hogy a zenekar és a közönség közti kapocs vizuálisan is láthatóvá váljon, és a felhasználók még inkább a zenekar közösségének részének érezhessék magukat. Az együttes hosszú távú törekvése, hogy ezek a jelek a QR-kódhoz hasonlóan közvetlenül vagy közvetve információhordozásra is képesek legyenek.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar különleges innovációval lepi meg közönségét márciusban: az együttes olyan unikális webes applikációt fejlesztett, amellyel bárki egyedi, zenélő emblémát generálhat magának, a kamarazenekar új logójához hasonló megjelenéssel. A logó rajzolását zenés animáció formájában követhetjük nyomon, amelyet a felhasználók akár meg is oszthatnak ismerőseikkel a közösségimédia-felületükön vagy e-mailben. A látogatók az elkészült logót különböző képformátumokban le is tölthetik. „Az applikáció célja, hogy az a láthatatlan kapocs, ami a zenekar és a közönségünk között az évek során létrejött, most vizuális formát ölthessen. Művészeti munkánk fontos alkotóelemei az innovatív megoldások, amelyekkel újra és újra meglepjük majd közönségünket” – mondta el Várdai István, a zenekar művészeti igazgatója.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar új arculata a „zenevezérelt” és „dinamikus” jelzőt is viseli. Dinamikus azért, mert egy olyan notációs módszert használ, aminek a segítségével bármely zenemű vizualizálható. Ennek köszönhetően elviekben végtelen számú grafikai jel hozható létre, amik bár minden zenedarab esetében mások, mégis egységes vizualitást hordoznak.

A logó generálása és kirajzolása egy Musical Instrument Digital Interface (röviden MIDI) fájlban tárolt hangsorozat alapján készül, ami egy kiválasztott zenemű adott részletének főszólamát rejti. A MIDI fájl két típusú hangot, törzs- és módosított hangot kódol egy tíz oktávos tartományon, ezért a rajzolás két színnel történik. A zenemű részletét az arculati keretrendszer alapján kör alakban rajzolja ki az applikáció, amely tulajdonképpen az ötvonalas kotta körbeforgatásával jön létre.

A felhasználók egyelőre nyolc zenemű 27 részletéből generálhatnak saját jelet, de az alkalmazást folyamatosan bővítik újabb zenerészletekkel. Az alkalmazás a közösségépítés mellett az együttes edukációs törekvéseit is erősíti: a felületen elérhető zenedarabokról rövid ismertetőt olvashatnak a látogatók, és meg is hallgathatják a műveket a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában.

A logóapplikációt a zenekar megújult honlapján próbálhatják ki az érdeklődők.