Magyar popzenei kínrímek, melyektől garantáltan lesérülsz

Egyes hazai popzenei előadók bármilyen irodalmi bűncselekményekre képesek (voltak) csak azért, hogy összehozzanak egy félig-meddig összecsengő sorvéget. A következőkben ezt demonstráltuk néhány kiváltképp életellenes példával:

Ne legyen a nevem Robinson Crusoe, ha nem én leszek a legjobb úszó

Tény, hogy Kozso csak az utóbbi pár évben kezdett versenyt evezni Pataky Attilával a téboly gyors sodrású folyóján, de már a kilencvenes években is produkált arra utaló jeleket, hogy gyerekkorában túl közel merészkedett egy elszabadult lengőtekéhez. És ez nem is annyira Teletubbie-kat és Gondos bocsokat meghazudtoló szeretetmániájában, sokkal inkább korai dalszövegeiben nyilvánult meg. Mert bizony már jóval az „inikómáninikó” előtt is papírra vetett dekódolhatatlan sorokat, jelen esetben Robinsonról, aki úszva menekül az őt megmogyorózni akaró plázacirmosok elől.

 

A szívem lázasan dobog, ma ő lesz majd a lábdobod

A magyar popzene Bonnie és Clyde-ja, Erica C és Robby D sosem stresszelte magát azon, hogy dalszövegeik netán megszállott verselemzők martalékává válnak, ezáltal önfeledten szabtak határokat a racionalitásnak. Mi pedig azon kaptuk magunkat, hogy slágereik indirekt hallgatása közben gerincsérvet kapunk a ránk nehezedő kérdőjelek súlyától. Jelen esetben: ki az idézetben foglalt Ő, és ez a személy hogyan fog lábdobként funkcionálni? Kifeszítik a bőrét egy hullahoppkarikára, majd mikor belerúgnak, bödönszerű puffogást hallat?

 

Az első lány, ő párizsi volt, a római lány, mint egy dörgő Colt, a vatikáni dóm ma is oly csodás, egy cukiban fagyiztunk, de semmi más

Hat, hét, nyolc, kilenc, tíz – a Komár Laci olyan, mint a gyümölcsíz” – valljuk be, egy hasonló kezdésből gyötrelmesen nehéz előnyt kovácsolni, és a dalszövegírótól a későbbiekben sem tapasztalhatunk hasonló törekvéseket. A refrén pedig egyenesen tétel lehetne a fukusimai sügérek irodalomérettségijén. Nem mellesleg Lou Bega I Got A Girl című slágerének átiratáról van szó, melynek dalszövege szintén nem T. S. Eliot-díjas alkotás, de a szerző a leghatározottabban elhatárolódik attól, hogy római csaját egy dörgő colthoz hasonlítsa.

 

A szemek rátapadnak, mint egy matrica, de tetszik ez a vad cica

Turi Lajos „Lui” veteránnak számít a magyarul interpretált világslágerek univerzumában, mely sokat látott táncdalénekesek számára is veszélyes terep. Elsősorban azért, mert az érthető dalszöveg nem mindig szolgálja a mű élvezhetőségét, jelen Tom Jones-átirat esetében pedig egész konkrétan esküdt ellensége annak. A „szexbomb, szexbomb, jó a szerkód” refrén már előrevetíti a közelgő rímtechnikai katasztrófát, majd a mű végére a „dolgozzon fel téged a Turi Lui!” bevett átkozódásunkká válik.

 

Hipp-hápp, biztos úr, ellopták a diákomat piszkosul, amíg olvastam a vonaton a Gárdonyit, megfújták Gárdonyig

Az Emergency House 1997-ben egy fékevesztett velencei-tavi fergetegbulira invitált minket, ahol a Gazdálkodj okosan! mellett talán még egy szatyor citromos sör is előkerült. Az azonban egy nyolcvankét éves sekrestyés nénitől is túlontúl morbid fantazmagória lett volna, hogy MC Ducky egy hasonló kalandtúrára készülve az Egri csillagokat bújja a vonaton. Mindenesetre a tömeges halpusztulásról ezzel a sorral is gondoskodott: „A sok hülye nyomorog a Balcsiban, pedig Velencén is pancsi van.

Divatba hozunk itt nagyon sok dolgot, például a sapkát, mit állandóan hordok

Ogli G-re annak ellenére is legendaként tekintünk, hogy már a TKO duó tagjaként is meghonosította a hiphopban az ABCD rímképletet. 2005-ös visszatérése viszont az eufória mellett némi meghökkenést is okozott: a High Rollers-szel kétségkívül elhozott egyfajta nyugati parti életérzést, ám ez annyira volt hamisítatlan, hogy egy tisztább világban a Vám- és Pénzügyőrség azonnal lesújtott volna rá. Azonban Merdzsók és jégtörő hajók kikötéséhez használatos aranyláncok ide vagy oda, Ogli némi szellemi értekezéssel próbálja ellensúlyozni az anyagi javak dicsőítését. Csak a dilettánsok nem veszik észre, hogy a fenti idézetben kvantummechanikai paradoxont fogalmaz meg, az ominózus sor elhangzása után ugyanis tarkopasz, fedetlen fejjel tűnik fel. A jelenséget a szakemberek azóta csak Schrödinger sapkája fedőnéven emlegetik.