Playback retro - Hazai előadók, akik más hangjára tátogtak

Nem szeretjük a nagy szavakat, de a karácsonyt nem vártunk annyira ötévesen, mint a Milli Vanilli-filmet. Ha lehet hinni a mozis portáloknak, idén végre tényleg napvilágot lát Brett Ratner rendezésében, akitől nem áll távol a téma, hiszen 2002-ben már forgatott filmet két különösen bizarr karakterről. Jelentős különbség volt köztük azonban, hogy Hannibal Lecter és a Fogtündér egyaránt saját hangján szólalt meg A vörös sárkány eredeti verziójában, és egyikük sem viselt biciklis nadrágot.

Azt sajnos továbbra sem tudni, pontosan mikor debütál a 80-as évek két selyemguppijának biográfiája, és szomorú hírünk, hogy A pusztítóból ismert hibernálás művelete egyelőre nem több merő utópiánál. Ám hogy mégse érezzük annyira kínzónak az idő vánszorgását, készültünk egy nosztalgikus válogatással azon hazai előadókról, akikről utóbb(?) szintén kiderült: úgy tátogtak rá más hangjára, mint az olasz hasbeszélő horrorbábuk.

UFO

Ma éjszaka északon fogtam egy eszkimót, de szexi volt

– az UFO voltaképpen már ezzel az egy sorral bevégezte kultúrmisszióját, és elérte, hogy a Gőgös Gúnár Gedeon elemzése korábban megbecsült akadémikusokat állítson kihívás elé. Az együttes bűnlajstromának taglalása során ezek után tényleg csak lábjegyzetként említhetjük meg azt a tényt, hogy a két énekesnő felváltva aktivizálta Kozma Orsi és Keresztes Ildikó márkajelzésű hangszálait. Majd miután fény derült arra, amit mindenki tudott, Varga „Dr. Love” Zsolt Komonyi „Dáridó” Zsuzsival próbálta tovább vinni az együttest, miközben a két szinkronizált énekesnő - immár önnön hangján – Syndor néven kezdett karriert. Ami pedig pályafutásuk hosszát illeti: a kisebbségi komplexusoktól gyötört tiszavirágok ebben az évben megtagadták a rajzást, és Chemotoxszal dezodorálták magukat.

Carpe Diem

Avagy a duó, mely megpróbálta megetetni a magyar néppel, hogy Honolulu egy Hős utcai önkormányzati lakásból is elérhető, a Malév helyett pedig untig elég a fantáziát igénybe venni hozzá. Bár a lakosság megmaradt a bombabiztos módszereknél (Kőbányai, kevert, házi pálinka),

az Álomhajó a Z+ és a kistérségi pajtadiszkók lejátszási listájának élére ugrott.

És miközben Buffalo-cipők tucatjai önfeledten taposták rá a mikrokozmoszt, senkit sem érdekelt, hogy Funnah Fanny legfeljebb egy dózisnyi szén-dioxiddal járult hozzá a magvas refrénhez, valójában Stefanidu Janula szolgáltatta azt. Az UFO-csajok (illetve a Milli Vanilli) példáját követve Fanny később egy saját hangon abszolvált szólóprodukcióval próbálta helyrehozni renoméját, hasonlóan hathatós törekvés volt, mint egy ütvefúróval készített relaxációs lemez.

4F Club

A magyar popmezőny UV-fetisizmusa viszont már akkoriban is megtörhetetlennek bizonyult, amikor a klímaváltozás még gyerekcipőben járt, vagy legalábbis senkit nem érdekelt. A Balatoni lázra is több generáció verette önfeledten,

mit sem törődve vele, hogy a tömeges angolnapusztulás és a dal rapbetétjei között nyilvánvaló összefüggés van.

Bár a refrénből sem sokan vezettek le filozófiai értekezést, technikai szempontból gyanúsan korrektnek tűnt - nem véletlenül. Az együttes állítólagos énekesnője, Hajdú Szabina aligha volt képes több hangot produkálni, mint a Family Frost furgonja, ezért a dalokat többek között Czerovszky Henriett vokalista/színésznővel énekeltették fel. Őt pedig feltehetőleg nem különösebben traumatizálta ez a megbízatás, korábban ugyanis pl. Betty Love magyar hangjaként is hallhattuk őt a Soho Party Gyere, táncolj című örökbecsűjében. (Ugyanakkor kultúrtörténeti zűrzavart elkerülendő, az Irigy Hónaljmirigy verziója – avagy a paródia paródiája – ugyancsak a művésznő közreműködésével készült el.)

Emergency House

„A sok hülye nyomorog a Balcsiban, pedig Velencén is pancsi van” 

– a szóban forgó idézet nemcsak, hogy rosszul öregedett 1997 óta, de az Amnesty International Kínrím Munkacsoportjának egyes tagjait még most is poszttraumás stresszszindróma gyötri miatta. Az azonban kétségtelen, hogy mindez a rapper(ina), MC Ducky saját orgánumán hangzott el. És bár egyértelmű beismerő vallomást sehol nem találtunk, az interneten keringenek ilyenfajta pletykák: ami az éneket illeti, olykor Zoltán Erika túlontúl aktív mentora volt az Emergency House-nak. (Bár, ha választani kell, inkább hússzor menjen le a Necc Partyban a Dübörög a ház, mint akár egyszer a Túl szexi lány.)

Kép forrása: YouTube