Taylor Swift a nagykövete az idén jubiláló a lemezboltok ünnepének

2022. április 23-án tizenötödik alkalommal rendezik meg a Record Store Day-t, és végre megérkezett az idei kiadványok teljes listája is.

A Record Store Day, azaz a független lemezboltok ünnepe az év egyik legjobban várt napja a lemezgyűjtők számára, hiszen mindössze egyetlen napon - idén április 23-án, szombaton – olyan exkluzív, limitált példányszámú kiadványok látnak napvilágot a világ legnépszerűbb sztárjaitól és underground előadóktól egyaránt, amelyek kifejezetten csak ezen alkalomból válnak elérhetővé, máshol előtte ebben a formában még soha nem voltak kaphatóak, később pedig minden bizonnyal horror árakon jelennek meg majd a különböző second hand-, illetve aukciós felületeken.

Az első Record Store Day-t hivatalosan nem kisebb név, mint a Metallica nyitotta meg még 2008-ban, amikor mintegy 500 rajongójuknak dedikálták is lemezeiket, a független lemezboltok ünnepét pedig azóta minden év áprilisának harmadik vagy épp negyedik szombatján rendezik meg szerte a világon, különleges kiadványokkal és intim, főleg akusztikus fellépésekkel téve izgalmassá a globális eseményt.

A kezdeményezés annak idején azzal a céllal indult, hogy megsegítse az illegális letöltések és a lemezipar hanyatlása miatt nehéz helyzetbe került, saját tulajdonban lévő lemezboltokat, azóta pedig igazi hagyománnyá, valamint a fizikai hanghordozók, elsősorban a vinyl formátum szerelmeseinek szeánszává vált.

Forrás: Taylor Hill/FilmMagic

 

A Record Store Day természetesen nem csak a boltok és dolgozóik, hanem a vásárlók, a lemezkiadók és a művészek ünnepe is, és mára már mindegyik félnek igazi presztizsnek számít részt venni benne. Az Egyesült Királyságban több mint 240, az Egyesült Államokban pedig közel 1400 független lemezbolt csatlakozott a kezdeményezéshez, de 2010 óta nálunk, Magyarországon is van Record Store Day, többek közt a Neon Music, a Wave, a Musicland és a Deep lemezboltok részvételével.

A koronavírus miatt az elmúlt két évben kettő, illetve három különböző időpontra bontották szét az eseményt, ezzel is csökkentve a vírus terjedésének kockázatát. Ugyanis a Record Store Day különlegessége pont abban rejlik, hogy a kiadványok - éppen a limitált példányszámok miatt - csak személyesen, „aki kapja, marja” alapon hozzáférhetőek, foglalásra, webes vásárlásra nincs lehetőség.

Idén április 23-án, szombaton már tizenötödik alkalommal nyílik mód a „vadászatra”, és a szervezők végre közzé tették a 2022-es év kiadványainak teljes amerikai és angol listáját is. Ezúttal többek közt

olyan előadók speciális megjelenései között válogathatunk, mint David Bowie, a The Doors, a Foo Fighters, Peter Gabriel, Madonna, a Pearl Jam, Prince, a Red Hot Chili Peppers, a The Rolling Stones vagy épp a U2,

de magyar - főként underground - előadók is rendszeresen piacra dobnak egy-egy érdekességet a Record Store Day kapcsán.

Az esemény nagykövete ebben az évben a nemrég Ed Sheerannel duettező Taylor Swift lesz, aki természetesen szintén egy különleges kiadvánnyal jelentkezik április negyedik szombatján.