Egyéb

A kelő Hold szépségei

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2024. április 25. (csütörtök) 21:00

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

A tavaszi égbolt legszebb csillaghalmazának százezernyi csillaga csak ránk vár. Amit az egzotikus nevű Jupiter szelleme planetáris köd követ. Végül a Svábhegyi Csillagvizsgáló főépületének tetőteraszáról megcsodálhatják a kelő telihold sugársávos krátereit.
Tervezett égitestek a bemutatón:
M3 gömbhalmaz: a Vadászebek csillagkép gömbhalmaza félmillió csillag otthona. Távcsőóriásuk segítségével több mint száz sziporkázó csillag fényében gyönyörködhetnek. Látómezőt betöltő csillagsokaság.
Jupiter szelleme köd (NGC 3242): a Hydra csillagkép planetáris ködének a közepén egy halvány fehér törpe csillag sejlik fel. A csillag a levetett gázhéjai miatt bolygószerűnek látszik, mint a Jupiter. Innen ered egzotikus neve.
Miután megtekintették a fentebbi objektumokat, átsétálnak a Svábhegyi Csillagvizsgáló főépületének tetőteraszára, ahol a kelő telihold felszíni képződményeit csodálhatják meg.
Holdkelte: az égi kísérő lassan előbukkan a horizont alól és felfedi káprázatos felszíni képződményeit. Fekete színű bazalt óceánok, csontfehér hegyvonulatok és hatalmas sugársávos kráterek bűvölnek el.
Az eseményen bemutatott objektumok eltérhetnek az előre meghirdetettektől, tekintettel az éppen aktuális légköri viszonyokra.