Egyéb

Az Oroszlán sörénye és a Hold különleges krátercsodái. Holdfotózással!

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2022. május 12. (csütörtök) 21:15
Ár: 3600 Ft

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Süllyedés, zsugorodás, feltöltés és becsapódás. A Hold nyugati pereméhez közeli holdkráterek vizsgálata közben, saját szemével ismerkedhet meg e fogalmakkal. Sőt, előtte egy szoros kettőscsillag elbűvölő látványával élesítik szemeiket! 
Algieba (Gamma Leonis): Arab nevének jelentése az "oroszlán sörénye". A közel 130 fényév távolságban tündöklő szoros kettőscsillag sárgás, illetve narancssárgás csillagai több mint 600 év alatt kerülik meg egymást. A kevesebb mint 5 ívmásodperces látszó távolságuk azonban nem foghat ki távcsövükön!
Hold, Aristarchus és Herodotus kráter: A rendkívül fényes, suvadásos falú Aristarchus kráter, és a lávával feltöltött Herodotus kráter kontrasztos párost alkotnak. Közülük ered egy sötét, mély, kanyargózó rianás, a Schröter-völgy, ami egy régi, kiürült lávacsatorna a Holdon.
Gassendi kráter: A Mare Humorum (Nedvesség Tengere) északi szélén fekszik a 110 km átmérőjű Gassendi kráter. Lávával feltöltött alján megpillanthatják hatalmas rianásait, amik a kráterfenék süllyedése és zsugorodása során keletkeztek.
Schiller kráter: A déli félteke kráterekkel tűzdelt vidékén a Schiller különleges, ferde krátere mosolyog ránk. A 179 km hosszú, de mindössze 71 km széles elnyúlt kráter kialakulását egy lapos szögben becsapódó kisbolygónak köszönheti. Északkeleten a falai meredekek, míg délnyugati fala teraszosan lépcsőzik. A Hold túráról saját emlékfotóval térhetnek vissza, amit mobiltelefon adapter segítségével készítenek majd el.
Aggódsz, hogy borult lesz az idő? Ez sem szegje kedved, izgalmas és rendkívül látványos programelemekkel készülnek erre az esetre is, amit viszont csak ekkor láthatsz!