Egyéb

Inka 1946 ... egyedül én halok meg

Lengyel Intézet
2020. március 02. (hétfő) 18:00

Helyszín:

Lengyel Intézet
1065 Budapest, VI. kerület, Nagymező utca 15.

Filmvetítéssel emlékezik meg a budapesti Lengyel Intézet március 2-án 18:00 órakor a Kiátkozott Katonák Nemzeti Emléknapjáról székházában.

Az Inka 1946 ... egyedül én halok meg című, Wojciech Tomczyk drámája nyomán készült tévéfilm egy fiatal ápolónő, Danuta Siedzikówna „Inka” megrázó történetét mutatja be, akit 1946. aug. 28-án szörnyű kínzásokat követően gyilkolt meg a sztálinista terrorapparátus, még mielőtt 18. évét betölthette volna.
A program főhajtás a kommunizmus lengyel és magyar áldozatai előtt, a magyarországi Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja (február 25.) illetve a lengyelországi Kiátkozott Katonák Nemzeti Emléknapja (március 1.) alkalmából.
Inka sorsa, alakja egy a többezer tragikus, mártírhalált halt ellenálló közül, akik szembeszálltak az új, elnyomó szovjet hatalommal, s kiknek célja Lengyelország újjászervezése volt, szabad és demokratikus választások Lengyelországban. A kiátkozott katonák nem csak a harcokban vesztették életüket. Az antikommunista ellenállókat gyötrelmes kínzásoknak vetették alá, hamis vádak alapján elítéltek, börtönbe zártak, meghurcolták. Bár a Lengyel Népköztársaság konzekvensen ki akarta törölni őket a kollektív emlékezetből, a lengyelek nem feledték hőseiket. Emlékük a 90-es években új életre kelt. Ekkor született meg a "Kiátkozott Katonák" fogalma, a történészek pedig komolyan belefoghattak a kutatásba. 2011-től annak a napnak évfordulóján, amelyen a mokotówi börtönben kivégezték a Szabadság és Függetlenség Egylet vezetőségének utolsó hét tagját, ünnepeljük a Kiátkozott Katonák Nemzeti Emléknapját. A Kiátkozottak története ma az önrendelkezésért folytatott harc története, a bátorság és a szabadságvágy szimbóluma.


Inka 1946 ... egyedül én halok meg
Rendező: Natalia Koryncka-Gruz
Forgatókönyv: Wojciech Tomczyk
Zene: Paweł Szymański


A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.
A belépés díjtalan, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. A férőhelyek száma korlátozott.