Egyéb

Óriásbolygók és holdháromszög

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2021. július 24. (szombat) 21:15
Ár: 3600 Ft

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Esti távcsöves bolygó és Hold megfigyelés a Svábhegyi Csillagvizsgálóban! 


Két legnagyobb óriásbolygónk, a Jupiter és a Szaturnusz felkeltében gyönyörködhetnek ezen az estén, akikhez a telihold is csatlakozik. Az este során először a Szaturnusz kel fel, majd közel egyszerre a Jupiter, és a telihold, éppen a Szaturnusz alatt. Bemelegítésként, a naplemente utáni szürkületben a kupola távcsőóriásával szemügyre veszik a nyári ég legszebb kettőscsillagait. Először a Hattyú fejét kirajzoló Albireo színpompás narancssárga és kékesfehér csillaga, majd a Delfin orrának mértani kettőse, a Gamma Delphini tekinthető meg.


Az este második részében a kutatóépület tetőteraszáról veszik szemügyre a kelő Holdat és az óriásbolygókat. A Szaturnusz felénk billenő éles gyűrűjével a legcsodálatosabb az összes planéta közül, mellett a Titan holdja mosolyog. A hatalmas Jupiter részletes korongján hullámzó peremű egyenlítői felhősávokat láthatnak, melyek pompás betekintést adnak a viharos gázbolygó életébe. Az este fénypontját jelentő narancsos Hold nyugati peremén már kezdenek kirajzolódni az alakzatok. Szemügyre vehetik a Gauss és Endymion krátereket, és az egzotikus, ritkán látott holdperemi tengereket, a Mare Humboldtianumot, Mare Marginist, és Mare Smythiit.

Aggódsz, hogy borult lesz az idő? Ez sem szegje kedved, izgalmas és rendkívül látványos programelemekkel készülnek erre az esetre is, amit viszont csak ekkor láthatsz! A hangulat és jókedv garantáltan napsütéses lesz!