Egyéb

Pécsről a japán császár színe elé

Online nézhető ONLINE
2021. március 17. (szerda) 14:00

Pécsről a japán császár színe elé - Palanovics Norbert Magyarország tokiói nagykövetével Dr. Tarrósy István, a PTE nemzetközi igazgatója beszélget.


Dr. Palanovics Norbert, Magyarország tokiói nagykövete Pécsett született. Tanulmányait a szülővárosában kezdte, és ott is járt egyetemre. Diplomáját a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán szerezte. Japánba először egy egyetemi csereprogram keretében, 2002-ben érkezett. Egy évet töltött az oszakai Kanszai Gaidai Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetem akkori japán partnerintézményében, ahol ázsiai tanulmányokat hallgatott. A pécsi diplomavédést követően Mexikóban, az Universidad de las Americas-Puebla egyetemen oktatott.
2004-ben visszatért Japánba, hogy a Nagojai Egyetemen kezdje meg doktori tanulmányait. A PhD fokozathoz szükséges kutatásaival párhuzamosan tudósítóként tevékenykedett. A szigetországot ismert és kevésbé ismert oldalairól mutatta be a magyar újság- és magazinolvasók számára. Interjút készített japán miniszterelnökökkel, üzletemberekkel és fontos eseményekről, többek között a hokkaidói G8 csúcstalálkozóról, 2011-ben pedig a tragikus kelet-japán földrengésről, cunamiról és a fukusimai atomerőmű balesetről is tudósított.
Doktori disszertációját, amelyet japán külpolitikájának segélypolitikai és békeépítési aspektusairól írt, 2008-ban védte meg a Nagojai Egyetemen. Több cikket és könyvfejezetet publikált a témában, később pedig vendégelőadóként tért vissza a Nagojai Egyetemre.
A doktori védést követően Magyarország patinás és talán legismertebb élelmiszeripari vállalata, a Pick Szeged a cég tokiói képviseleti irodájának megalapításával bízta meg. Ezt vezette egészen 2016-ig, nagyköveti kinevezéséig. Nevéhez fűződik a mangalica brand bevezetése a japán és az ázsiai piacra, valamint a Pick Szeged termékeinek megjelenítése a kelet- és délkelet-ázsiai országokban. Nagyköveti megbízólevelét 2016. decemberében adta át Akihito japán császárnak.
Palanovics Norbert hobbijai közé tartozik az utazás, a sport, a gasztronómia és a filmek. A magyar és a japán nyelv mellett angolul, spanyolul és németül beszél.