Egyéb

Szegedi Nemzeti Színház: A kör négyszögesítése 2. rész

Online nézhető ONLINE
2020. május 20. (szerda) 10:00

Szegezdi Róbert vezetésével Valentyin Katajev A kör négyszögesítése című művéből készült hangjáték a Szegedi Nemzeti Színházban.


Az elmúlt időszakban számtalan versmondást, meseolvasást, előadást hallhatott és láthatott az interneten a közönség, a színdarabból készült hangjáték azonban újdonság az online kínálatban.


A cím önmagában egy lehetetlennek tűnő mértani feladat: egy adott kör területével egyenlő területű négyzet szerkesztése. Valentyin Katajev vígjátékában egy ma már letűnt korszak hajnalán, 1921-ben, hasonló feladattal birkóznak meg főhőseink, valahol Moszkvában, egy albérleti szobában. Két friss házaspár elveszve az izmusok ideológiáiban, összeköltözésük napjától küzdenek a szocialista családerkölcs, az ágyrajáró költő barátjuk, és az ajtó előtt veszteglő kerékpár akadályaival. Az első titkolózások, veszekedések után lassan, de egyre biztosabban ismernek rá teljes szabadságuk-boldogságuk zálogára: az igazi szerelemre, és már nem csak a szobában, az ágyként funkcionáló utcai padon, a vacsorán, hanem előbb-utóbb házastársaikon is osztoznak.


Rádióra alkalmazta és rendezte - Szegezdi Róbert