Egyéb

Töredékek a magyar zsidóság történetéből 3-4. rész

Online nézhető ONLINE
2021. február 01. (hétfő) 19:00 - 2021. február 07. (vasárnap) 22:00

A magyar zsidóság több mint 2000 éves történetét a „Töredékek a magyar zsidóság történetéből” című filmsorozat segítségével ismerheti meg az érdeklődő. A történet Pannóniából indul, időszámításunk szerint 225 körül, egy Cosmius nevű állomásfőnökkel, az egykori intercisai (ma Dunaújváros) „zsidók zsinagógájának” elnökével, és a világhírű Budapesti Rabbiképző Intézet létrejöttén át, napjainkig követi a magyarországi zsidóság történetét. Raj Tamás író, tanár, a tudós rabbi bölcsességével fűzi össze a különböző történelmi korszakokból fennmaradt fontos töredékeket. Segítségével a sorozat olyan tudást ad át a magyar zsidóság és így a magyarság történetéről, amely eddig a nagyközönség számára szinte ismeretlen volt.


III.rész:


Csodarabbik. Vallási felvilágosodás. Chorin Áron, a zsidó vallás modernizálása. Vallási eltérések. Zsinagóga-típusok. Vita az orgona elhelyezéséről. Kecsege pör. Rákóczi szabadságharc. Kurucok és labancok. Mária Terézia. Türelmi adó. II. József. A zsidóknak német iskolák és német családnevek. Zsidó foglalkozások. A reformkor és a zsidóság. Egyenjogúsító törekvések. Deutsch és fia, hatvani cukorgyár. A Nyugat létrehozása. A tatai Farkasházi Fischer Mór és a Herendi porcelángyár. Újpest születése. Lőwi Izsák. Szabadságharc. Zsidók tiszti rangban. A szabadságharc után: Haynau bosszúja.


IV.rész:


Haynau után. A Bach-korszak. Fejlődik a gazdaság. A zsidóság gyárakat, üzemeket hoz létre. Wolfner-féle bőrgyár, Herz és a Pick-szalámi története. Szőlő és bortermelés Hegyalján, A világhíres Tokaji története. Balatonfüredi szívkorház, Österreicher-Mannes József. Hévízi gyógyfürdő, Reischsl Venczel és Schulhof Vilmos története. Báró tolcsvay Korányi Frigyes, Korányi Sándor, Hirschler Ignác és a zsidó emancipáció. Hogyan alakul a magyarországi zsidóság számaránya. Szervezetben való egyesülés és belharcok. A kongresszusi zsidóság, az ortodox hitközség, és a status quo ante közössége. Három zsinagóga épül Pesten.


Zene: Róth Péter


Vágó: Kollányi Judit


Narrátor, szakértő: Raj Tamás


Író, operatőr, rendező, producer: Dénes Gábor