Egyéb

Várból Palota - séta a Budai Várban

Várkert Bazár
2020. október 31. (szombat) 15:00

Helyszín:

Várkert Bazár
1013 Budapest, I. kerület, Ybl Miklós tér 4.

A sétán megtudhatjátok, hogyan vált az Anjou királyok erődjéből Zsigmond, Európa egyik legbefolyásosabb uralkodója nyomán fényűző hatalmi központ, melyet Hunyadi Mátyás és felesége, az olasz Beatrix királyné a reneszánsz szellemében tovább gazdagított és bővíttetett. Az uralkodó és a királyi udvartartás kiváltságos életén túl az egyszerű budai polgárok világába is bepillantunk, megismerjük az első budai zsidónegyed történetét, és azt is, hogyan zajlott a messze földön híres budai vásár, sőt azt is megtudjuk ki volt Zsemlyesütő Gábor.


Hunyadi Mátyás csillogó udvarát nem sokkal később követte a török megszállás, 150 évre meghatározva Magyarország történetét. Megismerjük az Egri csillagok szereplőinek színes világát, megtudjuk, kik voltak a várvédő és -ostromló hősök, Abdurrahmán Abdi utolsó budai pasa, Savoyai Jenő, Lotharingiai Károly, és az is kiderül, mi köze van a türbéjéről híres Gül Babának a Várnegyedhez.


Hogy hol épültek fel a királyi rezidencia első épületei, melyek Mária Terézia háláját fejezték ki a magyar rendek számára, ahogy azt is elmeséljük, végül miért nem uralkodók, hanem apácák és tudósok foglalták el a királyi palota termeit.
Sétánk 19. század végi állomásain Ferenc József és Erzsébet királyné várbéli tartózkodásairól mesélünk, a Palota mai formája ugyanis nagyrészben nekik köszönhető. Óriási építkezések kezdődtek, hogy az egyre több időt Budán töltő császári és királyi pár rangjához illő helyen fogadhassa magyar vendégeit.


Felfedezhetitek, milyen volt az élet a béke rövid, két világháború közötti éveiben a Budai Várban, bepillantva Horthy Miklós kormányzó rezidenciájának világába, a diplomáciai találkozókon át a gardenpartykig. Felidézzük a II. világháborús ostrom keserves napjait: elmeséljük, hol húzta meg magát a várban maradt polgári lakosság a bombázások elől menedéket keresve, és azt is, mi minden veszett oda a Palotanegyedből a pusztítás, a háború után pedig a tudatos rombolás által.

A sétát a rendszerváltást követő események zárják, milyen felújítások és funkcióváltások történtek a Várnegyedben és mi várható a közeljövőben.


A séta időtartama 60 perc.
Indulás a Mikve Galéria (1014 Budapest, Palota út 1.) bejáratától.