Egyéb

Zene és Képzőművészet - Népzene, népművészet és a modern művészet zenei forrásai

Várkert Bazár (YBL6 Művészeti Tér)
2024. április 11. (csütörtök) 18:00
Ár: 2900 Ft

Helyszín:

Várkert Bazár (YBL6 Művészeti Tér)
1013 Budapest, I. kerület, Ybl Miklós tér 4.

Szeretjük a zenét és szeretjük a képzőművészetet is. Egy intenzív zenei élmény képeket varázsol elénk, egy festmény láttán pedig ritmusok, harmóniák „szólalnak meg” bennünk. Tán bele sem gondoltunk még abba, hogy a zene és a képzőművészet közötti kapcsolat nemcsak véletlenszerűen erősíti a befogadói élményt, hanem tudatos alkotói szándék is állhat a háttérben. Számos zeneműnek van „képes” címe, de a képzőművészetben is léteznek dalok, szonáták és szimfóniák. A két műfaj kapcsolata sokrétű, történetileg szinte az ősidőkig nyúlik vissza. Előadás sorozatunkban ezt a kapcsolatot szeretnénk minél több oldalról megvilágítani, említést téve többek között az operák képi világáról, a zenészportrékról, sőt még a hanglemezborítók stílusairól is.

A 19. század a nagy nemzeti mozgalmak megszületésének korszaka volt. Nemcsak a politikai értelemben vett nemzetállamok jöttek létre, hanem erős igény jelentkezett a nemzetek önképének megteremtésére, a nemzeti hagyományok kiaknázására és a nemzeti szimbólumok megalkotására is.
A nemzeti stílus megteremtését a zenében, a képzőművészetben, sőt még az építészetben is célul tűzték ki. Gyökereire az ekkoriban fölfedezett népművészetben és népzenében találtak rá, amelyek korszakokon és stílusokon átívelően mai napig hatással vannak a művészetre.

Közreműködik  dr. Bellák Gábor művészettörténész és a Budapesti Filharmóniai Társaság zenészei