Fesztivál

7. Budapesti Klasszikus Film Maraton

Wim Wenders előadó

Helyszín:

Uránia Nemzeti Filmszínház
1088 Budapest, VIII. kerület, Rákóczi út 21.
Toldi mozi
1054 Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.
Francia Intézet
1011 Budapest, I. kerület, Fő utca 17.
Art+ Cinema
1073 Budapest, VII. kerület, Erzsébet körút 39.
BMC - Koncertterem
1093 Budapest, IX. kerület, Mátyás utca 8.
Szent István tér
1051 Budapest, Szent István tér

A Budapesti Klasszikus Filmmaraton, a restaurált klasszikusok nemzetközi filmfesztiválja 2024. szeptember 17. és 22. között hetedik alkalommal kerül megrendezésre.
Idén is lélegzetelállító filmes kalandra hívják a közönséget a 110 éves magyar animáció és a sci-fi világába. Történelmi filmekkel, vígjátékokkal, élőzenés filmkoncertekkel, izgalmas vetítésekkel és konferenciával várják a közönséget.
A vetítéseknek az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi, a Budapesti Francia Intézet, az Art+ Cinema és a BMC adnak otthont, de lesznek nagyszabású, ingyenes szabadtéri vetítések is Budapest egyik legszebb pontján, a Bazilika előtti Szent István téren.
Az idei programban ismét számos restaurációs premier és filmtörténeti ritkaság várható – vendégekkel, alkotókkal, közönségtalálkozókkal.
A fesztivál díszvendége Wim Wenders, a világ kortárs filmművészetének meghatározó alakja lesz. Nagy sikerű életművének 12 alkotása lesz látható nagyvásznon, felújítva, köztük a Párizs, Texas és a Berlin felett az ég. A rendező Budapesten veszi át a 2024-es FIAF-díjat. A Filmarchívumok Nemzetközi Szövetsége (FIAF) 2001 óta évente díjazza azokat a kiváló filmes személyiségeket, akik elkötelezettek a világ filmörökségének megmentése iránt.
A Budapest Classics Lab konferenciának is otthont adnak, ahol a világ minden tájáról érkező filmes szakemberek mutatják be a filmtörténet izgalmas fejezeteit és a legújabb archív felfedezéseket.