Fesztivál

FolkAréna 2023 - XLII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár

Papp László Budapest Sportaréna
2023. április 14. (péntek) 19:00 - 2023. április 16. (vasárnap) 22:00
Ár: Felnőtt napi jegy: 2.950 Ft Gyermek napi jegy: 1.450 Ft

Helyszín:

Papp László Budapest Sportaréna
1143 Budapest, XIV. kerület, Stefánia út 2.

Az élő népművészet összművészeti fesztiválja a Táncház Egyesület rendezésében, széleskörű szakmai összefogással valósul meg. A következő, immár negyvenkettedik alkalomra, 2023. április 14-16. között kerül sor. A fő helyszín idén is a Papp László Budapest Sportaréna lesz, ahol a küzdőtéren zajlanak majd az egymást váltó táncházak forgataga és a népművészeti vásár, valamint az esti gálaműsorok, de az összes további kisebb-nagyobb termet is kitöltik párhuzamosan futó programokkal.


A Táncháztalálkozó az UNESCO-listán szereplő és hungarikumnak nyilvánított táncház módszer nagy ünnepe, kiváló minősítéssel díjazott Folklór Fesztivál és minősített európai kulturális fesztivál. Története igazolja, hogy ez az esemény a hagyományos népművészet és a színpadi előadóművészet, falu és város, az archaikus és a modern izgalmas egymásra hatásának eleven megjelenítése, a nagyközönség aktív közreműködésével.


Péntek este „Halljunk szót…!” címmel a Fonó Budai Zeneházban koncerttel egybekötött nyitótáncház veszi kezdetét, ahol a világ minden részéről érkező táncházkedvelők találkozhatnak.


A negyvenkettedik Táncháztalálkozó április 15-16-án, szombaton és vasárnap a Budapest Sportaréna küzdőterén az ezúttal közép-magyarországi régiót bemutató Aprók Bálja programrésszel indul, melynek különlegessége, hogy a küzdőtéren a gyermektáncosokkal együtt a közönség is részt vesz a táncokban, mindenki kipróbálhatja magát a népi játékokban és ügyesség versenyekben. Az ezt követő tánchagyományaink programrész táncházak és bemutatók sorozata, a folklórban leggazdagabb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek felsorakoztatásával. A néptáncokkal csak most ismerkedők az élő zenére tanulhatják, akik tudják, szabadon táncolhatják az egymást követő, más és más hangulatú táncainkat a Sportaréna küzdőterén.


Ezzel párhuzamosan a kamarateremben Tücsökringatóval és Kőketánccal az ovis gyermekeket szórakoztatjuk. „Ókútból friss víz” c. koncertsorozat műfaji határok nélkül programmal azt az üzenetet kívánják közvetíteni, hogy a zenei folklorizmust egymástól eltérően megközelítő alkotások egymást kiegészítve még erősebben képesek lehetnek a népművészetben rejlő értékeket kiemelni.


A szombat esti Gála műsorán fellépnek Magyarország kiemelkedő néptáncegyüttesei, hagyományőrző együttesei és a határon túlról érkező népművészek. A programot a küzdőtéren zajló Táncház a javából teszi teljessé.


Vasárnap a Magonc nyitányt követve az Aprók Bálja második részére kerül sor, ami mellett a kézműves foglalkozásokon is garantált az azonnali sikerélmény.


Ezt a Minden Magyarok Tánca programrész követ, ami a Kárpát-medence határon túli tájain és a távoli országokban élő magyar néptáncosok és népzenészek nagyszabású eseménye.


Ezen a napon is folytatódnak a küzdőtéri tánctanítások és bemutatók.


Ezzel párhuzamosan az emeleti kamarateremben Ínyenc-táncház lesz, amit Kamasz táncház követ, ahol a „Fölszállott a páva” tehetségkutatóból megismert Sarjú Banda zenél majd. A programban megtalálható lesz Novák Ferenc tánctörténeti előadása, valamint a „Családban marad – táncos generációk műsora”. A vasárnap esti Gálán Mohácsy Albert és Nagy Zsolt: 14 Banda “Üzenet” című CD-jének bemutatása kerül sorra táncosokkal kiegészítve.


A hétvégét az Aréna küzdőterén Össztánc zárja.


A Táncháztalálkozó egyik nagy vonzerejét a Népművészeti Kirakodóvásár jelenti, amely a hagyományos tárgyalkotás, valamint az abból táplálkozó képző- és iparművészet együttes megjelenése, régi és új tárgyak, a funkcionális esztétikum bemutatója. A programot mindkét napon fotókiállítások, könyv- és CD-bemutatók, valamint filmvetítések gazdagítják.