Fesztivál

LUX Filmnapok 2023

Uránia Nemzeti Filmszínház
2023. május 09. (kedd) 19:00 - 2023. május 12. (péntek) 22:00
Ingyenes

Helyszín:

Uránia Nemzeti Filmszínház
1088 Budapest, VIII. kerület, Rákóczi út 21.

Május 9. és 12. között ismét az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be az Európai Parlament és az Európai Filmakadémia közös filmművészeti díjára, a LUX közönségdíjra jelölt filmeket. A rangos nemzetközi fesztiválokon sikerrel szerepelt alkotások közös vonása, hogy mind aktuális társadalmi jelenségekkel foglalkoznak, olykor drámai, máskor humoros formában.


Az európai filmművészet sokszínűségét ünneplő LUX közönségdíj az Európai Parlament és az Európai Filmakadémia közös filmművészeti díja. Az elismerésre – hasonlóan elődjéhez, a 2007-ben alapított LUX filmdíjhoz – minden évben olyan alkotásokat jelölnek, amelyeket összeköt az európai identitás sokrétű kérdésköre és aktuális társadalmi, politikai, kulturális kérdések érzékeny és hiteles ábrázolása.
Idén már öt jelölt film versenyez a díjért, a válogatás így a témák, megközelítések és vizuális megoldások korábbinál is szélesebb választékát nyújtja.
A jelölt filmek közül négy alkotást idén is az Urániában tekinthetnek meg az érdeklődők, egy film pedig online vetítés keretében kerül a hazai közönség elé.
A május 9-én, az Európa-napon induló urániabeli vetítéssorozatra egy online kvízjáték kitöltésével lehet jegyeket nyerni az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája honlapján, a www.europarl.hu oldalon április 20. és május 3. között.


Direkt link a játékhoz.


A vetítésekre a belépés díjtalan!