Kiállítás

AD ASTRA… A színek metafizikája Balogh Ádám festményein

Balogh Ádám festőművész
Aranytíz Kultúrház
2024. május 02. (csütörtök) 18:00 - 2024. május 31. (péntek) 18:00

Helyszín:

Aranytíz Kultúrház
1051 Budapest, Arany János utca 10.

Balogh Ádám festőművész és fotográfus legújabb sorozata költőien érzékeny megfogalmazásban tálalja a színek homályba vesző természetfelettiségét. Az ecsetet csak alig látó olajképek formavilágában nehéz konkrét alakzatokat, narratív elemeket megfigyelni. A lágyan artikulált, titokzatos ködfoltok létrehozásában felbontja a gravitáció szabta földhözragadt hétköznapiságunk materiális korlátait.

Az absztrakt festészet korábbi generációinak számos mesterével szemben Balogh Ádám képein nem szerepelnek tiszta színmezők, legtöbbször mi magunk sem tudjuk azonosítani, hogy milyen árnyalat újrateremtését valósítja meg a szemünk előtt. Az alkotói folyamatban használt tárgyak, textíliák, kézmozdulatok lenyomatai sem exaltált gesztusként, hanem szinte transzcendens, megfejtendő lenyomatként tárulnak fel a festményen.

A nézőben kialakuló misztikus megfoghatatlanság érzése, az univerzum méretarányainak intim megélése, illetve a formavilág korallzátonyokat idéző természetközeli meditációja mind a festő tudatosan felépített koncepciójának részei. Balogh Ádám képei képesek a gyorsaság kényszerében szenvedő 21. században a művészet szakralitásának újrafogalmazására.

Balogh Ádám festményeit az elmúlt években kiállították London, Bécs, Párizs, New York és Madrid művészeti eseményein, de magyar közönség számos alkotását most első alkalommal láthatja az Aranytíz tárlatán. (Antalffy Péter történész)

Hozzászólások