Kiállítás

Az 1848-as Szabadságharc reliquiái, világháborúk

Smidt Múzeum
(nincs beállítva)

Helyszín:

Smidt Múzeum
9700 Szombathely, Hollán Ernő utca 2.

Az 1848-as szabadságharc relikviái között sok érdekességet találunk: érdemes kiemelnünk az aradi vár és a Nemzeti Bizottmány pecsétnyomóját, Aulich Lajos vértanú poharát, Kossuth Hírlapját 1848-ból, a Nemzeti Dal Pozsonyban nyomtatott első példányát, Lenkey János honvédtábornok tarsolyát és Balassa János 48-as orvosprofesszor ezüst díszkardját.

A viselettörténeti emlékek közül figyelmet érdemel Bátori Schultz Bódog 48-as tábornok csuklyás köpenye, tarsolya és kardja.

A szabadságharc bukását követő szomorú időszakot rendőrbot, pisztoly, börtönemlékek, valamint az aradi vértanúk bitófái idézik - az utóbbiakből különböző darabokat tekinthetünk meg.

Az I. világháborút Ferenc Ferdinánd trónörökös képe vezeti be, aki a szarajevói merénylet áldozata lett. Osztrák-magyar és orosz puskák, hadfelszerelési tárgyak, drótvágó ollók, gyalogsági ásó, tölténytáska, gázálarcok, ezredkürtök, a hegyi harcok és a hadifogoly munkák emlékei idézik fel a háborús éveket.

Az emlékpoharak mellett szobrok, vázák, perselyek, tányérok is megtekinthetők. A tablókon osztrák-magyar katonai kitüntetéseket és sapkajelvényeket láthatunk. Nem hiányozhat a kiállításról Ferenc József, Vilmos császár, valamint Ferenc József és Erzsébet közös arcképe sem.

A terem közepén álló katonai viseleti anyagból Toldy Gyula tüzérszázados uniformisát és Massijon altengernagy tengerész egyenruháját, illetve Cziráky gróf aranykulcsos kamarás egyenruháját emeljük ki. Érdekes még a szalmából fonott katonai őrcsizma, melyet havas, hideg télben használtak őrség idején a katonák; a tábori vaskályha is a fagyos időket juttatja eszünkbe.

A kiállítást egy gazdag fegyvergyűjtemény egészíti ki, melyben megtalálhatjuk mind Vas Megye, mind az Osztrák-Magyar Monarchia, mind pedig a környező országok arzenálját. A vitrinekben helyet kapnak a szabadságharc fegyverei mellett, a világháborús kardok, szuronyok, puskák. A gyűjteményben díszkardok, párbajvívó kardok és millenniumi díszszablyák is megtekinthetők.

Hozzászólások