Kiállítás

Festmények, szobrok a 19-20. századból

Smidt Múzeum
(nincs beállítva)

Helyszín:

Smidt Múzeum
9700 Szombathely, Hollán Ernő utca 2.

A képzőművészeti gyűjteményt a bútorkiállítás megtekintésével párhuzamosan, az egyes enteriőrök kiegészítőjeként tekinthetjük meg.

A barokk szobában látható többek között Pázmány Péter hittudós, a nagyszombati egyetem alapítójának képmása. Itt található Dorffmaister István alkotása - Krisztus a keresztfán címmel, valamint II. Rákóczi Ferenc portréja, mely egy ismeretlen osztrák festő keze munkáját dicséri.
A falivitrinben ikonok, kolostori munkák és faszobrok állnak; ezek közül kiemelkednek a Mária a Gyermekkel és a Krisztus és az emmausi tanítványok című művek.

A biedermeier stílusú szobában Sterio Károly (1821-1862) neves festőművész néhány olajfestménye, aquarellje látható. Említést érdemelnek: Klapka György, Görgey Artúr, a Zongorázó nő című művei és önarcképei. Előttük a művész festőállványa és széke áll.
E teremben láthatjuk a múzeum képzőművészeti anyagának kiemelkedő darabjait. Barabás Miklós (1810-1898): Horgászfiú című alkotását, Orlay Petrich Soma (1822-1880): Petőfi című képét, s Munkácsy Mihály (1844-1900): Krisztus Pilátus előtt című monumentális alkotásából egy tanulmányrészletet.

Hozzászólások