Kiállítás

Gönci András ARAX munkái

FUGA
2024. május 30. (csütörtök) 17:00 - 2024. június 23. (vasárnap) 19:00

Helyszín:

FUGA
1052 Budapest, V. kerület, Petőfi Sándor utca 5

Egy elfelejtett - de talán lassan újraéleszthető - belsőépítészeti alapanyag és dekoreszköz. Az ARAX.

Gönci András mérnökként és textiltervezőként is meghatározó szerepet játszott a 60-as 70-es évek közösségi épületeiben látható textil - nemez - filc faliképek létrehozásában.

A kiállítást megmaradt munkák bemutatásán túl a technológiát is ismereteti - és - egy esemény keretében - felmutatja a technika és gyártás feltámadását is.


"A Képző és Iparművészeti Gimnázium képzős osztályában érettségiztem 1961.-ben. Felvettek az Iparművészeti Fóiskola textiltervező szakra ahol három évig tanultam majd a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki karán textilgépész diplomát szereztem 1969-ben

A diploma megszerzése után az akkori Textilipari Kutató Intézetbe kerültem / ma Innovatex / tudományos munkatársként. Első nagyobb felAdatom a magyarországi textilhulladék gazdálkodás vizsgálata volt.

A munka kapcsán a hulladék hasznosító vállalat / TEMAFORG /
felkért egy szakértői kőrutazásra, hogy a fejlesztés irányát meghatározandó a megfelelő technológiák közül válasszunk. Az akkori viszonyoknak megfelelően Csehszlovákiában és a Német Demokratikus Köztársaságban jártunk. Két hasonló technológiát választottunk. A gépek hamarosan megérkeztek Magyarországra és a cég Kunszentmiklósi gyárába kerültek.

A témában engem továbbra is foglalkoztattak. Mivel művészeti képzettségem volt és eredetileg textiltervező művésznek készültem, a kutakodást ebbe az irányba folytattam. A TEMAFORG akkori vezérigazgatója Lukács Béla támogatta az ilyen irányú kísérleteimet. Saját felszerelt üzemet rendeztünk be Budakalászon.

Az eljárást és a termékeket ARAX védjeggyel láttuk el. A rendkívül gazdag alapanyag választékból eleinte textil faliképeket készítettünk jeles iparművészek bevonásával. Első bemutatkozásunk a Divatcsarnok Lotz termében volt, több kevesebb sikerrel. A kiállítás szakmai körökben keltett némi feltűnést és hozta a fejlesztés irányát.


Belsőépítészek, festőművészek , színházi kosztüm és díszlet tervezők jelentkeztek és adtak egyre izgalnasabb és szebb feladatokat. Mindez 50 éve tőrtént. 1977-ben felvettek a Művészeti Alapba, ettől kezdve saját jogon működhettem. Azóta mérhetetlenül sok munkát terveztem, kiviteleztem. Fő terület a belsőépítészet.


A legismertebb szállodák, vendéglátóhelyek, középületek, irodák, magánlakások, mozik, színházak tereiben láthatók munkáim. Hazai és külföldi kiállítások hosszú sora jelzi működésem sieres voltát. A munkák és kiállítások listáját külón oldalon részletezem. Jelen kiállítást, egyrészt visszatekintésnek,ásrészt a legújabb munkák bemutatására szánom.
Sok szeretettel Gönci András."

Hozzászólások