Kiállítás

Kincseink, az araukáriák - a brazil esőerdők óriásai Budapesten

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Központi Könyvtár
2024. április 22. (hétfő) 17:00 - 2024. május 18. (szombat) 18:00

Helyszín:

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Központi Könyvtár
1088 Budapest, VIII. kerület, Szabó Ervin tér 1.

Az erdők védelméről, veszélyeztettségéről világszerte és Magyarországon sokaknak Brazília esőerdői jutnak eszébe. A Föld Napja és a Fenntarthatósági Témahét alkalmából a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és Brazília Magyarországi Nagykövetsége együttműködésében nyílik a Kincseink, az araukáriák című kiállítás a FSZEK Központi Könyvtárában.


Az először hat éve Genfben bemutatott „A hatalmas erdő” kiállítás kilenc olyan kreatív, valamint gazdaságilag is nyereséges projektet mutatott be, amelyek a hat brazil biom erdeinek megőrzését tűzték ki célul. A „Kincseink, az araukáriák” tárlat egy fontos elemmel egészíti ki az erdők megőrzésére irányuló törekvést: az oktatással, amelyet a brazíliai Minas Gerais állam déli részén, Camanducaia városában található kis Araukária Iskola sikertörténetei illusztrálnak. Ebben a kis iskolában a diákok szívvel-lélekkel küzdenek az araukáriák védelméért.


Az araukária (Araucaria angustifolia) a brazil atlanti-óceáni erdők kincse, és kipusztulás veszélye fenyegeti. Előfordul Brazília déli részén, Minas Gerais állam dél-keleti részén (Serra da Mantiqueira), São Paulo államban, illetve Rio de Janeiro állam hegyvidéki régiójában. Brazilfenyő és paranáfenyő néven is ismert. A helyi közösségeket különleges érzelmi szálak fűzik a fákhoz, melyek kiemelkednek a tájból szépségükkel, jellegzetes leveleikkel és mindazzal a szimbolikus jelentéssel, amelyet képviselnek.


Brazília déli államaiban (Rio Grande do Sulban, Santa Catarinában és Paranában) az araukáriákat a régió jelképének tartják, az ott élő ősi bennszülött törzsek pedig különböző legendákkal magyarázzák a fák eredetét és sajátosságait.


Jelen kiállítás a 2024-es Fenntarthatósági Témahét keretében szeretné megismertetni a magyar közönséggel nemcsak magát a különleges araukária fát, és azt az élővilágot és számos értéket, amely hozzá kapcsolódik, hanem azt is, hogy az oktatás segítségével hogyan lehet a megmentésére törekedni, hogyan lehet jelentőségét a gyermekekhez is eljuttatni.


A kiállítás 2024. május 18-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

Hozzászólások