Kiállítás

Laura ideges - A METU diákjainak kutatási projekt kiállítása

Kiscelli Múzeum
2024. június 01. (szombat) 16:00 - 2024. június 22. (szombat) 22:00

Helyszín:

Kiscelli Múzeum
1037 Budapest, Kiscelli utca 108.

Ki Laura? És mitől ideges? Van-e olyan, hogy mintha-firka? Ha van, mitől mintha? És ha nem igazi firka, akkor mégis micsoda?


A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Leletmentés tematikájú integrált kurzusának Animáció MA, Divat- és textiltervezés MA, Fotográfia BA, Képi ábrázolás BA, Mozgókép BA Operatőr szakirány és Tervezőgrafika BA és MA szakos résztvevői ezeknek a kérdéseknek eredtek a nyomába. A hallgatók Branczik Márta, a Kiscelli Múzeum Építészeti Gyűjteményének főmuzeológusa segítségével a Déli pályaudvar egy rejtett műalkotását fedezték- és dolgozták fel.


A hallgatók először megismerkedtek a Déli pályaudvar történetével és az 1973-ban átadott eredeti épületegyüttes ma is látható elemeivel, majd az épületek egy rejtett műalkotását, Szerdahelyi Laura belsőépítész 1972-ben készült munkáját választották kutatási témául és inspirációs objektumként: a pályaudvar telefonfülkéinek zománcburkolatát a gyárilag rájuk égetett falfirkákkal. A kiállítás megidézi a Déli pályaudvar telefonfülkéit, az eredeti telefirkált paneleket. A Szerdahelyi Laurával készített interjú, melyben a technikáról, motivációiról mesél, a kagylót felemelve hallható, és a falfirkák egy részének forrására is fény derül.


A Laura ideges című kiállítás a METU és a BTM Fővárosi Képtár-Kiscelli Múzeum ezen együttműködésének, kutatási projektjének eredményét mutatja be, melyhez a látogatók is hozzátehetik a magukét.


A projektben részt vevő METU-s hallgatók: Biró Eszter, Buzássy Honóra Patrícia, Csordás Viktória, Durkó Mária, Ferenczi Beáta, Gillich Bettina, Gulyás Botond Tóbiás, Hadi Kornélia, Holinka Orsolya Kinga, Menyhárt Tünde, Nagy-Kaiser Anita, Orosz-Rokszin Tiffany, Peitl Berta, Tóth Róza


Projektvezető: Eperjesi Ágnes képzőművész, a METU oktatója


Köszönet a Fővárosi Képtár-Kiscelli Múzeum munkatársainak: Aczél Eszter, Árvai Mária, Branczik Márta, Gál Csaba, Páldi Lívia


Külön köszönet: Bánki Zsolt, Menyhárt Gábor, Menyhárt Géza, Szerdahelyi Laura


Helyszín: Emeleti folyosó

Hozzászólások