Kiállítás

Mesterség és művészet szalmából

Helyszín:

SZALMA-KINCS-TÁR - Nemzetközi Szalmagyűjtemény
7720 Zengővárkony, Arany János utca 69.

A mintegy 400 darabból álló, a világ számos országából származó kollekció az alapja ennek az Európában is egyedülálló tárlatnak, mely a mesterség és a művészet, a hagyomány és modernség szoros kapcsolatát tükrözi. A számos országban évszázadokon keresztül élő szalmafonó hagyományok bemutatásán túl a jelenkori, modern, művészi - de az adott ország kultúrájában gyökerező - megfogalmazásoknak is helyet ad. A kiállított tárgyak között számos ritkaság található (pl. 19. századi szalmaintarzia, indián rituális kalap).

A kiállítás bemutatja a szalmából készíthető tárgyak sokféleségét, összefoglalja mindazon eljárásokat, amelyekkel a szalmából kultikus, használati és dísztárgyakat lehet készíteni, továbbá bemutatja a különböző módszerekhez használatos eszközöket, szerszámokat is. A tematikus gyűjtemény alapja a benne található tárgyak közös anyaga, a szalma (búza, rozs, rizs stb.), de a magyarországi, erdélyi és bácskai szalmatárgyakon kívül, gazdag anyagot találunk itt Mexikóból, Svájcból, Japánból, Hollandiából, Angliából, Ausztráliából és Amerikából is. A szalmafonás történetét és a más európai szalmaközpontokat bemutató rész mind néprajzi, mind történeti szempontból olyan értékekre hívja föl a látogatók figyelmét, amelyeket az anyag egyszerűsége, hétköznapisága miatt nem mindig veszünk észre.

A gyűjtemény - melyet a wohleni Freiamter Strohmuseum (Svájc) és a Luton Museum (Anglia) is támogattak, valamint a kaliforniai Museum of American Straw Art testvér intézménynek ismert el - nemcsak a szalmafonóknak, hanem a kutatóknak, néprajzosoknak is számos újdonságot tartogat; a nemzetközi összehasonlító tárgyi néprajzzal foglalkozó kutatóknak forrásul szolgálhat. A faluba érkező turistáknak pedig - az eltelt négy hónap alatt közel 3000 látogatója volt - igazi esztétikai élményt kínál.

Hozzászólások