Kiállítás

Németh Miklós és Családja: Virágzás

Léna & Roselli Galéria
2024. június 13. (csütörtök) 17:00 - 2024. július 14. (vasárnap) 16:00

Helyszín:

Léna & Roselli Galéria
1052 Budapest, Galamb u. 5.

A művészről:
Németh Miklós magyar festőművész, 1934-ben született Budapesten, 2012-ben halt meg.
A német expresszionizmus által nagymértékben befolyásolt Németh a magyar modernista mozgalomhoz való jelentős hozzájárulásáról nevezetes. Festményei gesztusszerűek és organikusak, miközben az ábrázolásmód és az absztrakt között mozognak, gyakran tájképeket, aktokat és portrékat ábrázol. Témaként elsősorban a virágok, a tájképek, a bohócok, a szerelem és a vágy kerültek előtérbe.
Jellegzetesen világos palettája gyakran tartalmazott erősen körvonalazott formákat és grafikus, lineáris kompozíciókat. A szocialista realizmus népszerű stílusát elutasítva Németh ehelyett a természetből merített ihletet, és „A vulkán festőjének” nevezte magát, mivel vonzódott a kihűlő láva vizuális tapinthatóságához, amely a festékkezelését inspirálta.
Mindenre festett, ami a keze ügyébe került, az újságpapírtól kezdve az edényeken át a szőnyegekig, a kiállításon számos ilyen művet láthatunk, személyes tárgyai mellett.
Márffy Ödön festőiskolájában tanult 1950 és 1954 között. Mesterei Ilosvai Varga István, Gádor Emil, Tóth Menyhért voltak.
Dolgozott a tokaji és a telkibányai művésztáborban. Több magyarországi egyéni és csoportos kiállításon vett részt. Egyéni kiállítása volt a Műcsarnokban 1981-ben. Rendszeresen kiállított az Országos Akvarell Biennálékon.
Művei számos magán- és közgyűjteményben valamint múzeumokban megtalálhatóak.
Az első könyvét, melyet Zsellér Jenő írt a Léna & Roselli Galéria adta ki.


A kiállítás megtekinthető 2024. 06. 14. és 07.14. között hétfőtől péntekig 11:00-tól 16:00-ig vagy előzetes bejelentkezés alapján.
(Látogatási szándékát a lenaroselligallery@gmail.com email címen tudja jelezni)

Hozzászólások