Kiállítás

Nicolás Muller fotográfiái

Cervantes Intézet
2024. május 22. (szerda) 10:00 - 2024. július 20. (szombat) 18:00

Helyszín:

Cervantes Intézet
1064 Budapest, VI. kerület, Vörösmarty utca 32.

Az életének nagy részét Spanyolországban töltő Nicolás Muller, vagy ahogy Magyarországon a legtöbben ismerik, Müller Miklós a szociofotográfiai iskola egyik alaptagjaként egész életében elkötelezett volt a társadalmi kérdések iránt. Miközben a második világháború elől menekült béke és szabadság után kutatva, élete és szakmai útja szülőhazájából Franciaországba, Portugáliába, Marokkóba és Spanyolországba vitte. A Vizuális utazás Szegedtől Spanyolországig című kiállítás azokat a fényképeket mutatja be, amelyeket Gonda Géza Tamás kapott a 80 éves Müller Miklóstól, 1993-ban orosházi kiállításmegnyitó követően. A 43 fotográfia május 22. és július 20. között tekinthető meg a Cervantes Intézetben. 

Nicolás Muller a második világháború kirobbanása előtt szülőhazájában, Magyarországon élt. 13 éves korában születésnapjára kapott egy fényképezőgépet. Feljegyzései szerint ettől kezdve megszállottan fényképezett, meghódítani és rögzíteni akarván a körülötte lévő emberi világot. A Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumában köteleződött el a szociofotográfia mellett. Jó barátságot ápolt Ortutay Gyulával, Radnóti Miklóssal és Gyarmati Fannival is. A kiállításon megtekinthető az a három kötet is, amiket Radnóti Miklós Muller Miklósnak dedikált. Muller a köteteket később az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtárnak adományozta.

Muller 1938-ban – a fasizmus előretörése és a készülő zsidótörvények miatt – már ismert fotósként emigrációba kényszerült, hogy mentse az életét. Fényképezőgépével kivételes tanúja volt az európai múlt egyik legmegrázóbb időszakának. Munkásságának lényegét Anderle Ádám a következőképp foglalja össze: „Művészete a modern, ipari társadalom előtti – nevezzük tradicionális – Spanyolországhoz kötődik. És mert világképe liberális és baloldali értékekből ötvöződött, természetesen a másik az árnyékban élő Spanyolország felé fordította kameráját, azokra, akiket nem ért el, akikre nem sütött a hivatalos érdeklődés vagy szimpátia fénye”.

Május 28. és augusztus 19. között a Mai Manó Házban pedig a Látogatóban Picassónál című kiállítás lesz látható, ami a magyar származású fotóművész, Juan Gyenes, a spanyol királyi család egykori hivatalos fotósa és a Pablo Picasso az ötvenes, illetve a hatvanas évek eleje között tartó barátságát mutatja be. A fényképek segítségével Picasso otthonaiba látogathatunk el, amint éppen olvas, vagy a műhelyébe, ahol dolgozik, pillantsanak be a mindennapjaiba, a magánéletébe, sétáljanak egyet a festményei, szobrai, installációi vagy kerámiái között. Akit pedig a spanyol design érdekel, június a 23-ig a Határtalan design kiállításon kilenc spanyol deizájner munkáját is megismerheti.

Kapcsolódó események

Hozzászólások